JERNEJ MIŠIČ – izredno perspektiven harfist

 

 

Foto: Rada Legat Benedik                                        Foto: Mateja Jordovič Potočnik                                                                   Foto: Mateja Jordovič Potočnik                                              Foto: Nebojša Tejić 

Jernej Mišič je izredno perspektiven harfist, ki se vzporedno šola. Je dijak ekonomske gimnazije na Gimnaziji Franceta Prešerna in gojenec Državnega konservatorija Jacopo Tomadini v Vidmu v Italiji. Njegovi dnevi so prepleteni med dijaškimi in študentskimi obveznostmi, dnevnim vadenjem harfe in potovanji med Kranjem in Vidmom.

 

Jernej se je harfo začel učiti pri šestih letih na glasbeni šoli v Kranju, kjer je zaključil obe stopnji glasbene šole in bil v zadnjem letniku tudi že gojenec konservatorija v Vidmu. »Nastopi in tekmovanja so mi ves čas izreden izziv. Na mnogih tekmovanjih sem bil najmlajši tekmovalec. Imel sem možnost, da sem nastopal na revijah za mlade harfiste v Italiji. Star sem bil enajst let, ko sem bil na tekmovanju Lily Laskine v Parizu in sem nastopil na velikem odru kraljevega pariškega konservatorija za glasbo. Povabili so me tudi, da bi študiral v Julliard School v New Yorku,« je povedal Jernej.

 

V Vidmu v Italiji so menili, da je Jernej predakademski študij s svojim znanjem že presegel in da je najbolje, da se odloči za univerzitetnega. »Bilo me je kar malo strah, kako bom doma uskladil šolanje na gimnaziji in študij v Vidmu. Ni lahko, vendar gre. Vsak dan si postavim prioritete, ki jih poskušam dosledno uresničiti," poudarja Jernej.

 

Jernej je bil sprejet tudi na tudi Focus on Youth, svetovni harfistični kongres. Nanj se je z videoposnetki prijavilo čez 500 harfistov, sprejeli so jih 25. Ponudili so mu tudi mesto v orkestru harf Ventaglia. Večkrat pa je s svojim glasbenim talentom in znanjem navduševal tudi goste predsednika Republike Slovenije na državnih protokolarnih prireditvah.

 

O svojih glasbenih načrtih je spregovoril tudi na italijanski nacionalni televiziji RAI, kamor je bil povabljen kot dobitnik prestižne nagrade, ki si jo je priigral na tekmovanju "Premio, degli Arti", na najkakovostnejšem harfističnem italijanskem tekmovanju.

 

»Izzivov je veliko, vendar se jih veselim. Zelo sem vesel, da me pri tem podpirajo na Gimnaziji Franceta Prešerna in mi omogočajo usklajevati obveznosti na obeh šolah. Tudi, ko sem postal Mladi up Zavarovalnice Triglav, so me na GFP zelo podpirali,« je povedal Jernej.