Skoči na glavno vsebino

TOMAŽ VALJAVEC – od Ekonomske gimnazije Kranj do Microsoftovih oblakov

 

Foto: osebni arhiv

 

Tomaž Valjavec sodi v drugo generacijo oddelka Ekonomske gimnazije v Kranju, ki jo je obiskoval med letoma 1998–2002. Bil je tudi aktiven športnik, ukvarjal se je s športnim plezanjem in osvojil mnogo naslovov državnega, evropskega in tudi 2-krat mladinskega svetovnega prvaka. “Vsakič, ko se vozim v bližini bivše šole, se spomnim prijetnih trenutkov in dobre družbe sošolk in sošolcev,” nam je zaupal.

 

Tomaž je po uspešno opravljeni maturi nadaljeval študij na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Kot sam pravi, je šele tam odkril smer študija – poslovno informatiko, ki ga je pritegnila, saj ga je uporaba informacijske tehnologije v poslovne namene zelo zanimala. Po zaključku študija je bilo potrebno poiskati službo. Pri tem mu je zelo pomagalo, da je že v času študija programiral enostavne spletne strani, saj je imel znanje, ki mu je prišlo še kako prav. A kmalu je spoznal, da to ni delo, ki bi ga želel dolgo opravljati. Našel je priložnost za zaposlitev v revizijski hiši Deloitte kot revizor informacijskih sistemov, kjer se je soočil s pravim poslovnim okoljem. Ob delu je zaključil magisterij. Tomaž nam je povedal: “Ko danes pogledam nazaj, je bilo to delo absolutno odločilno za mnogo novih kariernih priložnosti. Revizijske hiše predstavljajo težko in zahtevno delo, a znanje, ki ga tam pridobiš, je izjemno. Zame je to pomenilo odskočno desko za zaposlitev v Microsoft Slovenija”. Tomaž je v Microsoftu zaposlen že 10 let, danes je odgovoren za prodajo »oblačnih storitev« – cloud computing za 24 držav znotraj regije EMEA.

 

Meni, da je ključno pri karieri, da delaš to, kar te veseli, čeprav je potrebno ogromno energije in dodatnega izobraževanja, da »prebiješ led« ter se uveljaviš v poslovnem okolju. Za uspeh in napredovanje je pomembno, da si vedno odprte glave, da razmišljaš, kako bi lahko podjetju pomagal in da narediš več, kot se od tebe pričakuje. Takih, ki hodijo v službo, da dobijo plačo, je veliko, takih, ki pa se želijo v službi kaj novega naučiti in to uporabiti, je precej manj, vendar so slednji uspešnejši.

 

Posodobljeno 21. 11. 2023