Skoči na glavno vsebino

VILI FRAHM – perspektivni slovenski igralec

 

   

Foto: Slovenski filmski center, GG, Tara Novak

 

»Moja igralska pot se je začela v osnovni šoli, kjer sem poleg tabornikov pričel sodelovati tudi v gledališkem krožku. Sam sem obiskoval osnovno šolo v Ljubljani, v Šentvidu, in veliko ljudi te pogleda malce čudno, ko jim rečeš, da si tabornik iz Ljubljane. Z leti, ko sem razvijal čut do narave, sem opazil vse večjo željo po igranju. Z našimi dramskimi igrami, prirejenimi za otroke, smo se vsako leto predstavili tudi na »Otroškem festivalu« v Ljubljani. Spoznal sem, da v igranju uživam,« je svoja prva igralsko-taborniška leta opisal Vili Frahm, nekdanji dijak ekonomske gimnazije.

 

Vili je že pri svojih 12 letih, leta 2006, osvojil nagrado za enega najboljših igralcev na »Otroškem festivalu« in za nagrado je prejel obiskovanje gledališkega tečaja za mlade igralce.

 

Igranja v slovenskem filmu GREMO MI PO SVOJE se spominja: »Vse, kar sem se naučil in usvojil v času šolanja, mi je prišlo kasneje zelo prav, ko sem opazil razpis za avdicijo za nov slovenski mladinski film. Že na prvi avdiciji sem moral uprizoriti vlogo mladega podjetnika, ki se ukvarja s prodajo, prav pa so mi prišle tudi taborniške izkušnje. Ko sem prejel klic, da sem vlogo dobil, nisem mogel biti bolj vesel.«

 

Vilijeve počitnice so se kmalu spremenile v delovne dneve. S snemanjem so pričeli takoj ob koncu šolskega leta in vse skupaj je trajalo dobra dva meseca. Začelo se je takole: »V nedeljo popoldan smo se usedli na avtobus, ta pa nas je odpeljal v Bovec, kjer smo bili nastanjeni. To poletje sem si zapomnil kot nepredstavljivo, unikatno dogodivščino, ki jo bom s seboj nosil zavedno.« Film Gremo mi po svoje se je zavihtel na prvo mesto lestvice najbolj gledanih slovenskih filmov v kinematografih in čez noč postal velik hit. Premiere, promocije, reklame, družabni dogodki so se vrstili kar po tekočem traku. »Ni bilo enostavno, a bilo je nepozabno,« rad pove Vili, ki se ga tako sošolci kot profesorji radi spominjamo po veselem nasmehu in vedno pozitivnem pristopu.

 

»Šele ob koncu se zaveš, kako edinstvena je bila ta izkušnja, in seveda si sam pri sebi samo želiš, da bi lahko vse to ponovil še enkrat. In meni se je ta želja uresničila, ko so se ustvarjalci odločili za snemanje drugega dela. Še enkrat sem lahko okusil celoten proces ustvarjanja, le da tokrat malo drugače, tri leta pozneje, polnoleten, verjetno tudi vsaj malo samostojnejši. Še ena izkušnja, drugačna od prve, zopet edinstvena,« opisuje Vili snemanje drugega dela filma GREMO MI PO SVOJE.

 

Tudi v tem delu je igral podjetnega tabornika, ki 'nabavlja in šverca' stvari, ki jih ostali potrebujejo. Naključje ali ne, tudi danes se Vili ukvarja s prodajo kot komercialist na terenu v enem izmed večjih distribucijskih podjetji v Sloveniji. Le da mu sedaj ni treba vpiti misli, po kateri ga vsi poznamo: »Vsi se bašete, plačali pa niste!«