Skoči na glavno vsebino

ŽIGA JELAR, izvrsten letalec in glasbenik

 

Foto: Jaka Lopatič, Sportida

 

Žiga Jelar, nekdanji dijak športnega oddelka ekonomske gimnazije, je perspektivni skakalec SK Triglav Kranj. V sezoni 2015/16 je prvič okusil slast nastopanja na tekmi svetovnega pokala. Besničan je med drugim tudi večkratni ekipni državni prvak. Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Park City 2017 je osvojil kar dve zlati medalji, na ekipni tekmi in na tekmi mešanih ekip. V sezono 2017/18 je vstopil kot član mlade A reprezentance. Žiga je dokazal, da se da z vztrajnostjo, trdim delom in zaupanjem v sebe doseči odlične rezultate že na prvih tekmah. Na vseh štirih tekmah novoletne turneje je osvojil točke. Sezona v svetovnem pokalu 2021/22 je bila za Žiga še prav posebej uspešna. Osvojil je naslov najboljšega letalca. Naslednjo sezono pa je z reprezentančnimi kolegi postal moštveni prvak na domačem Nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici.

 

Poleg skokov, ki se jim je zapisal že pri petih letih, je v šoli vedno dosegal zelo dobre učne rezultate. Ni profesorja, ki ne bi imel za delavnega in prijaznega Žiga pohvalnih besed. Vedno je šolske obveznosti opravljal resno in z odgovornostjo, zavedajoč se tudi, da ga na koncu čaka splošna matura. "Učim se zato, da se nekaj naučim in ne samo zato, ker je to neka formalnost, enako velja na treningih. Tako sem bil vzgojen. V šoli nam učitelji zaupajo, pa tudi sami moramo biti pošteni do sebe. To pomeni, da določene teste lahko pišemo na daljavo, s tem, da je od nas odvisno, ali bomo pri tem prepisovali ali ne, ali pa smo vprašani prek Skypa. Seveda teste pišemo tudi v šoli, tam pa se hitro vidi, kdo je “lovil” bližnjice."

 

Treba je tudi poudariti, da je Žiga eden tistih, ki ima zelo razvit socialni čut. Vedno rad priskoči na pomoč z dejanji ali vsaj z besedo razumevanja in podpore. Ob njem ima človek občutek sprejetosti in varnosti. Vedno se potrudi po svojih najboljših močeh in ob njem veš, da te ne bo razočaral.

 

Žiga Jelar ni le odličen smučarski skakalec, s svojim samostojnim koncertom je leta 2023 dokazal, da ga bomo pogosto videli tudi kot glasbenika. Svoj premierni skok na glasbeni oder kot solo izvajalec je obeležil v domačem Kranju v družbi prijateljev. Skupaj z njim so na odru zapeli znani slovenski glasbeniki: Nina Pušlar, Jan Plestenjak, Grega Skočir, Ansambel Saša Avsenika in mnogi drugi. Izdal pa je izdal tudi svoj prvi album z naslovom Brez pravil, na katerem je zbral deset pesmi, ki jih je napisal sam.  Ob tem je predstavil tudi prav posebno pesem Zakaj gorijo solze, ki jo je napisal z mislijo na svojo sestro, otroka s posebnimi potrebami.

 

Posodobljeno 21. 11 2023