STARTUP VIKEND »MLADIM SE DOGAJA«

Pod  okriljem SPIRIT Slovenije – Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologijein Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologije – smo na naši šoli izvedli prvi startup vikend za osnovnošolce in dijake naše šole, Mladim se dogaja.

 

Bilo je zanimivo, drugačno in živahno. Zbrali smo se v petek popoldne in pričeli z delom, ki je bilo drugačno kot v šolskih klopeh. Startup vikend nam je pomagala izvesti ekipa iz Postojne, ki dela pod okriljem podjetniškega tabora in imajo zanimive delovne izkušnje, ki so nam jih predstavili.

 

Zaradi njihovih zgodb so se mladi zamislili in ugotovili, da so ovire predvsem v naših glavah in da lahko naredijo marsikaj. Naši dijaki in osnovnošolci so začeli delati vaje za generiranje poslovnih idej in glede na svoje ideje so se razdelili v skupine in takoj pričeli z delom, ki je bilo zanimivo in raznoliko. Treba je bilo raziskati trg in začeti razmišljati o najboljših rešitvah za svojo idejo. Drug drugemu so predstavljali ideje in iskali povratne informacije, ali bi bila ideja izvedljiva in uresničljiva.

 

Po napornem delu smo si zaslužili večerjo, za katero je poskrbel podjetnik Marko Arvaj, ki nas je razvajal s svojimi kuharskimi dobrotami. Po večerji smo nadaljevali z delom. Potrebno je bilo razmišljati, kateri problem rešuje ideja in kako priti do kupcev, ki bodo izdelek ali storitev na koncu kupili. To je vedno izziv za vse podjetnike. Tudi marketing je zanimal naše udeležence in razmišljali so, kako se približati kupcem.  Dela kar ni zmanjkalo, ker pa se je ura približevala polnoči, je napočil čas za počitek. Res je bilo zanimivo in super, da smo lahko prespali na spalkah v plesni dvorani. Super izkušnja, ki jo priporočamo prihodnjim generacijam.

 

Prebudili smo se v prelepo sobotno jutro in po zajtrku smo nadaljevali z intenzivnim delom. Ko delaš, kar te zanima, imaš ogromno energije in vse se da. Izpolniti model Canvas je bila kar zahtevna naloga in temu smo namenili ogromno časa. Nejc Konjevič nam je predstavil, kaj vse moramo upoštevati, da je javno nastopanje uspešno in učinkovito, saj se je bližal  čas, ko so morale vse ekipe predstaviti svoj poslovni model. Potekale so intenzivne priprave in tudi trema je bila prisotna.

 

Žirija je imela naporno in odgovorno nalogo, kajti težko je bilo izbrati najboljšo idejo. Imeli smo osem idej, vsako je oblikovalo od dva do osem tekmovalcev. Žirija je podarila dve dodatni nagradi, ker je bila odločitev res težka. Hudomušno predstavljena ideja o darilu, ki je lahko krompir, je dobila eno od teh nagrad. Ideja, da bi z mavrično knjigo lahko olajšali branje ljudem s skotopičnim sindromom, si je zaslužila drugo tolažilno nagrado.

 

Komisija je bila soglasna, da je bila najboljša ideja učencev iz OŠ Matije Čopa, ki so razvili aplikacijo Visit Kranj, namenjena turistom, ko prvič obiščejo Kranj. Turisti so vedno v dilemi, kaj narediti, ko prideš v tuje mesto, s to aplikacijo pa se jim pomaga, da ne zgrešijo glavnih znamenitosti. Vse pohvale ekipi, ki je v tako kratkem času naredila zanimivo in uporabno aplikacijo.

 

Predvsem pa smo si bili enotni v tem, da se naslednje leto spet vidimo, saj smo se imeli  fajn in razvili smo veliko dobrih idej.

 

https://drive.google.com/file/d/1PyxLbhMncEgizd9ENIvxHK3FduibK6ll/view

Ogled seznama objav