Skoči na glavno vsebino

Izmenjave na GFP

Na Gimnaziji Franceta Prešerna imamo vse šolsko leto veliko izmenjav. Naši dijaki pogosto odhajajo k svojim vrstnikom ali pa jih gostijo. Zadnja dva meseca so bili v Franciji, Španiji, na Irskem, Nizozemskem, gostili pa so dijake s Finske in pobratene Gimnazije Svetozarja Markovića.

 

Dijakinje, ki se učijo francoščino, so se odpravile na obisk k francoskim vrstnikom v mesto Royan, ki leži ob obali Atlantika. V okviru projekta Erasmus + so se seznanile s francoskim šolskim sistemom, razvijale svoje jezikovne kompetence in se seznanile s široko ponudbo trajnostnega in odgovornega turizma v tem predelu Francije. Udeležile so se mnogih dejavnosti. Ogledale so si zanimivosti in raznoliko arhitekturo mesta Royan in se poprijele tudi z zanimivim športnim izzivom, posebno vrsto jadranja na mivki. Obiskale so podjetje Airbus Atlantic, eno izmed podružnic francoskega proizvajalca letal, ki izdeluje pilotske kabine za letala Airbus, pilotske sedeže in sedeže poslovnega razreda za različne letalske družbe. Obiskale so obmorsko mesto La Rochelle, ki s svojo bogato kulturno in zgodovinsko dediščino vedno navduši. Ob koncu izmenjave jim je gostiteljska šola poklonila certifikate.

 

    

Dijaki 1. letnikov pa so se odpravili na enotedensko izmenjavo na Nizozemsko. Nastanjeni so bili pri gostiteljskih družinah in spoznavali kulturno raznolikost. Ogledali so si vodno črpalko v Lemmerju, v novozgrajeni moderni šoli pa so sodelovali pri pouku umetnosti, geografije, zgodovine in kreativnega pisanja. Risali so stripe na različne teme in primerjali politični in šolski sistem ter naravne znamenitosti Slovenije in Nizozemske. Ogledali so si tudi znamenitosti mesta Zwolle. Najbolj težko pa so pričakovali celodnevni izlet v Amsterdam. Dijaki so se preizkusili v igri “outdoor escape” in raziskovali mesto ter iskali njegove znamenitosti. Poleg tega so si ogledali še najbolj znana slikarska dela v Rijksmuseumu. Ob zaključku druženja so nizozemski dijaki in njihovi starši pripravili slasten tradicionalni nizozemski “bife”.

 

Tudi izmenjava s špansko šolo IES La Patacona nas je več kot navdušila. V nedeljo, 21. aprila, smo se z dijakinjami 3. letnika odpeljali v Valencijo na izmenjavo Erasmus+. V Valenciji so dekleta pričakale španske dijakinje, ki so jih gostile, naslednji dan je sledil program Erasmus + s tematiko Ženska literatura. Naše dijakinje so spoznale njihovo šolo in se predstavile. Sledil je pogovor s priznano špansko pisateljico Mario Villamayor, ki se je končal z debato s profesorico Mayte Valls o vlogi in odnosu do ženskih likov v izbranih španskih delih. Dijakinje so se družile tudi s pesnico Isabel Garcia Canet, ki je predstavila svoje pesmi in vodila literarno delavnico o pisanju pesmi. Preko platforme Zoom so spoznale ilustratorko in pisateljico stripov Anyo Penyas. Predstavila jim je svoj strip Estamos todas bien (Vse smo dobro), v katerem predstavlja življenje svojih babic v času frankizma. Obiskale so seveda tudi center mesta in se spopadle z “escape roomom”. Z vprašanji, ki so se navezovala na žensko literaturo, so spoznale mesto. V popoldanskih urah so imele čas za raziskovanje mesta in kulinarike. Najpogumnejše so se kopale v prijetno hladnem morju. Se že veselimo septembra, ko nas bodo obiskale nove prijateljice iz Valencije.

 

GFP-jevci smo se v spomladanskih dneh odpravili tudi na vedno zeleno Irsko, kjer smo preživeli pet prijetnih dni. Prve dni smo se potepali po zahodnem delu otoka, obiskali številne gradove, ruševine, samostane in si ogledali manjše mestece Galway. Pot nas je vodila tudi do dih jemajočih Moherskih klifov. Razmršenih las smo se odpravili do slikovite vasice Adare z največ s slamo pokritimi kočami na otoku. Izlet smo nadaljevali južno po znameniti gričevnati pokrajini the Ring of Kerry, kjer nas je ovčar Bran s svojo spretnostjo in inteligentnostjo navdušil s preganjanjem ovac. Po končanem obisku ovčarske kmetije smo se ob Atlantiku dvignili proti idiličnemu nacionalnemu parku Killarney. Naslednje jutro smo si ogledali grad Cashel, ki mu domačini pravijo srednjeveški sladkorček. Mimo pogorja Wicklow, kjer je bilo posnetih veliko filmskih uspešnic, smo se prebili so Dublina, ki nas je povabil na večerni sprehod do tradicionalnega irskega 'puba'. Plesalke so dijake naučile nekaj korakov tradicionalnega irskega plesa. Zadnji dan smo zaključili z ogledom centra Dublina in katedrale Sv. Patrika. Na poti domov smo soglasno sklenili, da se bomo na ta čudoviti otok zagotovo še vrnili.

 

Nismo pa samo mi obiskovali svojih vrstnikov v tujini, ampak smo bili tudi dobri gostitelji. V začetku maja smo organizirali prvo izmenjavo s Finsko, pri kateri so sodelovali dijaki športniki, ki imajo zaradi številnih športnih obveznosti manjše možnosti sodelovanja pri takšnih projektih. Naši dijaki so svoje vrstnike gostili pri svojih družinah, kjer so spoznavali različne slovenske običaje in si skupaj ogledali nekaj turističnih znamenitosti Slovenije. Udeležili so se tudi nekaj treningov in nekateri tudi tekmovanj, seveda pa niso pozabili na manjšo zabavo ob koncu tedna. V šoli smo jim prav tako pripravili bogat program. Odšli smo v Tamar, Planico in Kranjsko Goro, kjer smo občudovali čudovito naravo, ogledali smo si tudi slovensko prestolnico. V šoli so dijaki odlično skupinsko sodelovali na delavnicah psiholoških spretnosti, na katerih so primerjali Finsko in Slovenijo in jih atraktivno z računalniškimi programi predstavili na letakih, Tako naši kot Finski dijaki so preživeli čudovit teden. Veselimo se novega šolskega leta, ko naša gimnazija odhaja odkrivat Finsko.

 

Tudi april je bil pester glede izmenjav. Konec meseca smo gostili dijake, profesorici in ravnateljico naše pobratene Gimnazije Svetozarja Markovića. Skupaj z nekaterimi našimi profesorji so si ogledali Planico, Bled in Ljubljano. Aktivni so bili tudi pri pouku. Zadnji dan našega druženja so si ogledali Kranj in se po čudovitih, nepozabnih dneh vrnili domov. Nove izkušnje, nova znanja in nova prijateljstva so obogatili naše goste kot tudi nas. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja z njimi.

 

V zadnjih dveh mesecih smo bili tako na mnogih izmenjavah ali pa smo gostili tuje dijake in kolege. Tudi enodnevnih izmenjav in obiskov tujih partnerjev je bilo veliko. Veseli smo prav vsake izmenjave in dogodka, saj nas bogatijo in oplemenitijo z novimi spoznanji in vedenjem.

Ogled seznama objav