Skoči na glavno vsebino

MEPI

ŠOLSKO LETO 2023/2024

 

MEPI vikend na Krasu, 17. 5. 2024 - 19. 5. 2024

Ta vikend smo se bronasti MEPI-jevci z vlakom podali od Kranja do Sežane, kjer smo začeli svojo 50-kilometrsko odpravo po kraškem svetu. Srečali smo nekaj kač, srn, zajcev in ponoči v šotorih poslušali petje šakalov. Domačini so nas bolj ali manj pravilno usmerjali po peš poteh in nam pripovedovali lokalne štorije. Po juhi za zajtrk, zanimivi poti do Pedrovega in nasmehih na obrazih si bomo zapomnili zabaven MEPI vikend.

 

Poskusna zlata odprava MEPI, Mavricij, marec 2024

Na Mavriciju se je odvila poskusna zlata odprava 11 dijakov naše šole v sodelovanju z dijaki Šolskega centra Kranj v okviru mednarodnega programa MEPI. Celotno potovanje je trajalo deset dni, od tega so odpravo izvajali štiri dni. Ob prihodu so jih Mavricijani gostoljubno sprejeli, jim pomagali pri načrtovanju poti in jih spremljali na celotni odpravi.

 

Začeli so na zahodni obali otoka in pot nadaljevali proti jugu. Med hojo so lahko občudovali obsežne plantaže sladkornega trsa. Prvo noč so prenočili v mestu Flic en Flac, znanem po prelepih peščenih plažah ter turkizni barvi morja. Drugi dan so se spopadali z zelo visokimi temperaturami, pomanjkanjem sence in proti večeru z olajšanjem vstopili v bolj gozdnati del, ki je del narodnega parka Black River Gorges. Naslednje jutro jih je zbudila mavriška himna, saj je država praznovala dan samostojnosti. Tokrat so pot nadaljevali po strmem terenu skozi džunglo, se vzpeli na nadmorsko višino 700 m. Na poti so morali prečkati številne vodotoke, na cilju pa so jih pričakale radovedne opice in mogočni slapovi. Zadnjo noč odprave je začel padati dež, ki jih je spremljal še ves naslednji dan. Kljub ožuljenim nogam so bili vsi zadovoljni in polni novih spominov ob zaključku poti.

 

Skupaj so premagali 80 km in 1100 višinskih metrov, kar je bilo še posebej naporno ob visoki vlažnosti in vročini. Pustolovščina je zahtevala veliko prilagajanja, truda in volje, a najpomembnejše je, da so dijaki pridobili izjemno izkušnjo, nova prijateljstva in nepozabne spomine.

 

Podelitev priznanj MEPI, januar 2024

V četrtek, 25. 1. 2024, je v Mestni knjižnici Kranj potekala slavnostna podelitev priznanj za dijake gorenjskih srednjih šol, ki so v preteklem letu uspešno opravili različne stopnje MEPI. Kar 16 dijakov naše šole je prejelo priznanje  – 11 srebrnih in 5 bronastih. Za opravljeno stopnjo morajo dijaki opraviti dve pustolovski odpravi in biti več mesecev aktivni na področju športa, veščin ter prostovoljstva.

 

Tabor MEPI na Zelenici, januar 2024

Iz petka, 26. 1., na soboto, 27. 1., smo se z dijaki vključenimi v program MEPI odpravili na zimski tabor na Zelenico. Dijaki so izkusili pravo zimsko pravljico med zeleniškimi vršaci. Nekateri so opravili pohod, drugi so se preizkušali v turnem smučanju. Osvojili smo Srednji vrh, Suho ruševje in Triangel. Starejši dijaki so pripravili tudi obvezen krst za mlajše sotrpine.