Skoči na glavno vsebino

KODRIČ NEJC – pionir slovenske zgodbe v svetu kriptovalut

 

Foto: Bitstamp, youtube, Crunchbase

 

Nejc Kodrič je skupaj s prijateljem Damianom Merlakom začetnik najuspešnejše slovenske zgodbe v svetu kriptovalut. Leta 2011 sta skupaj ustanovila Bitstamp, eno največjih borz s kriptovalutami na svetu, in se kasneje tudi uvrstila v sam vrh seznama najbogatejših Slovencev.

 

Zgodba o slovenski borzi s kriptovalutami Bitstamp se je začela, ko je Damian Merlak pri Nejcu Kodriču v trgovini z računalniško opremo kupil dve najzmogljivejši grafični kartici in najcenejši procesor. Pojasnil mu je, da bo tak sistem uporabljal za »rudarjenje« kriptovalute bitcoin. Še istega leta sta ustanovila lastno borzo s kriptovalutami Bitstamp. Njuna motivacija ni bil denar, ampak sama ideja. Podjetje sta sprva imela v garaži, njun začetni kapital je znašal tisoč evrov. Oba sta imela redni službi, Bitstampu sta namenjala svoj prosti čas.

 

Z razvojem sta sedež Bitstampa preselila v Veliko Britanijo in leta 2016 v Luksemburg. Bitstamp je leta 2016 pridobil tudi status organizacije za plačilni promet in postal prva borza s kriptovalutami z licenco za opravljanje finančnih storitev na svetu. 2018 pa sta Nejc in Damian prodala večino svojih lastniških deležev v Bitstampu. Novi lastnik je postala belgijska investicijska družba NHXM. Nejc Kodrič še vedno ostaja zvest Bitstampu, Damian Merlak se ukvarja z drugimi projekti.

 

Do oktobra 2020 je bil Nejc kot izvršni direktor podjetja odgovoren za določanje strategije in usmeritev, finančno uspešnost, strateško usmeritev in splošno obvladovanje tveganj. Zadolžen je bil tudi za ozaveščanje o tehnologiji blockchain, izdatkih kapitala in operativnem proračunu ter poslovnem načrtovanju … Od oktobra 2020 je v podjetju ostal kot član uprave.

 

Junija 2014 je bil na Europasu nagrajen z nagrado Best Virtual Currency Start-up za najboljšega začetnika za virtualne valute. Predava na mnogih konferencah, vključno s Techcrunch, Bitcoin Foundation, MoneyConf, Deloitte Conference: Future Challenges, ICT Spring Europe in FundForum International.

 

Nejc živi in dela v Luksemburgu. V Slovenijo se vrača le na obisk družine in prijateljev. Prav v Kranju se je razvilo nekaj podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem podatkovnih blokov oz. digitalnih valut. Podjetji Bitstamp, 3fs ter kranjska mestna občina so zato postavili obeležje, ki je prvo takšne vrste na svetu. Prvi spomenik »blockchainu« se nahaja na sredini krožišča na Cesti Staneta Žagarja v gorenjski prestolnici.

 

Vir:

https://bull.io/nejc-kodric/

https://www.dnevnik.si/1042803832/lokalno/gorenjska/v-kranju-so-postavili-prvi-spomenik-blockchainu-na-svetu- 

https://siol.net/digisvet/novice/nova-vloga-slovenskega-kriptomilijonarja-537256