Mednarodno priznanje za mlade MEPI

Program MEPI, ki ga je leta 1956 zasnovala britanska kraljeva družina, je danes eden izmed šestih največjih svetovnih mladinskih programov. Priznanje MEPI kaže, da je mlada oseba pripravljena sprejemati izzive, vztrajati in dosegati rezultate na različnih področjih.

   
Zasnova programa temelji na osebnem izzivu in predstavlja uravnotežen program prostovoljnih, športnih, kulturnih, intelektualnih in avanturističnih dejavnosti, kjer vsak napreduje po lastnih zmožnostih in tekmuje le sam s seboj. Program je tristopenjski: bronasta, srebrna in zlata stopnja.

   

Dijaki, ki se vključijo v program MEPI, s pomočjo mentorja izberejo svoje dejavnosti na štirih področjih: prostovoljstvo, rekreativni šport, veščine in odprave v naravo ter si zastavijo cilje, ki jim predstavljajo izziv. Spremljajo jih inštruktorji, usposobljeni za izbrano področje, ki po preteku določenega obdobja potrdijo napredek v indeks dosežkov. Po končani posamezni stopnji svečano podelimo priznanja.

 
MEPI aktivnosti ni brez nepozabnega smeha, bivanja v naravi, prijateljskega sodelovanja med člani skupine, raziskovanja novih in neznanih področij ter učenja iz izkušenj, ki MEPI-jevcem ostanejo v spominu za vse življenje. Več o programu: http://mepi.si/mepi/predstavitev-programa/

 

Utrinki udeleženke srebrne odprave na Goričkem aprila 2017:

"Noč pred odpravo smo zelo dobro spali na blazinah v OŠ Mačkovci in smo zato lažje začeli z odpravo na Goričkem. Najbolje sem se počutila, ko smo prispeli na cilj in si naredili večerjo. Prav tako pa je bilo super, da smo se med večernim druženjem greli ob tabornem ognju.Drugi dan sem slabo spala, a sem ponovno prva vstala. Moje razpoloženje je bilo vse boljše, ko smo naša skupina in zlatniki hitro prehodili pot, vsi pa smo malo zgrešili začrtano pot. družili smo se tudi z domačini. Najboljše pa je bilo ponovno večerno druženje ob ognju in topla hrana, ki smo si jo pripravili.Tretje jutro smo najtežje vstali, spala pa nisem skoraj nič zaradi mraza in vlage. Razpoloženje je padlo, ko smo ugotovili, da smo preskočili kontrolno točko in se znašli na naslednji. Z zelo hitro hojo smo našli prvo kontrolno točko in ujeli prvo skupino. Hoja do tretje točke je bila zelo sproščena, saj se nam ni nikamor mudilo. Na vlaku, ki nas je peljal nazaj na Gorenjsko, smo se imeli lepo, nekateri so tudi malo zaspali. Do sedaj mi je bila ta odprava najbolj všeč."

 

Program MEPI od leta 2012 izvaja skupina voditeljev odprav in mentorjev, ki jo sestavljajo profesorji na Gimnaziji Franceta Prešerna.

 

Mepi GFP

Mepi priprave, ZELENICA 2017

Srebrni MEPI Goričko, april 2017

Zlati MEPI Goričko, april 2017

Srebrni MEPI Litva, april 2017

Odprava MEPI Od doma v Avstrijo, junij 2017