Skoči na glavno vsebino

VTIČ MAJA –   orala ledino v ženskih smučarskih skokih

 

Foto: Damjan Žibert, Aleš Fevžer, Klemen Zibelnik

 

Maja Vtič je članica kluba SD Zabrdje. Ljubezen do skokov jo je pripeljala v Prešernovo mesto. V času šolanja na Gimnaziji Franceta Prešerna je obiskovala oddelek, s katerim smo na GFP postavljali temelje poznejšemu športnemu oddelku ekonomske gimnazije. Njeni sošolci so bili kasneje sami uveljavljeni slovenski športniki: Jurij Tepeš, Mitja Mežnar, Miha Podgornik … V razredu so bila samo tri dekleta. Prof. za matematiko Tanja Ahčin, ki je Majo učila je povedala: »Tako kot je Maja orala ledino na področju ženskih skokov v Sloveniji, tako smo na GFP s tem razredom oziroma bolje rečeno malo skupinico športnikov orali ledino pri formiranju pravega športnega oddelka v ekonomski gimnaziji, ki je še danes edini v Sloveniji.«

 

Na mednarodnih skakalnih prireditvah se je Maja prvič pojavila, ko je bila stara 15 let. Tedaj in še v naslednjem letu je nastopila na več tekmah FIS, ki so služile nabiranju izkušenj in uveljavitvi. Marca 2007 se je udeležila svetovnega mladinskega prvenstva, ki je bilo v Italiji v Trbižu. Tam je priskakala prvo slovensko žensko medaljo na tovrstnih tekmovanjih, osvojila je bronasto medaljo.

 

Nato ji je nadaljnje nastopanje za leto in pol preprečila poškodba, vrnila se je na tekmovanja sredi leta 2010. Maja je bila med letoma 2005 in 2012 na tekmah kontinentalnega pokala dvanajstkrat uvrščena na stopničke, od tega je trikrat zmagala. Na tekmah svetovnega pokala je debitirala na prvi organizirani tovrstni tekmi za ženske 3. decembra 2011 v Lillehammerju. Prvo sezono svetovnega pokala za ženske je končala na 12. mestu kot druga najbolje uvrščena Slovenka. V sezoni 2013/14 je bila s 6. mestom že najboljša Slovenka.

 

Leto 2014 je bilo za ženske smučarske skoke prelomno, saj so postali olimpijski šport. Maja je tako nastopila na prvi tekmi za ženske v smučarskih skokih v zgodovini olimpijskih iger in na srednji skakalnici osvojila odlično šesto mesto.

 

Sezono 2015/2016 je začela z drugim mestom na prvi tekmi in v podobnem slogu je nadaljevala ter tako po več izjemnih rezultatih prišla do zmage. Februarja 2016 je dosegla svojo prvo in drugo slovensko zmago v svetovnem pokalu na tekmi na Ljubnem ob Savinji. Skupno je v sezoni dosegla sedem uvrstitev na stopničke in kot prva slovenska skakalka osvojila medaljo za tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

 

Maja Vtič je tako kot prva Slovenka končala tekmovanje svetovne elite na stopničkah.