Skoči na glavno vsebino

Znanje nadgrajevali s pestrimi izbirnimi vsebinami

Dijaki so v aprilu svoje znanje nadgrajevali z obveznimi izbirnimi vsebinami. Prvošolci so lahko izbirali med različnimi ekskurzijami. Nekateri so v petek, 12. 4., odšli na nepozabno ekskurzijo v Benetke. Zgodnji odhod je bil hitro pozabljen, saj so se že ob odhodu na ladjico, s katero so odšli proti otočkom ob Benetkah, počutili prav poletno ob visokih temperaturah in čudovitem razgledu na morje. Najprej so si ogledali otok Burano, ki jih je navdušil s slikovitimi hišami, mostički in kanali, nato so odpluli proti Muranu, otoku, ki slovi po steklenih mojstrovinah. Sledila je plovba proti Benetkam, kjer so si ob spremstvu vodiča in njegovem pripovedovanju ogledali glavne znamenitosti: Doževo palačo, Markov trg, Stolnico sv. Marka, Most vzdihljajev, Canal Grande, gondole … Preostalo je tudi nekaj časa za nakupe, sladoled in uživanje na pomolih ob beneških kanalih. Čas nam je res hitro minil in ob poznih večernih urah smo se vrnili domov.

 

Nekateri dijaki 1. letnikov so se odločili, da bodo raziskovali našo prelepo Slovenijo, odločali so se med tematsko različnimi ekskurzijami. Odšli so na Primorsko in raziskovali naravne in družbene značilnosti slovenske obale. Pri tem so urili veščine sodelovanja v skupini, samostojne uporabe različnih virov in izvajanja metode terenskega dela. Na biološki ekskurziji pa so si ogledaliCenter o velikih zvereh DINA Pivka. Pozorni so bili na najzanimivejša dejstva o življenju velikih zveri: medveda, risa in volka. Dijaki so imeli tudi priložnost za samostojno aktivno raziskovanje z novimi tehnologijami. Nato smo se zapeljali do Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer, ki predstavljajo pomemben habitat številnim živalskih in rastlinskim vrstam. Vodnik nas je popeljal v čudovit kraški svet sedemnajstih presihajočih jezer, spoznali smo tudi z njimi povezane zanimive zgodbe. Ogledali smo si tudi Petelinjsko jezero, ki je drugo največje presihajoče jezero na Pivškem. Že na poti do razgledne točke so se odpirali čudoviti pogledi na Sv. Trojico, kjer je bil doma naš junak Martin Krpan. Lokalni vodnik je predstavil še mnoge druge značilnosti pokrajine.

 

Ko se na pot odpravimo zgodaj, nas vedno čaka zanimiva ekskurzija v bolj oddaljene kraje. Dijaki 2. letnikov so spoznavali avstrijsko prestolnico Dunaj, mesto, ki je je prežeto tudi z našo zgodovino, saj so mnogi Slovenci tam študirali, pustili pečat v samem mestu in domov prinašali mnoge napredne ideje z različnih področjih. Spoznali smo tudi, da še vedno drži pregovor: Kdor gre na Dunaj, naj pusti trebuh zunaj. Preden smo vstopili v samo mestno jedro, smo si ogledali znamenito palačo Schönbrunn in spoznali življenje Habsburžanov. Po prijetnem sprehodu in mnogih zanimivih zgodbah o Habsburžanih smo z avtobusom obkrožili mestno jedro Dunaja in se navduševali nad znamenitostmi, kot so: Urania, Mestni park, Opera, Hofburg, Mestna hiša, Parlament ... Na sprehodu skozi mestno jedro smo občutili živahen utrip dvomilijonskega mesta, si ogledali znamenitosti in slišali veliko zanimivih legend. Pred odhodom proti domu nas je navdušila Hunderrwasserjeva ekološka ulica, ki prevzame z zanimivi oblikami, barvami in ekološko naravnanostjo. Začutili smo utrip Dunaja in se vrnili domov z željo, da ga ponovno obiščemo, si vzamemo več časa in ga doživimo v vseh razsežnostih.

 

Dijaki, ki niso odšli na Dunaj, so se podali v Škofjo Loko, srednjeveško mestece, vpisano na Unescov seznam nesnovne dediščine človeštva. Na zgodovinsko obarvani ekskurziji so si ogledali zbirke v Loškem muzeju Škofja Loka (zgodovinsko in etnološko) in muzej na prostem ter se sprehodili skozi srednjeveško mestno jedro. Sončno vreme je ob zanimivem in dinamičnem vodenju kustosov Loškega muzeja še dodatno pričaralo otipljivo in očarljivo podobo nekdanjih časov. Nekateri drugošolci pa so se odločili za ekskurzijo v Celje in oglednajvečjega srednjeveškega gradu v Sloveniji. Obiskali so tudi največji park znanosti, tehnologije in inovativnosti v Sloveniji, Tehnopark Celje. Dijake so navdušili številni eksperimenti in eksponati: od astronomije, VR tehnologije, fizike do robotike. V času našega obiska je potekala tudi otvoritev festivala robotike in smo imeli priložnost spoznati tehnologijo za humanoidne in industrijske robote.

 

Dijaki 3. letnika ekonomske gimnazije so v Ljubljani obiskali Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Spoznali so, v kakšnih pogojih so se borili na Soški fronti, kako je nastala Kraljevina Jugoslavija, kako je bila Slovenija vpeta v 2. svetovno vojno in kako so njihove (pra)babice in (pra)dedki živeli v Jugoslaviji. Obisk so zaključili z ogledom razstave o osamosvojitvi Slovenije. 

 

Dijaki so s tretjim obsežnim sklopom OIV v letošnjem šolskem letu uspešno oplemenitili v šoli pridobljeno znanje.

Ogled seznama objav