LUKA KOVAČIČ – vsestranski športnik, človek, ki je najhitreje osvojil simbol slovenstva, Triglav

 

      

Foto: osebni arhiv

 

''Ko sedaj pogledam nazaj na moja srednješolska leta, se jih spominjam z velikim nasmeškom. Če bi še enkrat izbiral, ni dileme, da bi se odločil enako. Srednja šola mi “je dala” pravo mero resnosti, napotkov za življenje in zabave.

 

V času srednje šole sem bil še cestni kolesar in kljub temu da nisem bil dijak športnega oddelka, mi je bilo zelo enostavno usklajevati športne in šolske obveznosti. Pri meni je bilo, in še vedno je tako, da je  šport najpomembnejši, potem sledi vse ostalo, vendar mi je vseeno uspelo srednjo šolo opraviti z odličnim uspehom.

 

Po srednji šoli sem se vpisal na redni študij fizioterapije v Ljubljani in življenje se mi je obrnilo na glavo, ampak ko pogledam danes, v najboljšo možno smer. Zaradi študijskih obveznosti sem pustil kolesarstvo, kljub temu da sem bil perspektiven in se našel v gorah in gorskem teku. Kmalu ugotoviš, da se da ob pravi meri resnosti usklajevati vse stvari. Tako tudi vsem dijakom in bodočim dijakom predlagam, naj se ne bojijo sprememb, saj zakaj ne bi bile te na bolje.

 

Vedno sem imel rad gore in naravo, predstavljajo mi poseben izziv in niti eden ni enak drugemu. Seveda mora vsakdo najti svojo strast in ne posnemati drugih. Sebe identificiram kot ekstremnega gorskega tekača in temu sem se povsem posvetil. V vsakem športu je enako, če vložiš sto odstotkov sebe potem imaš možnost da ti uspe, če jih vložiš devetindevetdeset, potem ne. V šport se splača vlagati v mladosti, saj druge možnosti ne ponuja. Sedaj se redno uvrščam med najboljše tekače v svetovnem merilu v ekstremnih gorskih tekih in tako uresničujem svoje zastavljene načrte.

 

Vsak naj najde svojo strast, ali je to igranje violine, slikanje, mizarstvo, management, ekonomija ali pa šport, naj se ji popolnoma posveti, verjame vase in stoji za svojimi prepričanji ter deli. Ne posnemajte drugih, bodite unikatni in uživajte, tako bo uspeh na vašem področju zagotovljen.

 

Moji najpomembnejši športni rezultati so: trikratni zmagovalec Red Bull 400 Planica, zmagovalec teka na Grintovec 2019 in lastnik najhitrejšega znanega vzpona na Triglav (1ura 29 min), osvojitev v samo 14 urah pet najvišjih slovenskih vrhov: Visoki Rokav, Škrlatico, Triglav, Jalovec in Mangart.

 

Čez pet najvišjih slovenskih vrhov tekel le slabih 14 ur (Besedilo)

 

(VIDEO) Akcijski video: 5 najvišjih slovenskih vrhov v enem šusu (krajši)

 

(VIDEO) Video zgodba: 5 najvišjih slovenskih vrhov v enem šusu (daljši)

 

(VIDEO) Luka Kovačič: Slovenia's highest peaks in record time (krajši)