Skoči na glavno vsebino

Suzana Brborović, ena najperspektivnejših mladih slovenskih slikark

 

  

Foto: Jana Schicht (portret) in Daniel Poller (slika)

 

Naša nekdanja dijakinja Suzana Brborović je danes ena najperspektivnejših mladih slovenskih slikark. Že kot študentka je opozorila nase, ko je leta 2011 prejela ugledno mednarodno nagrado ESSL ART AWARD za mlade umetnike iz Srednje in Vzhodne Evrope. Po uspešno zaključenem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je za svoje dosežke prejela študentsko Prešernovo nagrado, je veliko razstavljala v Sloveniji in tujini, najpogosteje v Nemčiji. Suzana je pripravila že več kot deset samostojnih razstav in sodelovala na skoraj štiridesetih skupinskih razstavah. Kariero nadaljuje v Leipzigu, kjer živi in ustvarja. Jeseni 2016 je uspešno zaključila mojstrski program slikarstva na Akademiji za vizualno umetnost v Leipzigu. Ponosni smo, da je leta 2013 razstavljala tudi v galeriji Gimnazije Franceta Prešerna.

 

Suzana Brborović je slikarka, ki jo navdihujejo gradbene, delavske in bivanjske zgodbe. Že v času šolanja na ekonomski gimnaziji je navduševala s svojimi umetninami. Sama pravi, da si je od nekdaj želela postati umetnica, zato je imela tudi v času šolanja ves čas jasen cilj – biti sprejeta na akademijo. Ponosna je, da je uspešno opravila sprejemne izpite na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter maturo.

 

Leta 2017 so v ljubljanski galeriji Equrna odprli razstavo njenih slik z naslovom Made in Germany, ki so nastale v Leipzigu. Na njej so predstavljena zelo aktualna dela, ki proučujejo vizualno zgodovino zahodne obrambne arhitekture. Razstavljene slike in kolaži so odraz vse večje nestrpnosti, pa tudi postavljanja različnih miselnih in materialnih ovir.

 

Njena slika »Petelin«, ki jo je ustvarila v srednješolskih letih, še danes krasi učilnico na Gimnaziji Franceta Prešerna.


Posodobljeno 21. 11. 2023