Skoči na glavno vsebino

Mednarodno priznanje za mlade MEPI

Program MEPI, ki ga je leta 1956 zasnovala britanska kraljeva družina, je danes eden izmed šestih največjih svetovnih mladinskih programov. Priznanje MEPI kaže, da je mlada oseba pripravljena sprejemati izzive, vztrajati in dosegati rezultate na različnih področjih.

   
Zasnova programa temelji na osebnem izzivu in predstavlja uravnotežen program prostovoljnih, športnih, kulturnih, intelektualnih in avanturističnih dejavnosti, kjer vsak napreduje po lastnih zmožnostih in tekmuje le sam s seboj. Program je tristopenjski: bronasta, srebrna in zlata stopnja.

   

Dijaki, ki se vključijo v program MEPI, s pomočjo mentorja izberejo svoje dejavnosti na štirih področjih: prostovoljstvo, rekreativni šport, veščine in odprave v naravo ter si zastavijo cilje, ki jim predstavljajo izziv. Spremljajo jih inštruktorji, usposobljeni za izbrano področje, ki po preteku določenega obdobja potrdijo napredek v indeks dosežkov. Po končani posamezni stopnji svečano podelimo priznanja.

 
MEPI aktivnosti ni brez nepozabnega smeha, bivanja v naravi, prijateljskega sodelovanja med člani skupine, raziskovanja novih in neznanih področij ter učenja iz izkušenj, ki MEPI-jevcem ostanejo v spominu za vse življenje. Več o programu: http://mepi.si/mepi/predstavitev-programa/

 

Utrinki udeleženke srebrne odprave na Goričkem aprila 2017:

"Noč pred odpravo smo zelo dobro spali na blazinah v OŠ Mačkovci in smo zato lažje začeli z odpravo na Goričkem. Najbolje sem se počutila, ko smo prispeli na cilj in si naredili večerjo. Prav tako pa je bilo super, da smo se med večernim druženjem greli ob tabornem ognju.Drugi dan sem slabo spala, a sem ponovno prva vstala. Moje razpoloženje je bilo vse boljše, ko smo naša skupina in zlatniki hitro prehodili pot, vsi pa smo malo zgrešili začrtano pot. družili smo se tudi z domačini. Najboljše pa je bilo ponovno večerno druženje ob ognju in topla hrana, ki smo si jo pripravili.Tretje jutro smo najtežje vstali, spala pa nisem skoraj nič zaradi mraza in vlage. Razpoloženje je padlo, ko smo ugotovili, da smo preskočili kontrolno točko in se znašli na naslednji. Z zelo hitro hojo smo našli prvo kontrolno točko in ujeli prvo skupino. Hoja do tretje točke je bila zelo sproščena, saj se nam ni nikamor mudilo. Na vlaku, ki nas je peljal nazaj na Gorenjsko, smo se imeli lepo, nekateri so tudi malo zaspali. Do sedaj mi je bila ta odprava najbolj všeč."

 

Program MEPI od leta 2012 izvaja skupina voditeljev odprav in mentorjev, ki jo sestavljajo profesorji na Gimnaziji Franceta Prešerna.

 

VRHUNSKI DOSEŽEK ZLATIH MEPIJEVCEV GFP

 

Si predstavljate, kako je preživeti 4 dni neprekinjeno na prostem, vsak dan prehoditi vsaj 20 km po poti, ki jo moraš najti z orientacijo po zemljevidu? Nahrbtnik, ki ga nosiš je velik in težak, saj imaš v njem vse, kar ti in tvoji so-odpravniki potrebujete - hrana, obleka, oprema za kampiranje, obliži za ožuljene noge ... Zvečer zakurite taborni ogenj, se grejete ob njem, si spečete hrano in se pogovarjate dolgo v noč. Prespite v šotoru in se zbudite sredi jutranje rose, po jutranjem obredu se odpravite dalje, novih 20 km in nova doživetja vas pričakujejo.

