Skoči na glavno vsebino

LUKA KALAN, pionir izobraževanja na daljavo

 

   

Foto; osebni arhiv, Gepa pictures, Drago Cvetanovič

 

»Ekonomska gimnazija mi je omogočila razvoj in zaključek gimnazijskega programa kljub številnim športnim obveznostim. 3. in 4. letnik sem bil zaradi odhoda v salzburško hokejsko akademijo prisiljen opraviti na daljavo. Zavedam se, da sem bil eden izmed prvih dijakov, s katerim so profesorji celotno šolsko leto delali drugače in tako smo na tem področju vsi skupaj pridobivali izkušnje, se naučili veliko novega tako glede poučevanja kot učenja. Izobraževanje na daljavo takrat še ni bilo tako uveljavljeno kot danes, zato bi lahko rekli, da sem bil med dijaki “pionir” na tem področju. Sedaj vem, da ima GFP v povprečju v tujini 5 do 7 dijakov na leto, profesorji pa so pri izobraževanju na daljavo pridobili že zelo veliko izkušenj. Prepričan sem, da so glede takega poučevanja ena vodilnih šol v Sloveniji in najbrž tudi izven meja.

 

Ker sem bil vse leto odsoten in le kak dan na daljše obdobje doma, sem uspel vse predmete opraviti preko elektronskih medijev. No, skoraj vse, saj sem le matematiko vedno prišel pisat v šolo. Tako mi je najbolj ostalo v spominu veliko odpisanih kontrolnih nalog v matematičnem kabinetu in opravljanje ustnih spraševanj prek programa Skype pri slovenščini.

 

Res lahko rečem, da mi je uspelo s pomočjo in trudom profesorjev in da sem bil z zaključnim uspehom več kot zadovoljen. Znanje, ki sem ga v teh letih pridobil, sem potrdil z dobro opravljeno splošno maturo. Dokazal sem, da se poleg profesionalnega ukvarjanja s športom in z urejenim prostim časom da uspešno opraviti šolanje. Zato mislim, da sem lahko ponosen na osvojene maturitetne točke. .”

 

Med najpomembnejše športne uspehe štejem:

  • 5 nastopov za člansko reprezentanco Slovenije,
  • srebrna medalja na svetovnem prvenstvu druge divizije do 18 let v Mariboru leta 2011 (prvi strelec ekipe),
  • naslov državnih prvakov 2016 s HK Olimpijo,
  • naslov državnih prvakov 2017 s HK Jesenice.

 

Še enkrat bi se ob tej priložnosti zahvalil vsem profesorjem in ostalim, ki so mi omogočili uspešno šolanje in zaključek gimnazije.«

 

Posodobljeno 21. 11. 2023