Skoči na glavno vsebino

JAKA PRIMOŽIČ, eden najperspektivnejših mladih slovenskih kolesarjev


Foto: osebni arhiv

 

Jaka Primožič je doma v Spodnjih Bitnjah. Leta 2016 je osvojil prvo mesto na kolesarski lestvici Pro cycling stats. To je lestvica, kjer so skupaj točkovane vse »pomembnejše« dirke po celem svetu. Na svetovnem prvenstvu v Dohi v Katarju je dosegel 8. mesto na cestni dirki in 9. na vožnji na čas. Meni, da je eden od njegovih večjih uspehov zmaga na mednarodni etapni dirki po Zgornji Avstriji. Leta 2021 je postal že državni prvak v elitni kategoriji, vzponu.

 

Jaka je trenutno član Kolesarskega kluba Kranj in slovenske reprezentance. V prihodnosti si želi priti v profesionalno kolesarsko ekipo in v vrh svetovnega kolesarstva, se pa zaveda, da to uspe le najboljšim, ki so pripravljeni trdo delati.


Usklajevanje šole in športa je šlo Jaku kar v redu. Ko je bil doma, je bil dopoldan lahko normalno v šoli, popoldan pa je malo prej odšel iz šole in se odpravil na trening. Povedal je, da mu je včasih le zmanjkovalo časa za učenje, saj ga čez vikende ali podaljšane vikende ni bilo doma, ker je bil na tekmah ali pripravah, treningi pa so trajali nekje do 7. ure zvečer in tako je poskušal »čim več odnesti od pouka«. Zelo veliko mu je pomagala organizacija šole, saj so vsa gradiva na spletu, profesorji pa so pripravljeni tudi svoj prosti čas nameniti učencem za dodatne ure. Maturiral je v spomladanskem roku 2018.


Zaveda se, da je sposoben in da ga do uspeha lahko pripelje le trdo delo.