Skoči na glavno vsebino

IZMENJAVA Z NIZOZEMSKO, februar 2023

V nedeljo, 19. 2., so naše dijake na izmenjavi obiskali nizozemski vrstniki. Na naši gimnaziji so se udeležili raznolikih delavnic: iz umetnosti, angleščine in zgodovine, delali so tudi fizikalne poskuse. V ponedeljek so si z našimi dijaki ogledali tudi Kranj. V torek pa smo se odpravili na celodnevno ekskurzijo. Škocjanska jama je navdušila prav vse. Ogledali smo si tudi grad Štanjel in Ferrarijev vrt ter našo prestolnico, v kateri so v manjših skupinah na zabaven način reševali naloge v obliki Escape Room-a in raziskovali Ljubljano.

V naslednjih dneh smo našim gostom pripravili folklorno delavnico, ki jo je vodila dijakinja naše gimnazije ob pomoči dveh zunanjih folklornih plesalk. Pozabavali smo se tudi z Just dancem. Sredino popoldne so nizozemski gostje preživeli v krogu gostiteljskih družin, nekateri pa so se odpravili na bowling. Naslednjega dne smo v računalniških učilnicah oblikovali reklamne letake o Nizozemski in Sloveniji ter pokazali svojo kreativnost. Letake so si lahko skupaj s starši ogledali na slovenskem bifeju, kjer so poskušali okusno domačo slovensko hrano, ki so jo pripravile gostiteljske družine in zaplesali ob prijetni glasbi.

Zadnji dan našega druženja smo se odpravili na drsanje v Ledeno dvorano. Mednarodni projekt smo zaključili polni nepozabnih vtisov.

 

IZMENJAVA Z NIZOZEMSKO, december 2022

V ponedeljek, 4. 12., so naši dijaki odšli na izmenjavo na Nizozemsko. Prvi dan so spoznali dijake šole Van der Capellen in družine, pri katerih bivajo. Drugi dan so na šoli imeli delavnice, katerim je sledil ogled mesta Zwolle s kolesi.

 

Dijaki so si tretji dan ogledali Amsterdam. Skupinsko so raziskovali Amsterdam, nato so si ogledali še Rijksmuseum, kjer so razstavljena najpomembnejša umetniška dela nizozemskih umetnikov, Rembrandta, Van Gogha …  Odpeljali so se tudi v Lemmer. Navdušil jih je ogled parne črpalke, ki služi za uravnavanje vode, saj je v deževnih dneh velika možnost poplav. Sledila ja vožnja v Lelystad, kjer so jim razložili, kako gradijo ladje. Srečali smo tudi Slovenko, ki dela v ladjedelnici kot prostovoljka. Sledil je ogled ogromne ladje, s katero so včasih trgovali z Indonezijo.

 

Dijaki so zadnji dan druženja na Nizozemskem preživeli v šoli in skupaj s svojimi sovrstniki pisali časopisne članke in primerjali šolstvo, zdravstvo, šport ... na Nizozemskem in v Sloveniji. Popoldan so nizozemski dijaki in njihovi starši v šoli pripravili pogostitev s tradicionalnimi jedmi. Dijaki so si sami pripravili poslovilno zabavo in zaplesali polko ter druge tradicionalne plese. Na koncu so se s težkim srcem poslovili od svojih nizozemskih prijateljev.

 

IZMENJAVA Z NIZOZEMSKO, oktober 2019

Izmenjava z nizozemsko šolo Van der Capellen iz mesta Zwolle poteka že tretje leto zapored.  V oktobru naši dijaki obiščejo Nizozemsko in izvajajo različne aktivnosti v šoli in izven nje. Običajno gre za likovne delavnice na temo Van Gogh, udeležijo se tudi zgodovinske delavnice o holokavstu, s poudarkom na življenju Ane Frank, raziskujejo mesto Zwolle ter se v sklopu delavnic pogovarjajo o ključnih razlikah med Slovenci in Nizozemci. Svoje delo v angleškem jeziku predstavijo na zaključni prireditvi tudi staršem. Dijaki si med bivanjem ogledajo Amsterdam, Van Goghov muzej in hišo Ane Frank. V spomladanskem času nam nizozemski dijaki vrnejo obisk, v letošnjem šolskem letu jih pričakujemo v februarju, da bodo lahko uživali ob snežni, zimski pokrajini. Za njih pripravljamo zanimiv program na temo športa in poezije.

