JORG ZUPAN, kulinarični mojster – samo vseživljenjsko učenje zagotavlja kakovost

     

   

Foto: Arhiv Union Hoteli d. d.

 

Jorg Zupan je bil po zaključku ekonomske gimnazije, kot sam pravi, pred zahtevno dilemo, saj se je težko odločil, kaj bi študiral. Zanimalo ga je veliko stvari, od angleščine, politologije, kinologije do japonskih ved. »Lahko bi rekel, da sem imel po koncu srednje šole nekakšno krizo identitete, nisem natanko vedel, kaj želim v življenju početi,« nam je zaupal Jorg.

 

Njegova velika strast je bilo tudi kuhanje, saj je že od drugega letnika srednje šole doma vsak dan kuhal. »Mama je prihajala iz službe domov pozno popoldne, zato se mi je zdelo edino pravilno, da jaz skuham kosilo. Tako je, ko je bil čas za izbiro študija, moj brat namignil, da bi poizkusil z višjo gostinsko šolo in moja pot na področju kulinarike in gostinstva se je začela. Vpisal sem se na Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor.

 

Že v študentskih letih sem čutil, da potrebujem nekaj več od poklica in da zagotovo ne bom samo eden izmed mnogih kuharjev. Prvo praktično usposabljanje sem opravljal na Irskem, kjer sem preživel pol leta. Ko sem zaključil študij, sem pričel delati pri Binetu Volčiču v restavraciji Promenada na Bledu. Od tam me je poneslo v Avstralijo, nato v Anglijo, v London, kjer sem živel eno leto in delal v restavraciji z Michelinovo zvezdico. Po vrnitvi sem skoraj tri leta delal kot pomočnik vodje kuhinje Igorja Jagodica v ljubljanskem Strelcu. Sedaj vodim kuhinjo restavracije Atelje, nekdanji Smrekarjev hram v Ljubljani.«

 

Jorg se zaveda, da je v kulinariki potrebno nenehno izpopolnjevanje, in tako se vsako leto mesec dni izobražuje. Do sedaj je stažiral v restavracijah, kot so: Quay v Sydneyu v Avstraliji, The Fat Duck (3*) v Angliji, Maaemo (3*) v Oslu na Norveškem.

 

»Šele pred kratkim, ko sem začel voditi svojo kuhinjo in restavracijo, sem spoznal, koliko mi znanje iz srednje šole, predvsem podjetništva in ekonomije, koristi. Kalkulacije stroškov, prihodkov in normativov, cene, organizacija dela in splošna razgledanost, vse je zelo pomembno pri poklicu vodje kuhinje,« nam je zaupal Jorg.  

 

Leta 2019 je Jorg kot žirant sodeloval v kuharski oddaji za otroke Mladi šef na POP TV, v kateri so se v kuharskih izzivih in veščinah pomerili otroci iz različnih osnovnih šol. V oddaji je imel vlogo nutricionista. Leta 2020 pa je Jorg prejel najpomembnejše kulinarično priznanje, Michelinovo zvezdico.

 

Jorg pravi, da so spomini na srednjo šolo med najlepšimi v njegovem življenju in če bi lahko izbiral obdobje, v katerega bi se vrnil, bi zagotovo izbral srednješolskega. »Res je, da je obdobje pubertete nekaj posebnega, kar se tiče najstniških »problemov«, ampak moji spomini na sošolke, sošolce in profesorje so zelo lepi. To so bili časi, ko prave odgovornosti »odraslega življenja« še ni bilo, bili pa so izjemno zabavni in poučni dnevi kolegialnosti in povezanosti sošolcev … ogromno zgodb, ki bodo za vedno ostali med mojimi najlepšimi spomini.«

 

Stopite na ulico kuharskih mojstrovin Jorga Zupana, z Michelinovo zvezdico dvakrat nagrajenega kuharja, in si oglejte njegov "kuharski tečaj pri vas doma" (https://www.msoseska.tv/episode/1283). Jorg nas je navdušil tudi kot žirant v oddaji Mali šef Slovenije (https://www.24ur.com/tv-oddaje/mali-sef-slovenije/intervju_z_ziranti.html). Njegovo izvrstno kuharsko znanje je bilo predstavljeno tudi na DW Deutsche Welle in je prav lepa promocija slovenske kulinarike. (https://www.youtube.com/watch?v=TsEgWkGWp8Q).