Skoči na glavno vsebino

O šoli

GIMNAZIJA FRANCETA PREŠERNA

Kidričeva cesta 65

4000 Kranj

 

Matična št.: 6286186000

Davčna št.: SI84484047 (Davčni zavezanec: DA)

TRR: SI56 0110 0600 0041 345 (odprt pri UJP)

 

 

Poslanstvo

 

Poslanstvo naše šole je usposobiti: GIMNAZIJSKEGA MATURANTA, MATURANTA GIMNAZIJE – ŠPORTNI ODDELEK, MATURANTA EKONOMSKE GIMNAZIJE IN MATURANTA EKONOMSKE GIMNAZIJE – ŠPORTNI ODDELEK,

ki je pripravljen za nadaljevanje izobraževanja, s prebujeno ustvarjalnostjo, spodbujenimi sposobnostmi, spretnostmi in drugimi osebnostnimi lastnostmi, potrebnimi za kasnejši uspeh v poklicu in življenju, in je vključen v interdisciplinarni način pridobivanja znanja.

 

Vizija in vrednote

 

Na naši šoli smo v vodstvu skupaj z dijaki, starši in strokovnimi delavci oblikovali naslednjo vizijo:

 

Gimnazija Franceta Prešerna bo postala najbolj inovativna in zaupanja vredna gimnazija na Gorenjskem, s prioritetami na sodobnih metodah poučevanja in podjetnosti, z odgovornimi in uspešnimi dijaki, strokovno prepoznavnimi in zadovoljnimi profesorji, ki profesionalno, odgovorno in spoštljivo sodelujejo z dijaki, starši in okoljem.

 

Gimnazija Franceta Prešerna – šola za ponosne, samozavestne, uspešne.

 

Gimnazija spodbuja vse pozitivne vrednote, ki bogatijo medosebne odnose med dijaki, profesorji, starši in okoljem, v katerem živijo.

 

Ena izmed najpomembnejših vrednot, ki jo gojimo, je tudi odgovornost za prihodnost, saj želimo v dijakih vzbuditi ustvarjalnost, kritično mišljenje in spoštovanje do izobraževalnega procesa.

 

Kratka predstavitev

 

Gimnazija Franceta Prešerna je srednja šola, na kateri se dijaki šolajo v štirih gimnazijskih programih: gimnaziji, športnem oddelku gimnazije, ekonomski gimnaziji in športnem oddelku ekonomske gimnazije. Vsi programi se zaključijo s splošno maturo.

 

Prešernova gimnazija je v slovenskem in tudi širšem evropskem prostoru poznana po tem, da so se na njej izobraževali številni izvrstni slovenski športniki in tudi danes se na njej šola veliko perspektivnih športnikov. Obiskovali so jo nosilci olimpijskih odličij, Primož Roglič, Peter Prevc, Žan Košir, Vesna Fabjan, Nika Križnar, in mnogi drugi izjemni športniki, od Anžeta Laniška, Anamarije Lampič, Domna Prevca, Štefana Hadalina, Petra Johna Stevensa … do nekdanjih športnikov danes pa izvrstnih trenerjev.

 

Sistem dela, ki smo ga desetletja razvijali skupaj s športniki, uspešno nadgrajujemo z dijaki, ki imajo ambicije tudi na drugih življenjskih področjih. Šolo so obiskovali izvrstni umetniki, podjetniki, znanstveniki, prejemniki Michelinovih zvezdic … Na šolskih hodnikih dijake navdušuje stalna didaktična zbirka likovnih del, ki je prva tovrstna predstavitev umetniških del na srednji šoli v Sloveniji.Na hodnikih šole in v galeriji je predstavljenih 40 različnih umetnikov in več kot 100 umetniških del kot tudi dela dijakov.

 

Za uspešno športno, umetniško, poslovno, znanstveno pot … dijaki šolsko znanje nadgrajujejo pri mnogih projektih, izmenjavah, tekmovanjih, taborih, ekskurzijah … V okviru mednarodnih projektov sodelujejo pri projektih Erasmus +, eTwinning, MEPI, Deutsches Sprachdiplom (DSD) – »Nemški jezikovni diplomi« …

 

Na GFP smo v Sloveniji na mnogih področjih orali ledino. Sodobni učni pristopi – medpredmetno in timsko poučevanje, učenje učenja, e-izobraževanje, izobraževanje na daljavo … so že dolgo naš vsakdanjik. Ponosni smo na naše delo, predvsem pa na naše dijake, ki so dejavni in uspešni na mnogih življenjskih področjih in ne le v šoli. Najpomembneje nam je, da dijaki z gimnazijsko izobrazbo pridobijo dovolj znanja, poguma in podjetnosti, da želijo in upajo razvijati svoje različne potenciale.