Naravoslovni in podjetniški dan

Naravoslovni dan za dijake 3. letnikov gimnazije in podjetniški dan za dijake 3. letnikov ekonomske gimnazije

 

V sredo, 17. marca 2021, smo na GFP organizirali zanimiv naravoslovni dan za dijake 3. a in 3. b oddelka. Na delavnicah in predavanjih iz treh predmetnih področij (fizika, kemija, biologija) so se seznanili z naravoslovno znanstvenim razlaganjem pojavov in raziskovanjem, interpretirali so podatke in dokaze ter se vključevali v diskusijo. Dijaki ekonomske gimnazije pa so imeli podjetniški dan.

 

V sklopu fizike je na naravoslovnem dnevu dijakom predaval prof. dr. Robert Repnik s Fakultete za naravoslovje in matematiko z Univerze v Mariboru. Predavanje z naslovom Opazovanja astronomskih objektov in pojavov je dijakom približalo pogled v vesolje. Na sproščen način so spoznali razvoj vesolja, teleskope in opazovanje vesolja. Nekaj besed je namenil še najslavnejšim fizikom, ki so se ukvarjali z astronomijo.

 

Pri predmetnem področju kemija je Maja Mešl s Fakultete za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca dijakom predavala o materialih 21. stoletja – polimerih. Predstavila je lastnosti, ki pogojujejo vedno večjo uporabo polimerov in novosti na področju medicine, avtomobilizma in športa. Razložila je izzive pri reciklaži in biopolimerih. Tetješolci so si ogledali tudi sintezo najlona v laboratoriju. Predavanje je bilo popestreno z zanimivimi videoposnetki, dijaki so interaktivno sodelovali.

 

Biološki del naravoslovnega dne je bil evolucijsko obarvan. Dijaki so spremljali predavanje prof. dr. Petra Trontlja Evolucija za vsak dan. Tako smo obeležili tudi mednarodni Darwinov dan. Pridružili so se raziskovanju in odkrivanju preteklosti in pokukali v svet naših prednikov s pomočjo interaktivne spletne učilnice. Vstopili so v časovno kapsulo in si ogledali najbolj razburljiva razpotja v razvoju naše vrste.

 

Tretješolci ekonomske gimnazije pa so imeli podjetniški dan preko ZOOM-a. V goste smo povabili dva mlada podjetnika, ki sta svoje bogate izkušnje delila z dijaki. Nejc Konjevičje ustanovitelj in lastnik podjetja Nejko d. o. o., ki se ukvarja z izdelavo spletnih strani, spletnih trgovin in programiranjem mobilnih in spletnih aplikacij. Našim dijakom je predstavil uspešne poslovne zgodbe, ki so jim pomagale do uspeha. Položil jim je na srce, da je v poslovnem svetu dobro imeti več idej, ker logika trga vedno ne deluje. Predvsem pa moramo poskrbeti za miselno naravnanost, da se marsikaj da, če se zato odločimo in smo pripravljeni delati. Dragan Babić pa je predavatelj, ki zadnja leta poglobljeno proučuje človeško vedenje, komunikacijo, osebnostno rast, motivacijo in samozavest. Našim dijakom je predstavil lastnosti, ki so pomembne za 21. stoletje. Poudaril je pomen prodaje in da vse izhaja iz tega, če sami verjamemo v svoj izdelek, potem bomo uspeli prepričati tudi ostale. Izpostavil je tudi pomen javnega nastopanja in da smo vztrajni in delovni ter se trudimo za vsakodnevni napredek.

 

Predavanji sta dijake navdušili in veliko stvari bodo lahko preizkusili in prenesli v svoja življenja. Evalvacija, ki je sledila, je pokazala, da bo bili dijaki navdušeni nad naravoslovnim in podjetniškim dnevom, čeprav smo ju zaradi epidemioloških razmer izvedli v šoli in preko ZOOM-a in ne na terenu, in da so se naučili veliko novega.

Ogled seznama objav