Skoči na glavno vsebino

PETER PREVC – odličen smučarski skakalec in velik vzornik mladih

 

Foto: SZS

 

PETER PREVC, odličen smučarski skakalec in velik vzornik mladih

Peter Prevc, naš nekdanji dijak, dobitnik velikega kristalnega globusa za sezono 2015/16, svetovni prvak v poletih, zmagovalec novoletne turneje in dobitnik medalj na olimpijskih igrah, slovenski športnik leta 2013, 2014, 2015, 2016, če izpostavimo samo njegove najvidnejše uspehe, je ekonomsko gimnazijo obiskoval med letoma 2007 in 2011.

 

Peter je povedal, da se je na Ekonomsko gimnazijo Kranj vpisal, ker so imeli športni oddelek in je bilo za športnike dobro poskrbljeno. Svoje šolske obveznosti je uspešno opravljal tudi z izobraževanjem na daljavo. Peter je bil prvič na olimpijskih igrah, ko je obiskoval tretji letnik naše gimnazije. Po olimpijskih igrah je prišel v šolo in v roku končal letnik.

 

Petrovo disciplino, poštenost, trdo in sistematično delo smo lahko opazovali tudi v šoli, kjer je bil uspešen dijak. Profesorica matematike Tanja Ahčin, ki ga je učila vsa štiri leta, je povedala: »Peter je vselej delal dosledno, sledil učni snovi, se dogovarjal za individualne ure, kadar je bilo potrebno, sošolci pa so mu bili vedno pripravljeni pomagati. Popuščanja pri znanju ni bilo – navsezadnje je matura enaka za vse –, a smo se mu na šoli prilagodili pri načinu podajanja snovi in preverjanju znanja. To so bili časi, ko smo bili v stiku po elektronski pošti, e-učilnicah, po telefonu in telefonskih sporočilih. Peter je vedno natanko vedel do kdaj in kako je treba kaj narediti. Bil je zelo odgovoren dijak in je vedel, zakaj se uči. Nekoč je na daljavo pisal test iz matematike ob devetih zvečer. Vprašala sem ga, ali bo lahko tako pozno. Zagotovil mi je, da bo šlo, in ko je po obveznostih sedel za računalnik ob dogovorjeni uri, je preko elektronske pošte prejel test, ga rešil in v določenem času poslal nazaj. Niti enkrat nisem pomislila, da bi lahko goljufal.«

 

Peter nas s svojo vztrajnost neprestano impresionira. Čeprav je za seboj imel nekaj zahtevnih športnih let, je po sedmih letih znova postal državni prvak za poletno sezono. Leta 2022 je na olimpijskih igrah v Pekingu osvojil srebrno moštveno odličje, na premierni tekmi mešanih ekip celo zlato. Tudi v svetovnem pokalu je na ekipnih tekmah večkrat s kolegi osvojil zlato odličje, leta 2022 pa postal ekipni svetovni prvak.  

 

Posodobljeno 21. 11. 2023