Skoči na glavno vsebino

Miha Hrobat – smukač, ki »obljublja« olimpijsko zlato

 

     

Foto: Iztok Medja                                            Foto: GEPA

 

"Moj motiv so rezultati, med njimi tudi olimpijsko zlato," večkrat med pripravami razmišlja smučarski reprezentant, smukač in nekdanji dijak športnega oddelka Miha Hrobat. Spada med najobetavnejše mlade smučarje v Sloveniji, ki je izjemno motiviran in poln delovne energije.

 

Miha, ki je že v mladinski konkurenci osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka v superveleslalomu in bron v kombinaciji, je tudi podprvak mladinskih olimpijskih iger 2012.

 

Sošolec Štefana Hadalina, ki je uspešnejši v tehničnih disciplinah in je tudi na zadnjem mladinskem svetovnem prvenstvu osvojil dve kolajni, je bil od pouka veliko odsoten. Miha se je v šolske klopi vračal nasmejan, s profesorji in ostalimi sošolci pa je ostajal v stiku, tudi ko je treniral daleč od doma. Zavedal se je pomembnosti sodelovanja tako v šoli kot v športu, zato je rad omenjal, da je del druženja tudi prenos izkušenj. Z učenjem na daljavo, pa tudi s kakšno individualno uro s profesorji ali ob pomoči sošolcev mu je z organiziranostjo in doslednostjo uspelo opraviti šolske obveznosti.

 

 »Verjamem, da lahko z nadaljnjim sistematičnim delom dodatno napredujem in se postopoma prebijem v svetovni vrh, a pot do tja je še dolga,« pravi Miha, ki ne skriva ambicij v svetovnem pokalu. Zaveda se, da je potrebno trdo delo in popolna osredotočenost na treningu. O smučarskih disciplinah in prizoriščih meni: »Vem, da moram napredovati v veleslalomu, saj je to osnova smučanja, osvajanje vrlin v tej disciplini smučarju prav pride tudi v smuku in superveleslalomu. Slalomu pa se bom posvečal predvsem zaradi kombinacije. Ko kdo omeni Wengen ali Kitzbühel, verjetno dve najbolj znani ali vsaj tradicionalni prizorišči s tekmami, za katere pravimo, da so smučarske klasike, se v meni prebudijo posebni občutki. Želim biti del tega. A po drugi strani menim, da sem dovolj realen in potrpežljiv.«

 

O svojih dolgoročnih ciljih pravi, da je njegov prvi cilj napredek. Želi si doseči status smučarja, ki se bo redno uvrščal med dobitnike točk svetovnega pokala, nato pa se prebijal proti vrhu. V nekem intervjuju je samozavestno »izdal« svoj osrednji cilj kariere. »To je zlata olimpijska kolajna,« in kar direktno napovedal: »Postal bom olimpijski prvak!«

 

Miha Hrobat, ki sledi svojim sanjam, se je že v času šolanja na naši gimnaziji vedno zavedal, da se da usklajevati šolo in šport. Priznava, da ni bilo lahko, a s trdno voljo se da doseči zastavljene cilje. Tako v šoli kot na olimpijskih igrah.

 

Posodobljeno: 8.4.2021