ŽIGA JELAR, uspešen že na prvi novoletni turneji

 

Foto: Jaka Lopatič, Sportida

 

Žiga Jelar, nekdanji dijak športnega oddelka ekonomske gimnazije, je perspektivni skakalec SK Triglav Kranj. V sezoni 2015/16 je prvič okusil slast nastopanja na tekmi svetovnega pokala. Besničan je med drugim tudi večkratni ekipni državni prvak, v ekipi je najpogosteje z brati Prevc. Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Park City 2017 je osvojil kar dve zlati medalji, na ekipni tekmi in na tekmi mešanih ekip.

 

V sezono 2017/18 je vstopil kot član mlade A reprezentance. Na tekmah celinskega pokala je osvajal stopničke, zato je dobil priložnost na novoletni turneji 2017/18. Žiga je dokazal, da se da z vztrajnostjo, trdim delom in zaupanjem v sebe doseči odlične rezultate že na prvih tekmah. Na vseh štirih tekmah novoletne turneje je osvojil točke, odlično pripravljenost je dokazal tudi na treningih in v kvalifikacijah. Na svoji prvi novoletni turneji je po vseh štirih tekmah osvojil odlično skupno 17. mesto.

 

Poleg skokov, ki se jim je zapisal že pri petih letih, je v šoli vedno dosegal zelo dobre učne rezultate. Ni profesorja, ki ne bi imel za delavnega in prijaznega Žigo pohvalnih besed. Vedno je šolske obveznosti opravljal resno in z odgovornostjo, zavedajoč se tudi, da ga na koncu čaka splošna matura. "Učim se zato, da se nekaj naučim in ne samo zato, ker je to neka formalnost, enako velja na treningih. Tako sem bil vzgojen. V šoli nam učitelji zaupajo, pa tudi sami moramo biti pošteni do sebe. To pomeni, da določene teste lahko pišemo na daljavo, s tem, da je od nas odvisno, ali bomo pri tem prepisovali ali ne, ali pa smo vprašani prek Skypa. Seveda teste pišemo tudi v šoli, tam pa se hitro vidi, kdo je lovil bližnjice."

 

Potrebno je tudi poudariti, da je Žiga eden tistih, ki ima zelo razvit socialni čut. Vedno rad priskoči na pomoč z dejanji ali vsaj z besedo razumevanja in podpore. Ob njem ima človek občutek sprejetosti in varnosti. Vedno se potrudi po svojih najboljših močeh in ob njem veš, da te ne bo razočaral. »Tudi pri promociji šole in športnega oddelka je rad sodeloval, saj je s svojimi dejanji dokazoval, da se zmore vse, če le želiš. Na delavnici odprti za javnost »Srečanje z mladimi orli« je Žiga mladim obiskovalcem na tako prijeten in prijazen način predstavil skoke, da smo prepričani, da je marsikoga za ta šport tudi navdušil,« so povedali organizatorji delavnice.

 

Žiga Jelar ni le perspektiven športnik, ampak tudi odličen glasbenik. Igra harmoniko, izdal je tudi že tri avtorske skladbe. Navdušil nas je s pesmima Prijatelji in Greva nad oblake, tretja avtorska skladba je v angleškem jeziku Would you go with me.