Skoči na glavno vsebino

ŠPORTNA VZGOJA

Opis predmeta

Pri športni vzgoji se v štirih letih gimnazijskega programa izvajajo vsebine, ki presegajo okvir samega pouka športne vzgoje. Namen teh vsebin je dijake seznaniti z novimi športi, jim približati naravo in jih navajati na aktivno preživljanje prostega časa.

Pri pouku športne vzgoje se dijaki srečujejo z osnovnimi in izbirnimi programi. V pouk so vključene atletske in gimnastične vsebine, ples in športne igre – nogomet, košarka, hokej in odbojka, za katere na šoli organiziramo tudi medrazredna tekmovanja.

Za prve letnike organiziramo program plavanja, kjer se naučijo oz. nadgradijo osnovne tehnike plavanja. V rednem programu športne vzgoje je tudi plezanje. Uporabljamo tudi napihljivo gimnastično blazino, na kateri lahko izvajamo različne elemente talne akrobatike.

 

Pogoji za delo

Na naši šoli imamo izredno dobre pogoje za učenje športne vzgoje. Ob zunanjih igriščih za košarko, nogomet, odbojko na mivki, stezi za tek imamo še odlično opremljeno veliko dvorano, ki se lahko pregradi. Veliko plesno dvorano z ogledali in spinning kolesi in fitnes kletko, ki jo s pridom uporabljamo. Pozabiti ne smemo niti plezalne stene, namiznoteniške opreme in opreme za akrobatiko (napihljiva gimnastična blazina in trampolini – prožne ponjave). Z vso to opremo lažje zadostimo različnim interesom in za vsakega najdemo nekaj, kar mu je všeč.

 

Smo ena redkih srednjih šol, ki v svojem programu ponuja tudi letni tabor v Osilnici ob Kolpi in zimski tabor na Krvavcu, ki sta vselej zelo obiskana. Na njih se dijaki naučijo novih športnih veščin (kanuizem, rafting, lokostrelstvo, kajakaštvo …) in utrjujejo ter nadgrajujejo že osvojena znanja (športno plezanje, alpsko smučanje, deskanje …). Tabori pripomorejo h krepitvi medosebnih vezi in prijetnemu doživljanju športa, ki ga kot vrednoto spodbujamo ves čas.

 

Tekmovanja

Na naši šoli potekajo medrazredna tekmovanja, prav tako se udeležujemo šolskih tekmovanj. Namen tekmovanj je druženje s sotekmovalci in z vrstniki po Sloveniji ter krepitev pripadnosti naši šoli. Ker se vsako leto izbira najboljšo ekipo posameznega športa ali posameznika, je to tudi motivacija, da dijaki vedno težijo k napredku na športnem področju. S športnimi tekmovanji tudi večamo prepoznavnost šole v drugih krajih po Sloveniji.

 

Šolska tekmovanja (regijska in državna): odbojka na mivki, odbojka, rokomet, košarka (3:3, 5:5), nogomet (moška in ženska ekipa), dvoranski hokej, športno plezanje, alpsko smučanje in deskanje, strelstvo, atletika (posamezno in skupinsko), kros, judo, plavanje, gorski tek itd.

 

Priprave na tekmovanja

Vsa tekmovanja zahtevajo dobro pripravo. Tudi pri šolskih in medrazrednih športnih tekmovanjih ni drugače. Pripravam so namenjene dodatne ure treninga. Pripravljalne tekme potekajo znotraj šolskih ekip in z ekipami šol v okolici.

 

Vidni rezultati dijakov na tekmovanjih v preteklosti

Vsako leto na šolskih tekmovanjih dosegamo vidne rezultate na državnem nivoju. Tako smo bili državni prvaki v različnih individualnih in skupinskih športih. Velika zasluga, da se lahko pohvalimo s takšnimi uspehi, gre športnikom, ki se v velikem številu vpisujejo na našo gimnazijo.

