TILEN LOTRIČ, izvrsten solopevec


 

    

Foto: Iztok Zupan

 

Tilen Lotrič je prav poseben mladenič, radovednež, ki ga zanima mnogo stvari, najbolj pa ga navdušuje glasba. Našo gimnazijo je zaključil in maturiral leta 2018 in se vpisal po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih na Akademijo za glasbo.

 

Tilen poje, odkar pomni. Poje ali igra. »Ko sem bil majhen in smo s starši prišli iz gledališča, sem zbral otroke z vasi, jih naučil delčkov besedila, nato smo povabili celo vas in jim odigrali predstavo, pogosto pa tudi kaj zapeli,« se spominja Tilen.

 

Med drugim je nastopil s Slovenskim otroškim zborom in Orkestrom Slovenske filharmonije v 8. Mahlerjevi simfoniji. Pel je v duetu z Otom Pestnerjem. Igra harmoniko, sintetizator in klavir, naredil je tudi tečaj za dirigenta in devet let plesal v folklorni skupini. V solo petju je prejel zlato priznanje na največjem glasbenem tekmovanju v Sloveniji – TEMSIG, na mednarodnem tekmovanju v Italiji v Trevisu je osvojil drugo mesto, zlato priznanje pa je osvojil tudi v Beogradu na mednarodnem tekmovanju solo pevcev. S svojim glasom nas je navduševal tudi na božičnem koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. S kar tremi solo nastopi je ob podpori pevcev zbora in glasbenikov orkestra Gimnazije Kranj prevzel zbrano publiko.

 

Njegova velika strast je tudi igra. Stike je navezal z dramatikom Vinkom Möderndorferjem, saj ga je njegova predstava Jaz, Batman fascinirala. Dramatik je mladim gledališčnikom scenarij podaril in z velikim navdušenjem so igro uprizorili. Tilen je v predstavi igral in jo tudi režiral.

 

V letu 2018 se je odločil, da bo svoj glasbeni talent predstavil tudi širši slovenski javnosti. S svojim prelepim glasom nas je navduševali v šovu »Slovenija ima talent«. Na avdicijski oddaji je prejel zlati gumb, v velikem finalu pa je osvojil izjemno drugo mesto. Kako resno stopa na slovensko glasbeno sceno, je dokazal takoj po razglasitvi rezultatov in osvojitvi drugega mesta. Objavil je namreč svoj prvi singl  in videospot »Jaz te pogrešam«, s katerim se je zahvalil vsem svojim zvestim podpornikom.

 

Tilen je veliko duetov odpel tudi z našo dijakinjo Ano Skumvač. V spomin na njune nastope in odlično sodelovanje s šolo sta pred zaključkom Tilnovega šolanja posnela videospot za pesem Isaaca Palme in Mance Špik »Oba«, ki sta jo pogosto pela skupaj.

 

Leto 2019 je začel s svojim prvim samostojnim koncertom »S pesmijo do zvezd«, ki ga je pripravil v sodelovanju s skupino Diamanti in ga zelo uspešno nadaljeval z legendo slovenske glasbe Nušo Derendo, s katero je izdal skladbo »Pokliči kdaj«, in s Poskočnimi muzikanti, s katerimi so združili moči pri pesmi »Upam, da si srečna«. Tilen nas v zadnjem času pogosto razveseljuje s svojimi novimi skladbami. Zelo pa je ponosen, da je pel tudi na proslavi skupaj z Darjo Gajšek, Ernestino Jošt in Gregorjem Ravnikom ob 30. rojstnem dnevu naše domovine prečudovito pesem Domovina ena je.


Darja Gajšek, Ernestina Jošt, Gregor Ravnik in Tilen Lotrič, Domovina ena je

Nuša Derenda in Tilen Lotrič, Pokliči kdaj 

Poskočni in Tilen Lotrič, Upam, da si srečna

Cover by Ana Skumvač, Tilen Lotrič, Oba

Tilen Lotrič, Jaz te pogrešam

 

Intervju v reviji Scena, julij 2018