Skoči na glavno vsebino

JURIJ TEPEŠ – smučarski skakalec, ki mu je bilo športno življenje položeno že v zibelko

 

Foto: SZS

 

»Šport in njegove vrednote so mi bile poležene v zibelko, saj sta bila tako oče Miran kot mama Zlata profesionalna športnika. Smučarske skoke treniram od svojega 6. leta, v svoji karieri pa sem zagotovo najbolj ponosen na ekipni bronasti medalji s članskih svetovnih prvenstev in svoji dve zmagi v domači Planici.

 

Da sem lahko nemoteno treniral in usklajeval šolanje ter šport, ima veliko zaslug sedaj tako imenovana Gimnazija Franceta Prešerna, v času mojega šolanja pa Ekonomska gimnazija Kranj. Sam sem bil ena izmed prvih generacij, ki je s posebej prilagojenim programom lahko usklajevala šolanje s športom. Učitelji so bili vedno pripravljeni pomagati, čeprav so me čez zimo videli zelo malo. Popuščanja v šoli tako kot v športu ni bilo, kar pa menim, da me je še dodatno utrdilo in pripravilo tudi na življenje izven štirih sten šole. Poleg možnosti nemotenega treniranja in udeležb na tekmah mi je šolanje na tej šoli dalo tudi veliko drugega, pomagalo mi je pri oblikovanju moje osebnosti in vrednot, ki jim sledim v življenju.

 

Spomini na srednjo šolo so lepi tudi zaradi izjemne podpore sošolcev in učiteljev na tekmah. Ravno v času, ko sem obiskoval Ekonomsko gimnazijo, leta 2006, je namreč v Kranju potekalo mladinsko svetovno prvenstvo, kjer sem osvojil posamično srebrno medaljo in bil član srebrne mladinske ekipe. Takrat nas je na skakalnici v Kranju spodbujala skoraj cela srednja šola. Učenci in učitelji so pripravili transparente in glasno navijali na tekmi. Takšna spodbuda vedno ostane v lepem spominu.

 

S svojo energičnostjo, zavzetostjo in trdno voljo stremim k nastopu na naslednjih olimpijskih igrah v PyeongChangu 2018. Upam, da bomo tam s soreprezentanti, ki so v večini prav tako nekdanji in sedanji dijaki Gimnazije Franceta Prešerna, uspešno zastopali barve Slovenije.«