 

Višja raven in nadarjeni dijaki

Športni oddelki imajo na urniku več ur športne vzgoje kot ostali. Profesorji športne vzgoje sodelujemo s trenerji in tako omogočimo, da dijaki trening izvedejo v zelo dobrih pogojih kar med poukom športne vzgoje (individualni športi). Na tak način dijaki prihranijo nekaj časa, ki ga lahko posvetijo drugim stvarem.

 

Pomoč dijakom

Dijakom s primanjkljaji na posameznih področjih profesorji športne vzgoje prilagodimo vaje in pouk njihovim sposobnostim in jih pri tem spodbujamo, da dosežejo cilje, zaradi katerih doživljajo pozitivne občutke pri športni vzgoji. Na tak način imamo največ možnosti, da dosežemo svoj cilj, ki je, da se dijaki odločijo aktivno preživljati tudi svoj prosti čas.

 

Posebnosti predmeta

Športna vzgoja poteka v času izrednih razmer prilagojeno. Vadba poteka individualno doma ali na prostem v bližini doma. Dijakom so ponujene različne športne vsebine, med katerimi lahko izbirajo. Svojo športno aktivnost dokazujejo z oddajanjem poročil/dokazil, ki jih profesorji vrednotijo. Stik z dijaki poteka preko eAsistenta (sporočila, kanali, oglasne deske, spletne učilnice XoolTime) in videokonferenc.

 

Izjave dijakov

"Športna vzgoja je eden od sproščujočih predmetov, kjer ne čutiš pritiska, ampak se le rekreiraš in zabavaš z razredom. Program ni prestrog in vedno dobiš dovolj možnosti, da si pridobiš dobro oceno." (Hana H.)

 

"Športna vzgoja je moj najljubši predmet. Sam sem celo življenje tesno povezan s športom, saj intenzivno treniram na visokem nivoju in si želim ustvariti uspešno profesionalno kariero. Pri športni vzgoji nam učencem športnikom profesorji omogočajo vrhunske pogoje tudi za treniranje med samo športno vzgojo in s tem tudi prihranimo nekaj časa. Seveda pa vadimo tudi različne druge šport, kot so košarka, gimnastika, atletika, nogomet, odbojka in s tem izboljšujemo sebe tudi na drugih področjih."

(Domen M.)

 

"Športna vzgoja se mi zdi na Gimnaziji Franceta Prešerna še posebno zanimiva, saj vsako uro preizkušamo nekaj novega, kar pa je sploh v našem razredu, športnem oddelku, zelo pomembno, saj s tem razvijamo motoriko in spretnosti. Ves svoj prosti čas namreč namenimo svojemu športu in malokdaj se najde čas za poizkušanje novih stvari. Poleg vsega tega se pri vseh urah tudi neizmerno zabavamo." (Jerca R.)

 

"Pri pouku mi je všeč, da delamo zanimive stvari. Ko smo bili v šoli, smo vedno odigrali kakšno tekmo odbojke ali katerega drugega športa. Učiteljica se tudi lepo pripravi na uro in pouk naredi zanimiv ter zabaven. Na daljavo je pouk drugačen, vendar mi je všeč, ker nas učiteljica spodbuja, da smo čim več zunaj na svežem zraku." (Neža R.)

 

"Pri športni vzgoji smo vedno dobre volje. Profesorica se nam pogosto prilagodi, nudi pa nam tudi pomoč, ko jo potrebujemo. Všeč mi je, da vaje niso preveč zahtevne in so primerne za vse." (Zoja P.)

 

"Športna vzgoja je eden zabavnejših predmetov na naši šoli. Tudi če nisi prevelik ljubitelj športa, se vedno najde kakšna dejavnost, ki ustreza vsem. Vsako uro športne vzgoje delamo nekaj drugega in pogosto same predlagamo, kaj bi rade delale. V najbolj zgodnjih urah profesorica včasih popusti in pristane na uro meditacije ali jutranji sprehod. Mislim, da je »športna« kot predmet zelo pomembna, saj se poleg dela v skupini naučimo tudi zaupati sami sebi in drug drugemu, kot npr. pri raznih akrobacijah."

(Tamara Č.)