Skoči na glavno vsebino

GAJA IN LANA JARC – zlati maturantki Gimnazije Franceta Prešerna in Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana

 

 

Foto: Katja Bidovec

 

Lana in Gaja sta dijakinji Gimnazije Franceta Prešerna, program splošna gimnazija, ter dijakinji Koservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, Lana smer Klavir in Gaja smer Harmonika. Za Konservatorij sta se odločili, ker sta želeli še naprej razvijati glasbeni talent. Želeli pa sta tudi glasbeno šolanje opravljati vzporedno s splošno gimnazijo in Gimnazija Franceta Prešerna se jima je zdela najboljša izbira, saj sta slišali, da je to šola, na kateri dijakom omogočajo usklajevanje različnih interesov.

 

Šola se jima je že takoj zdela zelo prijetna in prijazna. »Poleg tega sva od drugih dijakov slišali veliko spodbudnih besed, predvsem to, da profesorji znajo prisluhniti dijakom in jih razumeti, ko to najbolj potrebujejo. Vsa najina pričakovanja so se uresničila. Zelo dobro sodelujeva z vsemi profesorji na šoli, nimava težav pri usklajevanju obveznosti na gimnaziji in v Ljubljani. Ker imamo na teden na Konservatoriju v povprečju še 11 šolskih ur pouka, zraven pa morava še veliko ur vaditi doma, nastopati ter opraviti vse vaje, imava časa za učenje zelo malo. Na srečo nama Gimnazija Franceta Prešerna omogoča, da imava napovedano ustno in pisno ocenjevanje znanja, kar nama veliko pomeni. Tudi če se nama naenkrat nakopiči veliko stvari, ob odprti komunikaciji s profesorji, sprotnem dogovarjanju in delu uspešno opravljava vse obveznosti,« sta povedali Lana in Gaja.

 

Lana in Gaja najbolj cenita, da nista pod pritiskom in živčni, tako se lahko osredotočita na glasbeno izobraževanje in tekmovanja, obenem pa tudi z odličnim uspehom opravljata gimnazijo.

 

Izredno uspešno pa sta tudi zaključili gimnazijsko izobraževanje, saj sta maturo opravili z odliko in postali zlati maturantki. Gaja je osvojila na maturi 30 in Lana kar 33 točk.