Skoči na glavno vsebino

PRIMOŽ ROGLIČ – skakalne smuči zamenjal za dirkalno kolo in uspel!

 

              

Foto: osebni arhiv, EPA, AFP, Bettini photo

 

Primož je bil v času šolanja na ekonomski gimnaziji eden najperspektivnejših mladincev v smučarskih skokih. V razredu je dijak iz Kisovca pri Zagorju veljal za doslednega in uspešnega tako pri učenju kot treniranju. Z mladinsko ekipo je leta 2006 dosegel srebrno odličje na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kranju, leto kasneje je z Jurijem Tepešem, Robertom Hrgoto in Mitjo Mežnarjem osvojil naslov mladinskih svetovnih prvakov.

 

Leta 2012 se je odločil odložiti skakalne smuči in športno pot nadaljevati kot cestni kolesar. Po uspešnem testiranju je takrat skoraj 23-letnika medse vzela uveljavljena ekipa Adria Mobil.. Ob koncu sezone se je odločil podpisati profesionalno pogodbo z nizozemskim Lotto NL-Jumbom. 2017 je na kolesarski dirki po Franciji zmagal 17. etapo in tako osvojil prvo slovensko etapno zmago na prestižnem Tour de France. Istega leta je na Norveškem v kronometru postal svetovni podprvak. 

 

Primož je tudi v naslednjih letih nizal uspeh za uspehom in pisal slovensko športno zgodovino. Na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu, na Tour de France, je osvojil skupno drugo mesto. Leta 2019 mu je kot prvemu Slovencu uspelo skupno zmagati špansko dirko Vuelto, zmagal jo je tudi leta 2020 in 2021. Ko je junija 2019 na Giru d´Italia zasedel skupno vrhunsko 3. mesto, je napovedal, da je naslednji mejnik v njegovi karieri zmaga. In res, Roglič je po treh zmagah na španski Vuelti postal leta 2023 še zmagovalec italijanskega Gira. Obenem je tudi prvi Slovenec, ki mu je uspel »kolesarski hat-trick«, zmagal je na vseh treh največjih kolesarskih dirkah – dobil je etapo Gira, Toura in Vuelte.

 

2021 je postal olimpijski prvak v kronometru. Leta 2019 in 2020 je bil proglašen za slovenskega športnika leta. 2022 pa je Primož prejel državno odlikovanje, zlati red za zasluge, ki mu ga je podelil takratni predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V utemeljitvi je bilo zapisano: “Roglič je prejel nagrado zaradi izjemnih športnih dosežkov, uveljavljanja Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdiha, ki ga s svojim značajem vliva ljudem. Za Rogličem so sezone izjemnih uspehov, ki pišejo slovensko kolesarko zgodovino.”

 

Jeseni 2023 je Primož sprejel pomembno športno in življenjsko odločitev, zamenjal je ekipo in  postal član nemške BORA-Hansgrohe.

 

Vsi, ki Primoža poznamo, vemo, da kadar se odloči nekaj storiti, poskuša narediti vse po svojih najboljših močeh.

 

https://www.dnevnik.si/1042817730/Kolesarstvo/obrazi-prihodnosti-roglic-pionir-sportnih-oddelkov

 

Ker je Primož s svojo profesionalnostjo, predanostjo in srčnostjo vzor mnogim Slovencem, je njegov prijatelj Dejan Žujič posnel uradno himno našega kolesarja "S tabo je Slovenija" (Primož Roglič's Official Anthem Video).

 

https://youtu.be/PD79-h6pvWw

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=PD79-h6pvWw&feature=emb_logo

 

 Posodobljeno 21. 11. 2023