Skoči na glavno vsebino

Podjetniški in naravoslovni dan za dijake 2. in 3. letnikov

Dijaki 3. č in 3. d smo v ponedeljek, 13. 3. 2023, obiskali Luko Koper. Upokojeni žerjavist nam je razložil in pokazal njeno delovanje. Izvedeli smo, da je Luka Koper vodilni kontejnerski terminal na Jadranu in peti največji avtomobilski terminal v Evropi. Pristanišče je nastalo leta 1957 in od takrat dalje se uspešno razvija in dela 24 ur na dan.

 

Ogledati smo si tudi družinsko podjetje Renčelj, ki se ukvarja z naravno kozmetiko. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2011, ko so posadili prve sadike sivke v vasici Povir na Krasu. Direktor podjetja Gregor Renčelj je predstavil dijakom, kako so razvijali svojo idejo, in predvsem, koliko časa in truda je bilo treba, da je podjetje zaživelo in postalo prepoznavno. Degustirali smo sivkine piškote, ki so bili res posebni, okušali sivkin čaj, ki je imel močan okus, in sivkino marmelado. Seveda smo lahko na koncu njihove izdelke testirali in kupili.

Strinjali smo se, da cenimo, spoštujmo in kupujmo slovenske izdelke, saj so slovenska družinska podjetja pomembna za razvoj Slovenije in predstavljajo večino podjetij v Sloveniji.

 

Dijaki 2. letnika ekonomske gimnazije in 3. Cš smo prav tako imeli podjetniški dan in si ogledali kmetijo Pustotnik v Gorenji vasi in podjetje LTH Castings d. o. o. v Škofji Loki.

Kmetija Pustotnik je družinska kmetija, ki prideluje več kot sedemdeset izdelkov iz kravjega, kozjega in ovčjega mleka. Na kmetiji Pustotnik smo si ogledali vse od osvežilnih mlečnih napitkov do različnih vrst skute in svežih izdelkov. Sprehodili smo se po domačem dvorišču, kjer so nam družbo delale krave, potem pa smo si ogledali, kaj vse se dogaja v sirarni in pokukali v klet. Zelo dobro so nam predstavili tudi pasti sodobnega poslovanja, kako se je soočati z izzivi, kot je bila korona, kakšne marketinške pristope je treba ubirati ipd. Obisk smo zaključili z okusno degustacijo njihovih dobrot.

 

V podjetju LTH pa smo si ogledali izdelke, v celoti namenjene avtomobilski industriji, sestavne dele električnih motorjev, stroje, vredne več milijonov, in dele ter orodja za litje. Delavci so z nami delili bogato znanje o produktih in procesih ter dolgoletne izkušnje v avtomobilski industriji. Opozorili so tudi na težave, ki jih imajo zaradi pomanjkanja delovne sile.

 

Dijaki gimnazije pa smo 13. marca imeli naravoslovni dan. Najprej smo obiskali jedrski reaktor v Podgorici, kjer smo poslušali zanimivo predavanje o izotopih v vsakdanjem življenju, nato pa je sledila še delavnica o radioaktivnosti. Obiskali smo tudi Tehnični muzej Bistra in si ogledali demonstracijo Teslinih poskusov, nato pa smo se vodeno sprehodili še po razstavah O svetlobi, E-cikliraj in pokukali k starodobnim protokolarnim vozilom.

 

Na podjetniškem in naravoslovnem dnevu smo se veliko naučili in nadgradili znanje, pridobljeno v šoli pri pouku.

Ogled seznama objav