Skoči na glavno vsebino

BOR PAVLOVČIČ – v Planici bom čez 10 let skakal, ne teptal

 

      

Foto: Sportida                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Foto: OKS

 

Bor Pavlovčič je eden najperspektivnejših mladih slovenskih skakalcev. Mojstrčan se je rodil leta 1998. V celinskem pokalu je prvič nastopil l. 2015, na tekmah svetovnega pokala je debitiral 2016 v Sapporu s 26. mestom. Februarja 2021 je v Klingenthalu prvič stopil na zmagovalne stopničke. Osvojil je 3. mesto. Že naslednji dan, 7. februarja 2021, je na isti skalnici z drugim mestom dosegel nov mejnik v karieri. Bor je tudi na olimpijskih igrah za mladince pri 17 letih postal olimpijski prvak. 

 

S smučarskimi skoki se je spoznal pri osmih letih. Bor je o svojih športnih začetkih povedal: »Moj oče je teptač in zastavanoša v Planici. Včasih je vozil švicarsko zastavo, zdaj vozi slovensko. Z njim sem hodil na tekme in opazoval skakalce in dogajanje v Planici iz druge perspektive, ne kot navijač od spodaj navzgor, temveč kot navijač od zgoraj navzdol. Med teptači je bilo vedno dobro vzdušje, rekli so mi, da bom čez 10 let lahko nasledil očeta in postal zastavonoša, pa sem jim odvrnil, da bom čez 10 let tukaj jaz tekmoval in ne teptal. Takoj naslednji dan sem se vpisal v ND Rateče-Planica in pričel s treniranjem.

 

V Državnem panožnem nordijskem centru v Kranju, v okviru katerega deluje tudi moja srednja šola Gimnazija Franceta Prešerna, so mi omogočili usklajevanje šolskih obveznosti in doseganje vrhunskih rezultatov. Po opravljeni maturi na GFP sem se vpisal na VSŠGT Bled, program Wellness. Izbral sem ga, ker se povezuje s športom, zdravim načinom življenja in prehranjevanja. Zato, da imam izobrazbo, da nisem »samo« skakalec«.  

 

Bor tudi nikoli ne pozabi omeniti, kako vpeta je v smučarske skoke celotna njegova družina. Njegova družina pomaga pri organizaciji planiških tekem: oče Martin je zastavonoša pred tekmo, mama Petra spada med merilce daljav, tudi sestra Tisa je vpeta v sistem. Športne gene je Bor podedoval tudi po stricu Urošu Pavlovčiču, saj je nečak olimpijca v alpskem smučanju.

 

Leto 2021 je bilo zanj prelomno. Iz reprezentance B se je prebil v reprezentanco A in kar 3-krat je stal v sezoni 2020/21 na zmagovalnih stopničkah. Dvakrat je bil tretji in enkrat drugi. V domači Planici je bil na poletih v marcu 2021 tretji. Na ekipni tekmi je postavil svoj osebni rekord s poletom 243 metrov, ki ga je že isti dan na posamični tekmi izboljšal z 249,5 m.

 

Bor ni samo odličen skakalec in letalec, temveč je bil tudi v času šolanja na Gimnaziji Franceta Prešerna marljiv in vesten dijak, ki je z vso odgovornostjo vedno usklajeval šolske in športne obveznosti. Kljub poškodbam, zaradi katerih bi marsikdo že odnehal s skoki, je Bor nadaljeval s treniranjem in s tem dokazal, da ima močno voljo in željo, da dokaže, da je talentiran in delaven športnik.

 

https://www.vecer.com/sport/zimski-sporti/ko-ti-mama-nameri-daljavo-bor-pavlovcic-do-uspeha-kariere-na-domaci-letalnici-10238832

Posodobljeno 28.3.2021