Skoči na glavno vsebino

Anže Lanišek zavedati se je treba odrekanja, da lahko dosežeš cilje

 

       

Foto: Sloski                                                                                                                                                            Foto: anzelanisek.com                                     

Anže Lanišek je eden najboljših slovenskih skakalcev, je član kluba SSK Mengeš in slovenske skakalne reprezentance. Prihaja iz Domžal, trenutno živi na Mlaki pri Kranju.

 

»Pri izbiri moje karierne poti ne bi bil iskren, če bi rekel, da je dovolj le velik interes in želja po uspehu. Zavedati se je treba odrekanja, da dosežeš zastavljeni cilj. Skakati sem začel, ko je l. 2005 Rok Benkovič na srednji skakalnici v Oberstdorfu postal svetovni prvak. Želel sem si biti kot on, biti svetovni prvak. Benkovič ni bil le moj vzornik, ampak oba izhajava iz istega kluba, SSK Mengeš, in oba sva se kalila pri istem trenerju, Alešu Selaku,« je povedal Anže Lanišek.

 

Šestnajst let pozneje je osvojil bronasto medaljo na isti skakalnici v Oberstdorfu kot njegov vzornik. Njegova uspešna športna pot se je začela januarja 2012, ko je v starosti manj kot šestnajst let nastopil na prvih mladinskih zimskih olimpijskih igrah v Innsbrucku. Tam je na tekmi posameznikov zmagal in postal prvi prvak teh iger.

 

V svetovnem pokalu je debitiral v Planici 2014. Na prvi posamični tekmi v sezoni 2019/2020 v Wisli se je z drugim mestom prvič uvrstil na stopničke. Njegova rast je bila postopna, bolj ko je postajal umirjen, boljši so bili njegovi dosežki. Z uspehom kariere, bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu na srednji skakalnici, je dozorel kot osebnost in tekmovalec. V sezoni 2020/21 se je dokončno zasidral med "svetovnimi asi". Premierno je v svetovnem pokalu zmagal novembra 2021, ko je v finski Ruki pokoril vso konkurenco.

 

Njegova športna pot je bila včasih tudi trnova. Anže je povedal: »Veliko stvari se je dogajalo. Nikoli nisem vedel, zakaj ne pridem do uspehov. Zakaj ne pridem do stopničk. Vedno sem bil “tisti četrti”. Mislim, da so moje življenjske lekcije tiste, ki so me porinile naprej.«

 

Sezona 2021/22 je bila za Anžeta uspešna, saj je v svetovnem pokalu osvajal od prvega do tretjega mesta, v sezoni 2022/23 pa je zablestel, bil je izvrsten. Če izpostavimo samo najvidnejše rezultate: v finski Ruki je zmagal z rekordom skakalnice, z reprezentančnimi kolegi je postal moštveni svetovni prvak na domačem svetovnem prvenstvu v Planici, na tekmi mešanih ekip je bil bronasti. Izreden uspeh je dosegel na novoletni turneji s 3. mestom in v skupnem seštevku svetovnega pokala je končal na izvrstnem 3. mestu.

 

Pri njegovem športnem zorenju je sodelovala tudi Gimnazija Franceta Prešerna, ki je vedno znala prisluhniti Anžetovim potrebam in usklajevanju njegove športne in izobraževalne poti. Prepričani smo, da bo Anže še dolgo navduševal slovenske ljubitelje smučarskih skokov.

 

https://www.dnevnik.si/1042951769/sport/skoki/anze-lanisek-najboljsi-slovenski-smucarski-skakalec-v-sezoni-202021-prvic-nisem-poslusal-nikogar

 

https://anzelanisek.com/#Domov

 

Posodobljeno 21. 11. 2023