Skoči na glavno vsebino

PETER JOHN STEVENS, uspešen plavalec, ki je po maturi na GFP doštudiral v Ameriki

 

   

Foto: osebni in šolski arhiv

 

Peter John Stevens, dijak športnega oddelka ekonomske gimnazije, je že v času šolanja imel vizijo, da šolanje in treniranje nadaljuje v Ameriki. Za svojo nadaljnjo izobraževalno-športno pot je izbral Univerzo Tennessee. Petra na Univerzi poznajo kot študenta, ki je v zgodovini tekmovanj NCAA dosegel najboljši rezultat pri prsni predaji v štafeti 4-krat 50 jardov.

 

Peter John je k pouku na GFP prihajal vedno »malo z zamudo«, saj je pred poukom že opravil enega izmed vsaj dveh dnevnih treningov. Potrebno je bilo veliko usklajevanja, a  s trdno voljo je Stiviju, kot so ga klicali sošolci, uspevalo. Za svoja srednješolska leta pravi: »Gimnazija Franceta Prešerna je šola, na kateri športnikom zelo pomagajo in se jim prilagajajo. Na višinskih pripravah sem lahko pisal teste na daljavo.«

 

Peter John Stevens je na svoj talent opozoril že pred leti, ko je v Dubaju 2013 postal mladinski svetovni prvak. V finalu evropskega prvenstva na 50 m prsno je bil drugi. Peter, ki je po materi Slovenec, po očetu Anglež, je po tekmi v Londonu izjavil: “Pa sem jo osvojil doma,” in s tem dodatno opozoril tudi na svoje angleško poreklo. 

 

Velik uspeh  je dosegel decembra 2016 na svetovnem prvenstvu v kanadskem Windsorju. Z novim slovenskim rekordom je postal najboljši Evropejec na 50 m prsno v kratkih bazenih. Potrdil ga je leta 2018, ko je na evropskem prvenstvu na Škotskem osvojil bronasto odličje na 50 m prsno. 

 

Leta 2021 je na svetovnem pokalu v Berlinu v finalu 50 m prsno osvojil 3. mesto. Plavalna zveza Slovenije je Petra Johna Stevensa nagradila kot najboljšega plavalca za leto 2022. Od leta 2023 trenira v Trstu.

 

 
Posodobljeno 21. 11. 2023