Skoči na glavno vsebino

VID VRHOVNIK – »Če nekaj delaš rad, nobeno odrekanje ni težko!«

 

 

Foto: osebni arhiv, Vid Ponikvar, Romina Eggert

 

Vid Vrhovnik je bil najprej smučarski skakalec v Velenju, nato pa je ugotovil, da lahko s kombinacijo s smučarskim tekom poseže po še boljših rezultatih. »Kombinacija skokov in tekov je tisto, s čimer bi se rad ukvarjal, zato sem se osredotočil na treniranje nordijske kombinacije. Trdo delo je že od začetka zahtevalo veliko časa, zato sem se po končani osnovni šoli odločil, da se vpišem na Gimnazijo Franceta Prešerna v Kranju, saj sem se zavedal, da bom na GFP uspešno usklajeval šport in šolske obveznosti,« pravi Vid.

 

Začel je še intenzivneje delati in redni treningi so kmalu prinesli tudi prve odlične rezultate. Vidov napredek je v največji meri rezultat rednega treniranja, tudi desetkrat na teden, ne glede na vreme in druge ovire. »Če nekaj delaš rad, ti nobeno odrekanje ni težko,« poudarja mladi kombinatorec, ki rad prizna, da se ima podpori v domačem krogu zahvaliti za to, da nikoli ni obupal.

 

Potrpežljivost in vztrajnost sta Vidu prinesla napredek in z osvajanjem najvišjih mest je kmalu spoznal, da se trdo delo vedno poplača. Z 12 leti se je prvič uvrstil na mednarodno tekmovanje FIS Schüler Grand Prix, kjer je osvojil prvo mesto in izjemen uspeh ponovil tudi naslednje leto. Vrhunske rezultate je dosegal tudi na drugih mednarodnih tekmovanjih in v alpskem pokalu, vrhunec dosedanje kariere pa zagotovo predstavlja ekipna zmaga v smučarskih skokih na mladinskih olimpijskih igrah v norveškem Lillehammerju 2016, kjer je zasedel še odlično peto mesto v nordijski kombinaciji.

 

Vid ne počiva na lovorikah, njegove misli so vedno usmerjen k novim ciljem. V sezoni 2017/18 je v Ruki osvojil tudi prve točke v svetovnem pokalu ter odlična mesta v celinskem pokalu. Pod vodstvom sedanjega trenerja Mitje Oraniča je dosegel naslov mladinskega svetovnega prvaka v nordijski kombinaciji, Kandersteg, 2018, na srednji skakalnici, za kar mu je čestital tudi predsednik države, gospod Borut Pahor. »Izkušnje z mladinske olimpijade bi rad nadgradil z nastopom na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu 2018 v absolutni konkurenci,« si je želel perspektivni kombinatorec. S trdim delom in doseženimi rezultati mu je uspela uvrstitev v olimpijsko ekipo in na to je komaj polnoletni Vid upravičeno ponosen.

 

Oglejte si video.

 

http://www.fis-ski.com/nordic-combined/news-multimedia/news/article=would-like-fight-for-bit-more-than-just-points.html