Skoči na glavno vsebino

MIHA PODGORNIK, biatlonec, serviser, trener, ultramaratonec ... človek brez meja!

 

      

Foto: osebni arhiv

 

Miha Podgornik je bil dijak prve manjše skupine oddelka s športniki, ki je dala slutiti, da je potrebno delo s takimi dijaki prilagoditi. Po njegovem mnenju smo mu na gimnaziji omogočili nemoteno usklajevanje šole in treniranje biatlona. V tem obdobju je bilo to zanj ključnega pomena, saj mu je šola omogočala dovolj svobode za ukvarjanje s športom, ki ga je preprosto vzljubil in ga goji tudi danes. Kljub temu je pridobil več kot dovolj učne podlage, da je brez težav redno opravil študij na Fakulteti za šport. Med samim študijem je zaključil s tekmovanjem biatlona in postal serviser ter trener.

 

Nikoli mu niso bile dovolj le šolske obveznosti. Tako se je ukvarjal še s številnimi drugimi hobiji, predvsem so ga navduševali športi v naravi. Zadnja leta se je začel udeleževati ekstremnejših tekov – ultramaratonov.

 

Med drugim je pretekel 246 km dolg grški Spartathlon, 260 km brazilskega Jungle marathona, ki velja za eno težjih vzdržljivostnih preizkušenj na našem planetu. Zadnja leta preizkuša meje človeških zmogljivosti na posebnih ekspedicijah. Skupaj s prijateljem, nekdanjim hrvaškim smučarjem, Ivico Kostelićem je leta 2016 na smučeh prečkal Islandijo. Aprila 2017 sta odšla na 550 km dolgo pot preko Grenlandije. V težkih, ekstremnih zimskih razmerah s temperaturo precej pod lediščem in hitrostjo vetra preko 100 km/h sta uspešno zaključila 18-dnevno prečkanje Grenlandije. 

 

Svoje znanje rad deli z mladimi, zato uspešno trenira mlade biatlonce. Sedaj na GFP poučuje športno vzgojo. Miha mladim svetuje: »Srednja šola je res pomembno obdobje za pridobivanje dobrih učnih in življenjskih navad. Nikoli ne izbirajte lahkih poti, saj je zadovoljstvo ob premagovanju težjih toliko slajše. Le zaupajte vase. Zagotavljam vam, da ste sposobni narediti veliko več, kot si lahko mislite!«

 

 Posodobljeno 21. 11. 2023