Ruščina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Žuža Spindler

 

Tjaša Pavšič Klasinc

V Sloveniji postaja ruski jezik vse prepoznavnejši, dijaki se ga učijo z velikim veseljem. Ruski jezik želimo približati tudi našim dijakom, zato na šoli organiziramo veliko dogodkov, povezanih z ruskim jezikom. Vsako leto priredimo likovno ali podjetniško delavnico, ki jo vodi naravni govorec iz Rusije in Ruski večer, ki pod okriljem naše gimnazije gosti tudi osnovnošolce. Vsaka točka je obarvana rusko, od petja ruskega roka in balad ter Kalinke in Katjuše do recitiranja ruske poezije in igranja dramskih odlomkov. Aprila prirejamo rusko bralno značko in šolsko tekmovanje iz ruskega jezika.  

 

Pouk ruščine popestrimo s spoznavanjem ruskih filmov, risank in literature, ki so jo stoletja bogatili Aleksander Sergejevič Puškin, Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Lev Nikolajevič Tolstoj, Ana Andrejevna Ahmatova in mnogi drugi. Ruski jezik je bogat slovanski jezik,  v katerеm so se sporazumevali ruski carji, in je jezik, ki se je slišal v vesolju. Prva ženska, ki je tja poletela, je bila namreč Rusinja, spomniti pa se moramo tudi Jurija Gagarina.

 

Aktiv ruščine je v 1. ocenjevalnem obdobju, do prihoda profesorice Žuže Spindler s porodniškega dopusta, vodila profesorica Tjaša Pavšič Klasinc. V 2. ocenjevalnem obdobju pa aktiv ruščine vodi profesorica Žuža Spindler. Aktivno sodelujemo z Zavodom za šolstvo in se udeležujemo seminarjev ter študijskih skupin za ruski jezik. Sodelujemo tudi v Sekciji učiteljev ruščine.