ANAMARIJA LAMPIČ – up slovenskega teka na smučeh

 

 

Foto: Primož Predalič, Vid Ponikvar, EPA

 

Nasmejana in prijazna Anamarija je športnica, ki je z zmago na tekmi svetovnega pokala v sprintu v klasičnem koraku v Južni Koreji prekinila šestletno obdobje brez zmag v slovenskem ženskem smučarskem teku. 

 

Ana se svojih tekaških začetkov spominja takole: »Ko sem bila mlajša, je bila moja vzornica Petra Majdič. Na eni izmed klubskih tekem sem zmagala v mlajši kategoriji. Tam je bila tudi Petra, mi čestitala in za darilo poklonila svojo 'ogrevalko'. Imam jo še danes.«

Za družino Lampič je značilna predanost športu. » V tek na smučeh sem se zaljubila v prvem razredu osnovne šole. Z bratom Janezom sta v sezoni 2016/17 osvojila državna naslova v sprintu v klasičnem koraku. Pozneje se nama je na tekaških smučeh pridružila tudi mlajša sestra, ki je sprva trenirala džez balet,« opisuje svojo ljubečo in predano družino Anamarija. Anin oče Janez, ki je kot kolesar nastopal na olimpijskih igrah leta 1984, otrokom še vedno rad pomaga z nasveti.  

 

Na športni poti Anamariji ni bilo lahko, saj je pogumno prestala dve operaciji srca in se obenem spopadala tudi s številnimi zdravstvenimi težavami. »Bilo je zelo težko, ko mi je eden izmed zdravnikov dejal, da bom morala pozabiti na šport. Zelo dobro pa se tudi zavedam, da smučarski teki niso šport, kjer bi lahko vrh krojili nadarjeni 16- oziroma 18-letniki. To je disciplina, kjer tekmovalci potrebujejo “kilometrino” in svoj vrhunec praviloma dosežejo po približno desetih letih garanja v svetovnem pokalu.«

 

Leta 2019 je Anamarija na svetovnem prvenstvu v Seefeldu skupaj s Katjo Višnar v ekipnem šprintu v klasičnem slogu postala svetovna podprvakinja. Sedaj pa vse slovenske ljubitelje športa razveseljuje z zmagami v svetovnem pokalu in na novoletni turneji.

 

Leto 2020/21 je bilo za Anamarijo Lampič še prav posebej uspešno, saj je osvojila mali kristalni globus v šprinterski razvrstitvi. Na sedmih šprintih v sezoni je kar štirikrat stala na stopničkah. Izvrstna je bila tudi na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, saj je osvojila kar dve bronasti odličji, v šprintu tekačic v klasični tehniki in z Evo Urevc na ekipnem šprintu v prosti tehniki.

Razglašena je bila za športnico leta 2020.

 

Posodobljeno 8. 4. 2021