Ciril Jazbec – fotograf svetovnih dimenzij in nagrad

 

Foto: Matjaž Tančič

 

Ciril Jazbec je dokumentarni fotograf rojen v Sloveniji leta 1987. Svoj talent do fotografiranja je izkazoval že v srednješolskih letih in tudi na šoli razstavljal svoje fotografije. Še vedno je nekatera njegova dela opaziti na stenah šole, za vzpodbudo mladim fotografom. Po končani ekonomski gimnaziji je svoj dodiplomski študij opravil na Ekonomski fakulteti na Univerzi v Ljubljani. Študij je nadaljeval v  Londonu, kjer je zaključil magistrski študij fotoreporterstva in dokumentarne fotografije na London College of Communication. Njegov talent so opazili tudi v tujini.

 

Od leta 2014 dela kot redni fotograf svetovne izdaje revije National Geographic Magazine. V svojih zgodbah se osredotoča na skupnosti, ki so najbolj izpostavljene vplivom podnebnih sprememb in globalizacije. Ciril je prvi Slovenec, ki je imel v mednarodni različici te med fotografi zelo cenjene revije kar dve objavi. Prva je bila natisnjena leta 2015, ko je v svoj objektiv ujel vpliv podnebnih sprememb na lovce na Grenlandiji, druga fotoreportaža je nastajala dlje časa in je objavljena v izdaji National Geographic Magazine decembra 2017. Na kar 22 straneh govori o afriški tehnološki revoluciji, o generaciji, ki se, po prihodu hitrega prenosa podatkov leta 2010, ukvarja s startupi in drugimi rešitvami.

 

Priložnost, da dela za tako izredno priznano revijo, je posebna čast, hkrati pa tudi velika odgovornost, saj uredniki preverjajo pristnost zgodbe in materiala. Delo je zahtevno, saj se za vsako zgodbo pričakuje, da fotograf naredi od 10.000 do 50.000 fotografij.


Za svoje delo je bil Ciril Jazbec že večkrat nagrajen. Najodmevnejše nagrade so:

– zmagovalec Leica Oskar Barnack Newcomer,

– zmagovalec Photo Folio Review Les Rencontres d’Arles, leta 2013,

– zmagovalec Magnum 30 under 30 v letu 2015, PDN’30 New and emerging, photographers to watch 2016 …

 

Njegove fotografije so bile objavljene v številnih mednarodno priznanih revijah:

National Geographic Magazine, The New York Times, GEO, Der Spiegel, NeZürcher Zeitung, Marie Claire Italy, Leica Fotografie International, Wired UK …

 

Z Ano Roš, najboljšo slovensko kuharico, je posnel za National Geographic prečudovito predstavitev slovenske hrane in naravnih lepot https://www.nationalgeographic.com/travel/destinations/europe/slovenia/partner-content-foodie-tour-slovenia/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=ngc_sto&fbclid=IwAR388u-iRBTa1RqNdJi6NAdNIj61CvS4mUIL3-_gCS8wAyu5z3q1YUZRL6U.

 

Režiral pa je tudi prekrasen spot "Zelena Slovenija" za slovensko turistično organizacijo.

https://www.youtube.com/watch?v=GosWyveXZxs

 

Več o Cirilu Jazbecu na http://www.ciriljazbec.com/.