Skoči na glavno vsebino

HVALA JAKA – Primorec, ki ga je ljubezen do skokov pripeljala v Kranj

 

Foto: Matej Družnik, Leon Vidic, Damjan Žibert, EPA

 

Jaka Hvala je doma s severne Primorske, s Ponikev na Tolminskem. Že v mladosti se je navduševal nad skoki. Navdušenje nad tem športom ga je pripeljalo v Kranj in na Gimnazijo Franceta Prešerna. Živel je v dijaškem domu in treniral v DPNC.

 

Največji uspeh je v skakalnem športu dosegel leta 2013, ko je zmagal na tekmi svetovnega pokala v Klingenthalu v Nemčiji, dva tedna prej je v Libercu postal mladinski svetovni prvak tako v posamični kot ekipni konkurenci, kjer se je zlate snežinke veselil skupaj z Anžetom Semeničem, Ernestom Prišličem in Cenetom Prevcem. Z Anžetom in Ernestom je bil na Gimnaziji Franceta Prešerna sošolec in skupaj so obiskovali prvi športni oddelek v programu ekonomske gimnazije.

 

Kot del slovenske ekipe je bil petkrat na stopničkah (tri zmage in dve tretji mesti). V kontinentalnem pokalu je na oder za najboljše stopil 13-krat. Njegov osebni rekord, ki ga je dosegel leta 2012 v Planici, znaša 213 metrov.

 

Leta 2020, ko je zaključil svojo športno kariero, je bil čas, da sledi novim sanjam in napiše kakšno novo lepo zgodbo, saj Jaka zanima veliko stvari in po končani skakalni karieri se želi dokazati tudi v kulinariki. Z veseljem pa bi tudi naprej še deloval v skakalnem športu, saj je bil vse življenje povezan z njim.

 

Z zmago v svetovnem pokalu, poletom nad 200 metrov in nastopom na olimpijskih igrah v Sočiju (2014) si je, kot je sam dejal, uresničil nekaj svojih največjih otroških sanj. Vse to se mu je usidralo v spomin in, kot je Jaka pogosto sam poudaril, mu bo to vedno ostalo v lepem spominu.