Skoči na glavno vsebino

GREGA ŽEMLJA, slovenski teniški as

 

Foto: Vid Ponikvar                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Foto: Vid Sportida

 

Naš nekdanji dijak Grega Žemlja, eden najboljši slovenskih teniških igralcev, je danes uspešen trener. Grega je svojo športno kariero zaključil leta 2017. Pred leti je z vrhunskimi rezultati navduševal ljubitelje tenisa, tenis pa je tudi po njegovi zaslugi postal pri nas še bolj priljubljen šport. Tudi našo gimnazijo obiskuje vse več perspektivnih mladih teniških igralcev in igralk.

 

Najvišje mesto na svetovni lestvici je Grega Žemlja dosegel leta 2013, ko je bil 43. igralec sveta, a ga je na pohodu proti prvi trideseterici ustavila bolezen. Kot tretji Slovenec v moški konkurenci se je uspel uvrstiti med prvo stoterico na teniški lestvici in kot prvi med petdeseterico.

 

Veliko jih meni, da če v času kariere ne bi hudo zbolel, bi dosegel še veliko več. Grega Žemlja je v karieri osvojil šest turnirjev serije challenger, igral v finalu turnirja ATP 500 na Dunaju, ko ga je leta 2012 premagal Juan Manuel del Potro, in dvakrat igral v 3. krogu turnirjev za grand slam (Wimbledon 2011, OP ZDA 2012).

 

Grega je po končani karieri držal obljubo. Izjavil je, da bo ostal povezan s tenisom in tudi je. Predvsem bi rad pomagal mlajšim igralcem, ki si utirajo pot med najboljše. Ustanovil je teniško akademijo, kjer s svojo trenersko ekipo dragoceno znanje predaja mlajšim. Poleg tega je Grega Žemlja danes tudi trener Blaža Role, trenutno najboljšega slovenskega teniškega igralca.

 

Medijem je drugače Grega Žemlja zaupal, da so njegovi varovanci v okviru akademije stari od 17 do 18 let. »Mislim, da so fantje drug drugemu dobra konkurenca in si na ta način pomagajo. To se mi zdi, da je pravi recept, da morda enemu, dvema ali trem uspe preboj. Z našo akademijo se trudimo, da jim čim bolj pomagamo in da se izboljšajo. Nenazadnje imajo fantje kaj za pokazati. Z dobrim delom in sistemom treninga, ki ga je imela moja generacija, bi nas lahko presenetili in navduševali. Fantje so še relativno mladi, treba bo še veliko stvari narediti in veliko stvari se mora »poklopiti«, da bo stvar takšna, kot si želimo.«

 

Po zaključku šolanja na ekonomski gimnaziji je Grega spomin na srednješolska leta opisal takole: »Omogočili so mi idealno razmerje med šolo in športom. Ker sem bil že takrat veliko v tujini in sem pogosto izostajal od pouka, so mi prav vsi profesorji šli izjemno »na roko« in opravljanje izpitov mi ni predstavljalo nobenih problemov.«

 

Verjamemo, da bo Gregi Žemlji in njegovim varovancem uspelo. Tako kot je bil dober igralec in nas je razveseljeval na teniških igriščih, smo prepričani, da bo tudi uspešen trener in da bomo tudi v prihodnosti imeli posameznike in posameznice, ki bodo v tenisu tako uspešni, kot je bil on.

https://siol.net/sportal/tenis/ko-se-je-srecal-z-marijo-sarapovo-je-ta-pogledala-samo-v-tla-475445