Skoči na glavno vsebino

LUKA KOVAČIČ – vsestranski športnik, človek, ki je najhitreje osvojil simbol slovenstva, Triglav

 

      

Foto: osebni arhiv

 

“Ko sedaj pogledam nazaj na moja srednješolska leta, se jih spominjam z velikim nasmeškom. Če bi še enkrat izbiral, ni dileme, da bi se odločil enako. Srednja šola mi “je dala” pravo mero resnosti, napotkov za življenje in zabave. V srednji šoli sem bil še cestni kolesar in kljub temu da nisem bil dijak športnega oddelka, mi je bilo zelo enostavno usklajevati športne in šolske obveznosti. Pri meni je bilo, in še vedno je tako, da je šport najpomembnejši, potem sledi vse ostalo, vendar mi je vseeno uspelo gimnazijo opraviti z odličnim uspehom.

 

Po srednji šoli sem se vpisal na redni študij fizioterapije v Ljubljani. Zaradi študijskih obveznosti sem pustil kolesarstvo, kljub temu da sem bil perspektiven, in se »našel« v gorah in gorskem teku. Kmalu sem ugotovil, da se da ob pravi meri resnosti usklajevati vse stvari. Tako tudi vsem dijakom in bodočim dijakom predlagam, naj se ne bojijo sprememb, saj zakaj ne bi bile te na bolje.

 

Vedno sem imel rad gore in naravo, predstavljajo mi poseben izziv. Seveda mora vsakdo najti svojo strast in ne posnemati drugih. Sam sem ekstremni gorski tekač in temu športu sem se povsem posvetil. V vsakem je podobno, če vložiš sto odstotkov sebe, potem imaš možnost, da ti uspe, če jih vložiš devetindevetdeset, potem ne. Sedaj se redno uvrščam med najboljše tekače v svetovnem merilu v ekstremnih gorskih tekih in tako uresničujem svoje zastavljene načrte.

 

Vsak naj najde svojo strast, ali je to igranje violine, slikanje, mizarstvo, management, ekonomija, šport …, naj se ji popolnoma preda, verjame vase in stoji za svojimi prepričanji. Ne posnemajte drugih, bodite unikatni in uživajte, tako bo uspeh na vašem področju zagotovljen.

 

Moji najpomembnejši športni rezultati so: trikratni zmagovalec Red Bull 400 Planica, zmagovalec teka na Grintovec 2019, sem lastnik najhitrejšega vzpona na Triglav, v samo 14 urah sem osvojil pet najvišjih slovenskih vrhov: Visoki Rokav, Škrlatico, Triglav, Jalovec in Mangart.” 

 

Luka je tudi trikratni zmagovalec tradicionalnega vzpona s kolesi na legendarni kolesarski cilj, Vršič. 

 

 

Čez pet najvišjih slovenskih vrhov tekel le slabih 14 ur (Besedilo)

 

(VIDEO) Akcijski video: 5 najvišjih slovenskih vrhov v enem šusu (krajši)

 

Posodobljeno 21. 11. 2023

 

(VIDEO) Video zgodba: 5 najvišjih slovenskih vrhov v enem šusu (daljši)

 

(VIDEO) Luka Kovačič: Slovenia's highest peaks in record time (krajši)