Skoči na glavno vsebino

 MARKAČ, JUŠ – vrhunski karateist

 

Foto: osebni arhiv

 

Juš, ki karate trenira že od malih nog in vztraja vse do danes, misli, da ima Gimnazija Franceta Prešerna na njegovi športni poti in pri vztrajnosti veliko vlogo. Kot perspektivni karateist se je odločil, da po zaključku osnovne šole nadaljuje šolanje na ekonomski gimnaziji, ki ga je takoj prepričala s programom za športnike.

 

 »Biti prva generacija dijakov v pravem športnem oddelku, edinem v strokovnih gimnazijah v Sloveniji, pomeni, da sem obiskoval razred raznolikih športnikov in ne samo smučarskih skakalcev, kot je to bilo pretekla leta. Bil sem edini karateist, moji sošolci pa so trenirali tudi rokomet, atletiko, kolesarstvo, biatlon in seveda smučarske skoke. Odlično smo se razumeli, saj smo bili manjši razred, poln energije,« pravi Juš, ki je bil v razredu vedno priljubljen med sošolci. Sošolci so ga prav zaradi njegovega pozitivnega odnosa, zagnanosti in velike volje do dela tudi v času poškodb zelo spoštovali. Seveda Juš pri opisu razreda rad doda, da so z oblikovanjem pravega športnega oddelka tako tudi ostali športniki bili deležni mnogih prilagoditev in usklajevanj in ne le nordijci, ki so takrat že delovali pod okriljem Državnega panožnega nordijskega centra.

 

»To usklajevanje in prilagajanje nam je zelo pomagalo pri nadaljevanju športne poti in pri njenem usklajevanju s šolanjem. Kljub našim najstniškim norčijam mi je to zelo pomagalo, da sem ostal osredotočen na tisto, kar delam najraje, in tako je ostalo še danes. Med leti obiskovanja gimnazije sem postal evropski mladinski prvak, večkratni državni prvak in član slovenske članske reprezentance,« ponosno pove Juš. Športno kariero je Juš nadaljeval tudi po uspešno opravljeni maturi in svoje uspehe le še nadgrajeval.

 

Po mnenju razredničarke Tanje Ahčin in športnega koordinatorja Saša Komovca so postali uspešni mladi športniki in tudi ob zaključku šolanja dosegli zastavljene cilje. Še vedno se občasno srečajo, čeprav so skoraj vsi še zelo aktivni športniki in jih tekme odpeljejo na različne konce sveta.

 

V velik ponos pa je Jušu tudi karate šola, ki jo je z reprezentančnim prijateljem Danijelom Rihtaričem odprl v Kranju in je vedno bolj obiskana in prepoznavna. Da Juš res živi za ta šport, se vidi tudi v njegovem mnenju: »Ker karate kot tekmovalni šport v Sloveniji ni tako podprt kot ostali športi, je težko vztrajati samo pri svoji tekmovalni karieri brez dodatnega prihodka, zato mi karate vrača ves moj trud tako, da imam priložnost učiti druge.«