PETER JOHN STEVENS, uspešen plavalec, ki je po maturi na GFP doštudiral v Ameriki

 

   

Foto: osebni in šolski arhiv

 

Dijak športnega oddelka ekonomske gimnazije je že v času šolanja imel vizijo, da šolanje in treniranje nadaljuje v Ameriki. Za svojo nadaljnjo izobraževalno-športno pot je izbral Univerzo Tennessee, ki ima po Petrovem mnenju zelo dober program treniranja prsnega sloga in hkrati dobro ekipo. Petra na Univerzi poznajo kot študenta, ki je v zgodovini NCAA tekmovanj dosegel najboljši rezultat pri prsni predaji v štafeti 4-krat 50 jardov. 

 

K pouku na GFP je prihajal vedno »malo z zamudo«, saj je pred poukom že opravil enega izmed vsaj dveh dnevnih treningov. V razred je vstopil z nasmehom in vedno takoj pričel z delom.  Potrebno je bilo veliko usklajevanja, a s trdno voljo je Stiviju, kot so ga klicali sošolci, uspevalo. Posebnih težav pri pridobivanju ocen ni imel, nekaj več časa je namenil le matematiki. Za svoja srednješolska leta pravi: »Gimnazija Franceta Prešerna je šola, na kateri športnikom zelo pomagajo in se jim prilagajajo. Na višinskih pripravah sem na primer lahko pisal teste na daljavo prek računalnika.«

 

Peter John Stevens je na svoj talent opozoril že pred leti, ko je v Dubaju 2013 postal mladinski svetovni prvak. V finalu evropskega prvenstva na 50 prsno je bil drugi. Peter, ki je po materi Slovenec, po očetu Anglež, je po tekmi v Londonu izjavil: "Pa sem jo osvojil doma," in s tem še dodatno opozoril na svoje angleško poreklo.

 

Svoj največji uspeh je dosegel decembra 2016 na svetovnem prvenstvu v kanadskem Windsorju. Z novim slovenskim rekordom 25,85 je postal najboljši Evropejec na 50 m prsno v kratkih bazenih. Potrdil ga je leta 2018, ko je na evropskem prvenstvu v na Škotskem osvojil bronasto odličje na 50 m prsno in s časom 27,06 plaval svoj osebni rekord.

 

Zadni večji uspeh je dosegel leta 2021. Na svetovnem pokalu v Berlinu je s 26,34 v finalu 50 m prsno osvojil 3. mesto.