Skoči na glavno vsebino

ŠTEMBERGAR ZUPAN, ANDREJ – kapetan zmagovalnih odbojkarskih skupin

 

 

Foto:Klemen Brumec, Aleš Oblak, osebni arhiv

 

Visokorasli Andrej je v svojih osnovnošolskih časih kar štiri leta treniral košarko, najprej v šolskih in kasneje tudi v klubskih selekcijah.  A ob koncu osnovne šole je poskusil tudi z odbojko, kjer je našel svoje veselje in strast. Odbojkarsko kariero je začel v kranjskem odbojkarskem klubu Triglav, v katerem je vztrajal vse do leta 2014. S sezono 2013/2014 je začel novo poglavje v karieri, ko je prestopil v kamniški Calcit, kjer igra še danes. Sedanjo ekipo vodi kot kapetan.

 

»V mlajših selekcijah sem bil član kadetske in mladinske reprezentance,« ponosno pove simpatični Andrej, ki ga  poleg dvoranske odbojke navdušuje tudi odbojka na mivki. »Na državnih prvenstvih sem dosegel drugo mesto v kategoriji U18, tretje in prvo mesto v kategoriji U23 ter tretje mesto v članski kategoriji,« naniza le nekaj odmevnejših rezultatov.

 

S svojo ekipo je tudi v dvoranski odbojki vedno osvajal lovorike. Andrej našteje le nekaj najvišjih: » Bili smo 2-krat državni ligaški podprvaki in enkrat osvojili tretje mesto, 1-krat pokalni podprvaki ter 2-krat pokalni prvaki. Na final four pokalnem turnirju v marcu 2017 sem prejel tudi nagrado MVP – najboljši igralec turnirja. Leta 2016 smo prvič v zgodovini kluba dosegli odmevnejši rezultat tudi na evropski ravni, ko smo osvojili tretje mesto v srednjeevropski ligi MEVZA.«

 

Kot ekonomski gimnazijec je bil vsa štiri leta uspešen dijak in tako je tudi zelo uspešno opravil splošno maturo. Najbolj mu je ostal v spominu tretji letnik: » Takrat smo se preselili na novo lokacijo in presrečni dobili novo šolo, današnjo Gimnazijo Franceta Prešerna.»

 

S študijem je nadaljeval na Pedagoški fakulteti, kjer je diplomiral in prejel naziv profesor biologije in gospodinjstva. Kasneje je končal še višješolski strokovni program naravovarstvo ter tako prejel naziv inženir naravovarstva. Svoja znanja stalno izpopolnjuje, tako na športnem kot poklicnem področju, zelo rad pa dela tudi z mladimi kot učitelj ali trener. In Andreja imajo radi vsi.