PRIMOŽ ROGLIČ – skakalne smuči zamenjal za dirkalno kolo in uspel!

 

   

Foto: osebni arhiv, EPA, AFP, Bettini photo

 

Primož je bil v času šolanja na ekonomski gimnaziji eden najperspektivnejših mladincev v smučarskih skokih. V razredu je dijak iz Kisovca pri Zagorju veljal za doslednega in uspešnega tako pri učenju kot treniranju. Z mladinsko ekipo je leta 2006 dosegel srebro na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kranju, leto kasneje je z Jurijem Tepešem, Robertom Hrgoto in Mitjo Mežnarjem osvojil naslov mladinskih svetovnih prvakov.

 

Leta 2012 se je odločil odložiti skakalne smuči in športno pot nadaljevati kot cestni kolesar. Po uspešnem testiranju je takrat skoraj 23-letnika v svojo ekipo vzela uveljavljena ekipa Adrie Mobila. Primož je z njimi imel tri leta odlične pogoje za razvoj in napredovanje v kolesarstvu. Ob koncu sezone se je odločil zamenjati rdeče-modro-beli dres za rumenega in podpisal je profesionalno pogodbo z nizozemskim Lotto NL-Jumbom.

 

Leta 2017 je že dosegel neverjeten uspeh. Na kolesarski dirki po Franciji je zmagal v 17. etapi in tako je osvojil prvo slovensko etapno zmago na prestižnem Tour de France, najtežji kolesarski dirki na svetu. Istega leta je na Norveškem v kronometru postal svetovni podprvak.

 

Primož je tudi v naslednjih letih nizal uspeh za uspehom in pisal slovensko športno zgodovino. Na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu, na Tour de France, je leta 2018 osvojil skupno četrto mesto. Leta 2019 mu je kot prvemu Slovencu uspelo skupno zmagati špansko dirko, Vuelto, eno od treh najzahtevnejših tritedenskih kolesarskih dirk na svetu. Ko je junija 2019 na Giru d´Italia zasedel skupno vrhunsko 3. mesto, je napovedal, da je naslednji mejnik v njegovi karieri zmaga. Z borbenostjo, vztrajnostjo, predvsem pa jasnimi cilji in trdim delom, mu je že na Vuelti 2019 uspelo, obenem je tudi prvi Slovenec, ki mu je uspel »kolesarski hat-trick«, zmagal je  na vseh treh največjih kolesarskih dirkah – dobil je etapo Gira, Toura in Vuelte.

 

Leto 2020 je bilo za Primoža zahtevno, vendar tudi izredno uspešno. Na Dirki po Franciji je osvojil 2. mesto. Zmagal je na enodnevni tekmi, na belgijski klasiki Liege-Bastogne-Liege, s čimer je dosegel prvo slovensko zmago na najstarejšem od petih kolesarskih spomenikov. Ponovno je zmagal tudi na zahtevni tritedenski Dirki po Španiji, La Vuelti. Leta 2021 je Primož Roglič dosegel največji uspeh v karieri. Postal je olimpijski prvak v kronometru. Dirko po Španiji pa je osvojil že tretjič zapored. Leta 2019 in 2020 je bil proglašen za slovenskega športnika leta.

 

Vsi, ki Primoža poznamo, vemo, da kadar se odloči nekaj storiti, poskuša narediti vse po svojih najboljših močeh.

 

https://www.dnevnik.si/1042817730/Kolesarstvo/obrazi-prihodnosti-roglic-pionir-sportnih-oddelkov

 

Ker je Primož s svojo profesionalnostjo, predanostjo in srčnostjo vzor mnogim Slovencem, je njegov prijatelj Dejan Žujič posnel uradno himno našega kolesarja "S tabo je Slovenija" (Primož Roglič's Official Anthem Video).

 

https://youtu.be/PD79-h6pvWw

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=PD79-h6pvWw&feature=emb_logo