Skoči na glavno vsebino

Lara Ječnik, perspektivna golfistka, ki študira v Združenih državah Amerike

 

FOTO: osebni arhiv

                     FOTO: osebni arhiv                                                         FOTO: Mirko Kunšič
                                                                                                          FOTO: Rada Legat Benedik

 

 

Lara Ječnik se je na Gimnaziji Franceta Prešerna šolala v športnem oddelku. Po uspešno opravljeni maturi leta 2020 je odšla študirat biokemijo v Združene države Amerike na Kennesaw State University v Georgiji. Po prvem letniku se je premislila in se prepisala na smer mednarodno poslovanje. Študij ji omogoča redne treninge na zasebnem igrišču in osebnega trenerja, kar ji zelo ustreza. "Treniram vsak dan, le en dan v tednu imam prost," je o poteku dela v Ameriki razložila Lara, ki igra tudi za univerzitetno ekipo, obenem pa je članica slovenske reprezentance, za katero igra, ko se vrne v Slovenijo. 

 

Za igranje golfa so jo pri dobrih treh letih začeli navduševati starši. Vozili so jo na vadišče na Brdo. Nadaljevala je s treningi v golf klubu Bled. Po odprtju golf igrišča v Smledniku je bila njegova članica deset let, potem se je vrnila v golf klub Royal Bled, kje je imela najboljše pogoje za treniranje in igranje.

 

Lara si je vedno želela, da bi po končani Gimnaziji Franceta Prešerna študirala v Združenih državah Amerike, saj se je zavedala, da v Sloveniji ne bo mogla nadaljevati s tekmovalnim golfom. Njen trener je bil takrat Enrico Trentin, član PGA Italije, kamor je hodila na priprave in turnirje, na katerih je z uvrstitvami pridobivala točke za svetovno lestvico. Postala je zanimiva za tuje skavte, ki iščejo igralce za golf ekipe na ameriških univerzah. Pisalo ji je veliko trenerjev, nekateri so jo hodili gledat na turnirje v Italijo in Nemčijo. Na koncu se je odločila za Kennesaw State University.

 

O svoji gimnaziji je povedala: "Že v osnovni šoli sem se odločila, da bom obiskovala Gimnazijo Franceta Prešerna. Želela sem hoditi v športni oddelek ekonomske gimnazije in to mi je tudi uspelo. Na GFP so vedno znali prisluhniti mojim potrebam in se mi prilagajali, da sem lahko usklajevala delo v šoli in športno kariero. Profesorji so mi pomagali tudi, ko sem se pripravljala na t. i. ameriško maturo, saj večina ameriških univerz zahteva rezultate testa SAT. Veliko mi je pomagala profesorica matematike, ker so v ameriških testih snovi, ki jih pri nas obravnavamo šele na koncu tretjega in v četrtem letniku, jaz pa sem izpit opravljala že prej." Lara je tudi dodala: "Vse univerze od študentov, katerih materni jezik ni angleščina, zahtevajo tudi opravljen izpit TOEFL, katerega sem tudi uspešno opravila."

 

Glede na Larino vztrajnost in ljubezen do golfa, smo prepričani, da ji bo uspelo uresničiti tako svoje športne kot poklicne sanje.

 

http://bit.ly/3HHrncZ