Skoči na glavno vsebino

 

TILEN LOTRIČ, petje je njegov način življenja


 

    

Foto: Iztok Zupan

 

Tilen je našo gimnazijo zaključil in maturiral leta 2018 in se vpisal po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih na Akademijo za glasbo.

 

Tilen poje, odkar pomni. Poje ali igra. Med drugim je nastopil s Slovenskim otroškim zborom in Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije v 8. Mahlerjevi simfoniji. Pel je v duetu z Otom Pestnerjem. Igra harmoniko, sintetizator in klavir, naredil je tudi tečaj za dirigenta in devet let plesal v folklorni skupini. V solo petju je prejel zlato priznanje na največjem glasbenem tekmovanju v Sloveniji – TEMSIG, na mednarodnem tekmovanju v Italiji v Trevisu je osvojil drugo mesto, zlato priznanje je osvojil tudi v Beogradu na mednarodnem tekmovanju solopevcev. S svojim glasom nas je navdušil tudi na božičnem koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. S solo nastopi je ob podpori pevcev zbora in glasbenikov orkestra Gimnazije Kranj prevzel zbrano publiko. Njegova velika strast je tudi igra. Stike je navezal z dramatikom Vinkom Möderndorferjem, saj ga je njegova predstava Jaz, Batman fascinirala. Dramatik je mladim gledališčnikom scenarij podaril in z velikim navdušenjem so igro uprizorili. Tilen je v predstavi igral in jo tudi režiral.

 

V letu 2018 se je odločil, da bo svoj glasbeni talent predstavil tudi širši slovenski javnosti. S svojim prelepim glasom nas je navduševali v šovu »Slovenija ima talent«. Na avdicijski oddaji je prejel zlati gumb, v velikem finalu pa je osvojil izjemno drugo mesto. Kako resno stopa na slovensko glasbeno sceno, je dokazal takoj po razglasitvi rezultatov in osvojitvi drugega mesta. Objavil je namreč svojo prvo pesem  in videospot »Jaz te pogrešam«.Veliko duetov je odpel tudi z našo dijakinjo Ano Skumvač. Zaradi odlično sodelovanje s šolo sta posnela videospot za pesem Isaaca Palme in Mance Špik »Oba«.

 

Leto 2019 je začel s svojim prvim samostojnim koncertom »S pesmijo do zvezd«, ki ga je pripravil v sodelovanju s skupino Diamanti, in ga zelo uspešno nadaljeval z legendo slovenske glasbe Nušo Derendo, s katero je izdal skladbo »Pokliči kdaj«, in s Poskočnimi muzikanti, s katerimi so združili moči pri pesmi »Upam, da si srečna«. Posnel je tudi veliko samostojnih videospotov. Tilen v zadnjem času sodeluje tudi na festivalih nekdanje Jugoslavije, na katerih pobira mnoge nagrade.

 
Darja Gajšek, Ernestina Jošt, Gregor Ravnik in Tilen Lotrič, Domovina ena je

Nuša Derenda in Tilen Lotrič, Pokliči kdaj 

Poskočni in Tilen Lotrič, Upam, da si srečna

Cover by Ana Skumvač, Tilen Lotrič, Oba

Tilen Lotrič, Jaz te pogrešam

 

Intervju v reviji Scena, julij 2018

 

Posodobljeno 21. 11. 2023