Skoči na glavno vsebino

Ciril Jazbec – fotograf svetovnih dimenzij in nagrad

 

Foto: Matjaž Tančič

 

Ciril Jazbec, rojen leta 1987 v Sloveniji, je večkrat nagrajeni fotograf in filmski režiser. Študiral je na Ekonomski fakulteti in potem še v Londonu fotografijo. Leta 2011 je na londonski univerzi College of communication magistriral iz fotoreporterstva in dokumentarne fotografije. Svoj talent do fotografiranja je dokazoval že v srednješolskih letih in tudi na šoli razstavljal svoje fotografije. Še vedno je nekatera njegova dela opaziti na stenah šole za vzpodbudo mladim fotografom.

 

Leta 2021 je prejel nagrado World Press Photo Award, leta 2013 nagrado za mladega  avtorja Leica Oskar Barnack in Photo Folio Review na festivalu Les Rencontres d’Arles. Leta 2015 je prejel nagrado Magnum 30 under 30, bil je med 30 izbranimi mladimi fotografi revije PDN v letu 2016, leta 2018 pa je prejel še nagrado na natečaju Pictures  of the Year International v kategoriji Razumevanje sveta – World Understanding

 

Dokumentarni filmi Cirila Jazbeca so se med drugim uvrstili na festivale Jackson Wild Summit, Banff  Centre Mountain Film Festival World Tour 2023, NYC Short Documentary Film Festival,  Chamonix film festival, Maine Outdoor Film Festival, Innsbruck Nature Film Festival  (INFF), Oregon Documentary Film Fest, St. Louis International Film Festival … 

 

Kot fotograf že od leta 2014 sodeluje z revijo National Geographic. Je tudi raziskovalec (National Geographic Explorer) za National Geographic Society. V svojih zgodbah se osredotoča na skupnosti, ki so najbolj izpostavljene vplivom podnebnih sprememb in globalizacije. Ciril je prvi Slovenec, ki je imel v mednarodni različici te med fotografi zelo cenjene revije kar dve objavi. Prva je bila natisnjena leta 2015, ko je v svoj objektiv ujel vpliv podnebnih sprememb na lovce na Grenlandiji, druga fotoreportaža je nastajala dlje časa in je objavljena v izdaji National Geographic Magazine decembra 2017. Na kar 22 straneh govori o afriški tehnološki revoluciji, o generaciji, ki se po prihodu hitrega prenosa podatkov leta 2010 ukvarja s startupi in drugimi rešitvami.

Režiral je tudi prekrasen spot "Zelena Slovenija" za slovensko turistično organizacijo.

https://www.youtube.com/watch?v=GosWyveXZxs

 

Z Ano Roš, najboljšo slovensko kuharico, je posnel za National Geographic prečudovito predstavitev slovenske hrane in naravnih lepot https://www.nationalgeographic.com/travel/destinations/europe/slovenia/partner-content-foodie-tour-slovenia/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=ngc_sto&fbclid=IwAR388u-iRBTa1RqNdJi6NAdNIj61CvS4mUIL3-_gCS8wAyu5z3q1YUZRL6U.

 

Režiral pa je tudi prekrasen spot "Zelena Slovenija" za slovensko turistično organizacijo.

https://www.youtube.com/watch?v=GosWyveXZxs

 

Več o Cirilu Jazbecu na http://www.ciriljazbec.com/.

 

Posodobljeno 21. 3. 2023