Skoči na glavno vsebino

GRADIŠAR KLEMEN – izvršni direktor (nogometne akademije Inter Milan v Savdski Arabiji)

 

   

Foto: osebni arhiv

 

Klemen Gradišar se je začel z nogometom ukvarjati pri štirih letih. Z najpomembnejšo postransko stvarjo na svetu sta ga okužila oče Marjan in brat Simon, ki sta bila aktivna v Nogometnem klubu Naklo. Naklo je v obdobju po osamosvojitvi Slovenije veljalo »za najbolj nogometno vas na svetu« in nič čudnega ni bilo, da se je Klemen pridružil treningom mlajših pionirjev. Prav tako ni manjkal na tekmah članske ekipe, kjer je opravljal vlogo pobiralca žog. Anekdota pravi, da si je s svojo igrivostjo, navihanostjo in hojo po robu kot sedemletni fantič prislužil prepoved pobiranja žog na treh tekmah, ker ga je delegat naznanil zaradi stalnega govorjenja in motenja nasprotnikovega vratarja na tekmi proti Mariboru.

 

Predan nogometu se je po končani osnovni šoli vpisal v športni oddelek Gimnazije Škofja Loka, kjer je zdržal manj kot eno šolsko leto. Prepisal se je na takratno Ekonomsko gimnazijo Kranj, na kateri je preživel izredno lepo obdobje in ga uspešno zaključil z maturo. Še danes rad obuja spomine na prigode s takratno razredničarko in današnjo pomočnico ravnateljice profesorico Tanjo Ahčin in tudi drugimi učitelji, ki so tisto obdobje naredili nepozabno, obenem pa so dijakom dali kakovostno popotnico za življenje. Kot zanimivost, Klemen je bil sošolec z Mensudom Julevićem, še enim uspešnim dijakom, ki je osvajal medalje s slovensko košarkarsko reprezentanco, pozneje je bil eden najboljših igralcev 3x3 košarke na svetu.

 

Klemen Gradišar se je v zgodnjih dvajsetih letih z igrišča preselil ob igrišče in začel graditi trenersko kariero. Sprva je to počel v Naklem in Kranju, nato se je za sedem let preselil na avstrijsko Koroško, kjer je deloval v SAK-u (Slovenskem atletskem klubu), sprva kot trener mlajših selekcij, pozneje kot vodja mladinskega pogona, okusil je tudi, kako je biti trener članske ekipe.

 

Poleti 2018 je dobil vabilo velikega Paris Saint-Germaina, da postane tehnični direktor njihove akademije v Savdski Arabiji. Priložnost je zgrabil z obema rokama in se preselil na Arabski polotok.

Jeseni 2019 pa je sprejel nov izziv v svoji karieri in postal izvršni direktor Inter Milan akademije v Savdski Arabiji.

 

Pravi, da je zanimivo opazovati, kako se ti odpirajo vrata, ko si del svetovnega giganta, obenem pa Klemen nikoli ne pozabi poudariti, koliko znanja in kakovosti imamo Slovenci in kako premalo se cenimo.

 

Z veseljem spremlja razvoj Gimnazije Franceta Prešerna, veseli ga, koliko uspešnih dijakov jo je in jo še vedno obiskuje in kako šola vseskozi stremi k izboljšavam in razvoju.