Skoči na glavno vsebino

Pestre in poučne obvezne izbirne vsebine v spomladanskih dneh

Dijaki so v mesecu aprilu svoje znanje nadgrajevali pri obveznih izbirnih vsebinah. Prvošolci so lahko izbirali med štirimi različnimi ekskurzijami. Nekateri so v petek, 14. 4., odšli na nepozabno ekskurzijo v Benetke in na otoka Burano in Murano. Ogledali so si otok Murano in kako nastajajo svetovno znani izdelki iz muranskega stekla. Sledila je plovba do Benetk. Sonce, modro nebo, nekaj belih oblačkov in Doževa palača v ozadju. Sledil je ogled vseh najpomembnejših znamenitosti: Doževe palače,  Markovega trga, Stolnice sv. Marka, Mostu vzdihljajev in Mostu Rialto, opazovali so tudi živahen promet na Canalu Grande, zlasti očarljive beneške gondole. Sledil je čas za nakupe, slasten sladoled in druženje. Prijetno utrujeni, a polni lepih vtisov, so domov prispeli v poznih večernih urah.

 

Nekateri dijaki 1. letnikov so se odločili, da bodo raziskovali našo prelepo Slovenijo. Odšli so na Primorsko in imeli tematsko različno obarvane ekskurzije. Navdušenci nad biologijo in ekologijo so si ogledali Krajinski park Strunjan, se sprehodili po robu Strunjanskega klifa in izvedeli zanimivosti o Svetem Križu in Mesečevem zalivu ter spoznali značilnosti morskega dela naravnega rezervata Strunjan. Ob poti jih je spremljal panoramski pogled na Tržaški zaliv. Nato so se odpravili proti edini slovenski laguni Stjuži. Ogledali so si tudi Škocjanski zatok, kjer jih je čakalo pestro terensko delo. Pri tem so urili veščine sodelovanja v skupini, samostojne uporabe različnih virov in izvajanja metode terenskega dela. Druge prvošolce, geografske navdušence, je navdušila Fiesa, kjer so spoznali geografske značilnosti slovenske obale. V skupinah so raziskovali značilnosti sladkovodnih jezer v Fiesi. Nato so po obalni poti peš krenili proti Piranu in med potjo spoznavali geološke značilnosti obale. V Piranu so spoznavali glavne kulturne značilnosti kraja.Dijaki 1. letnikov so imeli tudi možnost, da so se udeležili naravoslovne ekskurzije in spoznavali Notranjsko (Cerkniško in Pivško dolino). V Cerknici so spoznavali značilnosti presihajočih jezer z ogledom Centra za obiskovalce Cerkniško jezero in sprehodom po jezeru. V Pivki pa so obiskali interaktivni center o velikih zvereh Dina Pivka.

 

Dijaki 2. letnika so se odpravili na ekskurzijo na Dunaj. Ogledali so si najpomembnejše znamenitosti glavnega mesta Avstrije: Stephansdom – katedralo sv. Štefana, Hofburg in Schönbrunn – zimsko in letno rezidenco Habzburžanov, se z avtobusom zapeljali po Ringstraße, kjer so videli Uranio, opero, Burgtheater, Rathaus, parlament in muzeje. Njihova zadnja postaja na Dunaju je bila barvita in nenavadna zgradba, ki jo je projektiral arhitekt Hundertwasser. Polni lepih vtisov in novih spoznanj o prestolnici Avstrije so se v poznih večernih urah vrnili domov. Dijaki, ki niso odšli na Dunaj, so se podali v Škofjo Loko, srednjeveško mestece, vpisano na Unescov seznam nesnovne dediščine človeštva. Ogledali so si eno glavnih znamenitosti mesta, 600 let sta kamnit Kapucinski most z veličastnim obokom, na katerem stoji kip sv. Janeza Nepomuka z loškim grbom. Navdušila jih je tudi kašča na Spodnjem trgu, ki je bila nekdaj sestavni del obrambnih objektov mesta, pa Cerkev sv. Jakoba s Plečnikovo krstilnico in Nunska cerkev Marije Brezmadežne, ki leži pod škofjeloškim gradom in je z njim povezana s podzemnim rovom.

 

Na Mestnem trgu so si ogledali tudi meščanski dvorec – Homanovo hišo, v kateri je danes poznana slaščičarna, kamniti vodnjak, Marijino znamenje, rotovž, Martinovo hišo in se na koncu ulice povzpeli ob lepo ohranjenem mestnem obzidju na Loški grad. V njem so si ogledali arheološko, zgodovinsko, kulturnozgodovinsko, umetnostno, etnološko in prirodoslovno zbirko ter muzej na prostem – Škoparjevo hišo iz 16. stoletja. Škofjo Loko so zapustili s ponovnim zavedanjem, kako lepa in zgodovinsko ter kulturno bogata je naša Slovenija.

 

Dijaki 3. letnika ekonomske gimnazije so si v Ljubljani v Muzeju novejše zgodovine v Cekinovem gradu ogledali stalno razstavo Slovenci v 20. stoletju. Tretješolci splošne gimnazije pa so si v Slovenskem etnografskem muzeju ogledali stalno razstavo Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta in interaktivni program, ki jih je popeljal v značilnosti vsakdanjega življenja naših prednikov v 19. stoletju, ter razstavo o konjih: Sveti konji – nebesni jezdeci. Poleg ogleda razstav so dijaki imeli še psihološko delavnico, ki je del uspešnega projekta MIND the MIND.

 

Z vsebinami OIV so tako uspešno oplemenitili v šoli pridobljeno znanje.

Ogled seznama objav