Skoči na glavno vsebino

ROK ŠMEJIC, mladinski svetovni podprvak v klasičnem telemarku in odličen dijak

 

   

 Foto: SZS in osebni arhiv

 

Rok je od svojega petega leta treniral alpsko smučanje, leta 2012 pa se je odločil, da je čas za nov izziv: telemark smučanje. Že s prvega treninga z novo ekipo se je vrnil nasmejan do ušes, in to je bil znak, da je našel disciplino, v kateri lahko uporabi vse znanje alpskega smučanja, mu doda veščine telemarka in pri tem neizmerno uživa.

 

Rok je o svoji športni poti povedal: »Preden sem se odločil za telemark, sem bil 10 let aktiven v alpskem smučanju. Po prvem letniku ekonomske gimnazije pa sem prišel do zaključka, da v trenutni slovenski smučarski situaciji nima smisla z vztrajanjem v alpskem smučanju in ker je leto za tem izšel razpis Smučarske zveze Slovenije, da iščejo nove telemark smučarje, sem se odločil, da se bom še sam preizkusil v takrat še zame čisto neznanem športu. K izbiri telemarka je pripomogel tudi moj bratranec, ki se je že pred leti ukvarjal s tem športom. Za samo nadaljevanje športne poti pa je bil ključnega pomena moj užitek ob smučanju.«

 

Po štirih sezonah v mladinski konkurenci se lahko pohvali z medaljo na svetovnem prvenstvu, postal je mladinski svetovni podprvak, v članski kategoriji pa z večkratno uvrstitvijo med prvo deseterico. Kako perspektiven mlad športnik je bil Rok, priča tudi izbor v skupino Mladi upi Zavarovalnice Triglav za leto 2015.

 

Poleg uspešne športne poti je bil Rok tudi vsa leta odličen dijak. Leta 2015 je zaključil šolanje z najboljšim uspehom v svoji generaciji in začel študirati na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani, zaradi česar je moral šport postaviti na »stranski tir«, ampak Rok pravi, da le začasno, saj se po študiju ponovno vidi v športu v vlogi športnika ali pa fizioterapevta.