 

 

 

IZMENJAVA Z NIZOZEMSKO, oktober 2017

Dijaki Gimnazije Franceta Prešerna, ki so v maju gostili vrstnike z gimnazije Van der Capellen iz nizozemskega mesta Zwolle, so od ponedeljka, 16. oktobra, do petka, 20. oktobra 2017, obiskali svoje vrstnike na Nizozemskem.

Dijaki so med bivanjem stanovali pri gostiteljskih družinah, s katerimi so postali že pravi znanci in dobro spoznali njihov način življenja, vključno z vožnjo s kolesom v šolo in nazaj domov.

Program v šoli, ki so ga pripravili dijaki in profesorji omenjene gimnazije, je bil zelo pester. Dijaki so sodelovali na delavnicah, na katerih so si z nizozemskimi vrstniki izmenjali informacije o življenju, kulinariki … Ena izmed delavnic je temeljila na zgodovinski tematiki in tragiki Ane Frank. Zanimiva je bila tudi likovna delavnica, na kateri so dijaki ustvarjali s tehniko znamenitega nizozemskega slikarja Van Gogha. Ogledali smo si tudi hišo Ane Frank in muzej Van Gogha v Amsterdamu. Dijaki so poleg omenjenih aktivnosti sodelovali tudi pri raziskovanju mesta Zwolle in se pomerili v različnih športnih aktivnostih.

Izmenjava je bila odlična priložnost za sporazumevanje v angleškem jeziku in spoznavanje drugačne kulture in mentalitete. 

Izmenjava z nizozemsko šolo Van der Capellen tako postaja tradicionalna, saj že v maju 2018 pričakujemo novo skupino dijakov v Kranju.

 

Link na filmček, ki ga je naredil Tian Grumerec: https://www.youtube.com/watch?t=35s&v=jxtDRL7SbxY&app=desktop

 

 

 

 

 

IZMENJAVA Z NIZOZEMSKO, MAJ 2017

Na Gimnaziji Franceta Prešerna smo v začetku maja gostili 32 nizozemskih dijakov srednje šole Van der Capellen iz mesta Zwolle. Gre za razred dijakov, ki ima 80 % pouka v angleščini, torej za dvojezični oddelek gimnazije, v katerem se dijaki pripravljajo na študij na različnih univerzah.

   

Ker je obisk sovpadal z dnevom Evrope, smo 9. maja 2017 na šoli pripravili različne delavnice v angleščini, na katerih so naši in nizozemski dijaki skupaj razmišljali in pisali na temo »Mladi v Evropi«. Soočali so se z vprašanji,  kako lahko mladi doprinesejo k še bolj učinkoviti in strpni Evropi, kako je s študijem v tujini, iskanjem službe, človekovimi pravicami in njihovim političnim udejstvovanjem, kako odgovorno potovati po Evropi …. Dijaki so dopoldan preživeli in delali v mešanih skupinah in na koncu pripravili plakat, ki je bil osnova za kasnejšo predstavitev delavnic. Dokazali so, da zelo odgovorno razmišljajo o vlogi mladih v evropski družbi, ki jo bodo kmalu lahko sooblikovali.

 

V času obiska v Sloveniji so nizozemski dijaki bivali pri slovenskih gostiteljskih družinah in se tako vsaj malo medsebojno spoznavali. V šoli so začutili utrip življenja na naši gimnaziji, ogledali pa so si tudi mesto Kranj, prestolnico in se zabavali na ekskurziji v Bohinju in Bledu, kjer so si privoščili tudi vožnjo s sankami na smučišču Straža. Z velikim navdušenjem so spoznavali naravne lepote naše dežele in znamenitosti obeh mest.

    

Na večer pred odhodom so družine dijakom pripravile obilo dobrot, ki so jih okušali med poslovilnim večerom in nekaj tudi odnesli s seboj na dolgo vrnitev z avtobusom.

 

Na povezavi si lahko ogledate kratek film.

 

Vrnitev obiska na Nizozemsko je predviden v oktobru 2017.

 

Mentorici izmenjave:

 

Marija Vreček Sajovic

Romana Čemažar