  

Skupina šestih mepijevcev GFP se je ravnokar vrnila s svoje šeste odprave, ki je bila vrhunec vseh odprav - ZLATA KVALIFIKACIJSKA ODPRAVA. Odlično so jo opravili, saj se niso niti enkrat izgubili, vseskozi v lepem razpoloženju in volji, da jim uspe.

BRAVO, in še enkrat BRAVO Tereza Karničar, Petra Erjavec, Tian Grumerec, Bernard Kučina, Ela Šern in Sara Kralj!!

Odprava je potekala od železniške postaje Brestanica pri Krškem, čez Kozjansko, mimo Podčetrka do Rogaške Slatine, mimo Rogatca do železniške postaje Vidina ob Sotli med 11. in 14. oktobrom 2018.

 

V ŠOLSKEM LETU 2021/ 22 SMO Z EKIPO MEPI OPRAVILI NASLEDNJE PODVIGE

 

1. Dijaki so se januarja odpravili na nočni zimski pohod iz Brezij pri Tržiču na Bistriško planino, kjer so v snegu izkopali kurišče in klopi. Nabrali so potrebna drva, zakurili ogenj in spekli hrenovke ter sladkorne penice. Druženje ob ognju v zimskem času je zagotovo nepozabna izkušnja.

2. Tabor na Zelenici: Po zimskem vzponu po nekdanjem smučišču Ljubelj so dijaki v dobri uri prispeli do koče na Zelenici. Tam so se seznanili z uporabo plazovnega kompleta in v simulaciji iskali ponesrečenca v plazu. Naslednji dan so po prej načrtovani poti opravili pohod do Kovinarske koče in nazaj do Triangla, kjer se je odprl lep pogled na okoliške hribe. Preizkusili so se tudi v vožnji s snežnimi kolesi. 

3. Za bronasto kvalifikacijsko pustolovsko odpravo so si v Radovljici naprtali do 15 kg težke nahrbtnike in prehodili 33 km preko Kamne Gorice, Galerij, Brezij, Kovorja (spanje v šotorih), Gozda pri Tržiču vse do Tenetiš. V dveh dneh so naredili 1100 višinskih metrov, pojedli ogromno sendvičev, čokoladic in hrenovk, polepili ducat žuljev, na cilj pa prispeli židane volje in pripravljeni na nove MEPI podvige.

 

 

ZLATO PRIZNANJE V MEDNARODNEM PROGRAMU ZA MLADE MEPI

 

Bronasta, srebrna, zlata stopnja. Prostovoljstvo, veščine, šport in odprave na vsaki od teh stopenj posebej, za vsem tem pa še Projekt neznani prijatelj. To je program, ki spremeni življenje. Marsikateri udeleženec uspešno zaključi bronasto, morda srebrno stopnjo in veliko sta vredni tudi ti dve. Z zaključeno zlato stopnjo pa so mepijevci deležni tudi slavnostne podelitve zlatega priznanja na državnem nivoju, saj priznanja podeli predsednik republike Borut Pahor.

 

4. septembra 2021 je na Starem gradu v Celju prejela ZLATA MEPI PRIZNANJA 7. generacija slovenskih mepijevcev, med njimi 8 naših bivših dijakov: Nika Ferjan, Aljaž Plahuta, Tereza Karničar, Sara Kralj, Ela Štern, Petra Erjavec, Tian Grumerec in Bernard Kučina.

 

 

NAČRTI ZA ŠOLSKO LETO 2022/23

 

Letos nas v oktobru čaka dvodnevni spoznavni tabor na Blejski koči, kjer bomo opravili vaje iz orientacije in osvojili tri dvatisočake. Pozimi se bomo ponovno odpravili na Zelenico, kjer bomo nadgradili lansko zimsko pustolovščino.

9 članov, ki so opravili bronasto stopnjo, ima letos nalogo sestaviti in prehoditi srebrno pustolovsko odpravo, ki traja 3 dni. Novi člani pa bodo opravili dvodnevno bronasto.

 

Mepi GFP

Mepi priprave, ZELENICA 2017

Srebrni MEPI Goričko, april 2017

Zlati MEPI Goričko, april 2017

Srebrni MEPI Litva, april 2017

Odprava MEPI Od doma v Avstrijo, junij 2017