Obisk portugalskega in slovenskega predsednika na GFP

V torek, 1. 6. 2021, sta naše dijake obiskala predsednik Portugalske republike dr. Marcelo Rebelo de Sousa in predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor. V atriju šole sta se z dijaki pogovarjala o prihodnosti mladih v Evropski uniji in o perečih izzivih, ki zadevajo države EU. Govorili so, kako bi se dalo znanje, ki so ga dijaki pridobili z izobraževanjem na daljavo, vkomponirati v šolske sisteme članic EU tudi takrat, ko ne bo več pandemije. Vendar so dijaki poudarili, da pouka v živo in socialnih stikov ne more nadomestiti nobena tehnologija.  Pogovarjali so se tudi o jedrski energiji in kako je Portugalski uspelo nadomestiti jedrsko energijo z drugimi viri. Dijaki so izpostavili tudi problematiko podnebnih sprememb, pitne vode … in kako je Evropa pripravljena na migracije, ki jih bodo v prihodnosti spodbudile podnebne razmere. Zanimal jih je tudi položaj športnikov v EU. Ali EU načrtuje podobne univerze, kot jih poznajo v ZDA, na primer za plavalce, kjer se da usklajevati športne in šolske obveznosti? Strinjali so se tudi, da EU prinaša prednosti, kot so prosto prehajanje meja, skupna valuta ..., vendar je dijake zanimalo, ali EU načrtuje svojo širitev in katera država trenutno najbolj izpolnjuje pogoje, da postane članica, ter kako je EU pripravljena, če želi podobno kot Velika Britanija izstopiti še katera država.

 

Predsednika in dijaki so se strinjali, da je izzivov v Evropski uniji veliko, da bi o njih lahko diskutirali bistveno daljši čas. Dijake je namreč zanimalo tudi, katerih področij in težav se bo lotevala Slovenija v času svojega predsedovanja EU. Predsednika sta dijake zapustila s podpisom v knjigo gostov.

 

Veseli smo, da sta si predsednika Portugalske in Slovenije, dr. Marcelo Rebelo de Sousa in Borut Pahor, vzela čas in prisrčno ter sproščeno spregovorila z mladimi, ki so prihodnost EU in njene vizije.

 

Naš dijak, izvrsten harfist Jernej Mišič, ki uspešno usklajuje šolske obveznosti z vzporednim šolanjem na konzervatoriju v Vidmu in je zmagovalec mnogih tekmovanj, osvojil je tudi državni naslov najboljšega harfista, pa je predsednikoma in slovenski ter portugalski delegaciji zaigral tudi na slavnostni protokolarni večerji na Bledu.

 

Več o visokem obisku na naši gimnaziji preberite na spletni strani predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja:

https://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/1682B4198D626B87C12586E700494453?OpenDocument
in na: https://www.presidencia.pt/atualidade/toda-a-atualidade/2021/06/aula-conjunta-no-gymnasium-liceu-de-kranj/

 

Ogled seznama objav