IZA in LIA ŠALEHAR – šolali sta se na daljavo

 

      

Foto: osebni arhiv                                                     
Foto: Katja Bidovec

 

Iza in Lia Šalehar, nekdanji dijakinji Gimnazije Franceta Prešerna, prihajata iz Kočevja, družine, v kateri je pet sester. Izo in Lio so za badminton navdušili starši, ki so ga igrali rekreativno. Prvo leto sta trenirali v Kočevju, nato sta se začeli voziti na treninge na Mirno in pozneje tudi v Ljubljano, kjer sta individualno delali z Urško Silvester, eno najperspektivnejših igralk badmintona v evropskem merilu.

 

Iza in Lia sta s pomočjo trenerkine sestre navezali stik z dansko badmintonsko akademijo. Na Danskem sta trenirali dve poletji in ugotovili, da so pogoji za trening badmintona na Danskem veliko boljši kot v Sloveniji, kjer badminton še ni popularen in prepoznaven šport. Lia in Iza sta iskali v Sloveniji šolo, ki bi jima omogočala izobraževanje na daljavo, če bi živeli in trenirali na Danskem. Gimnazija Franceta Prešerna se jima je zdela najboljša izbira. Lia je ravno zaključevala osnovno šolo in se je vpisala v 1., Iza pa v 3. letnik športnega oddelka Gimnazije Franceta Prešerna.

 

Kljub temu da sta si zelo različni, Izo zanima bolj družboslovje, Lia naravoslovje, nista nikoli imeli problemov, saj, kot sta sami poudarili: “Na šoli dajejo enak pomen vsem predmetom. Spoštujejo vse športe enako, čeprav je na šoli več dijakov, ki trenirajo zimske športe. S šolo in šolskim delom nisva imeli nobenih problemov. S profesorji sva bili v kontaktu preko skypa, e-maila, reševali sva  razne naloge, pisali teste na daljavo, saj ima šola izobraževanje na daljavo dobro organizirano.”

 

Iza in Lia sta se zavedali, da je pri takšnem načinu šolanja potrebna izjemna organiziranost, pripravljenost in motivacija. Velikokrat je tudi težko, vendar je ob podpori sošolcev, ki so jima pošiljali tudi snov, kadar je bilo potrebno, in razrednikov ter ostalih učiteljev precej lažje.

 

V svoji športni karieri sta nanizali že celo vrsto odličnih rezultatov, njuni cilji so medalja na članskem evropskem in svetovnem prvenstvu ter uvrstitev v ekipo za olimpijske igre. Zaradi poškodb jim Tokia ne bo uspelo videti z olimpijsko reprezentanco, upata pa, da jima leta 2024 OI ne uidejo.

 

Gimnazijo Franceta Prešerna sta uspešno zaključili in opravili maturo. Obe študij nadaljujeta v tujini.