Skoči na glavno vsebino

MAJA POVŠNAR v brazilskem ji-ujitsu dosega zgodovinske rezultate          

 

Foto: Primož Pičulin, osebni arhiv

 

Maja Povšnar je začela trenirati judo, ko je bila stara devet let. S trdim delom je dosegla vrhunske rezultate. »V judu sem imela bogato kariero, 8 let sem bila državna prvakinja v različnih starostnih kategorijah in 7 let sem bila v slovenski judo reprezentanci, s katero sem se udeleževala raznih evropskih pokalov in priprav ter evropskih in svetovnih prvenstev.« Med Majine največje uspehe v judu štejemo 7. mesto na evropskem prvenstvu leta 2012 v Poreču. Žal je morala zaradi težav s hrbtom zaključiti z aktivno tekmovalno kariero. Po svetovnem prvenstvu v Ljubljani (2013) je morala dokončno zaključiti s tekmovanjem.

 

Prav zaradi bolečin v hrbtu se je konec leta 2013 začela ukvarjati z brazilskim ju-jitsujem, ker je podoben judo borbi, a bolečin v hrbtu pri treningih ni čutila. In tudi v tej borilni veščini je začela osvajati lovorike. »Na vseh mednarodnih tekmovanjih v južni in osrednji Evropi  sem osvojila 1. mesto v svojih kategorijah in 1. mesto v absolutni ženski kategoriji. Na profesionalnem prvenstvu oktobra 2016 v Zagrebu sem za nagrado za osvojeno zmago v kategoriji in absolutni kategoriji dobila plačano potovanje na profesionalno svetovno prvenstvo v brazilskem ji-ujitsu v Abu Dhabiju.« Tekmovanje je bilo aprila 2017 in Maja se je kot prva Slovenka domov vrnila z bronasto medaljo.  leta 2017 je postala še evropska prvakinja v ju-jitsu parterni borbi (ne-waza) in na svetovnem prvenstvu v ju-jitsuju 2021 je dvema bronastima medaljama s prvenstev leta 2018 in 2019 dodala še najžlahtnejše odličje. Maja je tudi že dve leti ena izmed glavnih trenerk v Judo klubu Triglav Kranj.

 

Ekonomska gimnazijka Gimnazije Franceta Prešerna se je po uspešno opravljeni maturi vpisala na FOV, študij organizacije in managementa informacijskih sistemov. »Moji spomni na gimnazijska leta so lepi. Šolske obveznosti sem brez problemov usklajevala s športnimi. Nikoli ni bilo nobenega problema, če sem veliko izostajala zaradi športa, saj so tako profesorji kot tudi jaz sama vedeli, da bom zamujeno brez problema nadoknadila. Tako sem gimnazijska leta in splošno maturo zaključila brez težav,« se svojega šolanja na GFP spominja Maja. In malce hudomušno, a resno dodaja: »Najbolj zabavne so bile seveda ure pri športni vzgoji s profesorjem Boštjanom Kalanom, ki se je izredno navduševal nad mojimi uspehi v judu in s katerim sva še danes občasno v stikih, saj tudi on sam ljubiteljsko trenira brazilski ji-ujitsu. Edina škoda je, da še nisem dobila priložnosti izpeljati z njim kakšen dober »sparing«. Morda pa nama vseeno kdaj uspe?«