Suzana Brborović, ena najperspektivnejših mladih slovenskih slikark

 

  

Foto: Jana Schicht (portret) in Daniel Poller (slika)

 

Naša nekdanja dijakinja Suzana Brborović je danes ena najperspektivnejših mladih slovenskih slikark. Že kot študentka je opozorila nase, ko je leta 2011 prejela ugledno mednarodno nagrado ESSL ART AWARD za mlade umetnike iz Srednje in Vzhodne Evrope. Po uspešno zaključenem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je za svoje dosežke prejela študentsko Prešernovo nagrado, je veliko razstavljala v Sloveniji in tujini, najpogosteje v Nemčiji. Suzana je pripravila že več kot 10 samostojnih razstav in sodelovala na skoraj 40 skupinskih razstavah. Kariero nadaljuje v Leipzigu, kjer živi in ustvarja. Jeseni 2016 je uspešno zaključila mojstrski program slikarstva na Akademiji za vizualno umetnost v Leipzigu. Ponosni smo, da je leta 2013 razstavljala tudi v galeriji Gimnazije Franceta Prešerna.

 

Suzana Brborović je slikarka, ki jo navdihujejo gradbene, delavske in bivanjske zgodbe, saj je v svojih začetkih inspiracijo za ustvarjanje dobivala tudi v očetovem delu, ki se ukvarja z gradbeništvom. Zanimale so jo delavske teme, stanovanjska in bivanjska problematika, gospodarske spremembe, razredna vprašanja. Vse to zdaj raziskuje v svojih slikarskih projektih. Njeno ustvarjanje je na presečišču med slikarstvom, arhitekturo in dizajnom, kjer skozi geometrične sfere piše zgodbo o urbani krajini kot posledici razvoja družbe in nenehnega napredka. Njeni koncepti se nanašajo večinoma na negativne strani urbanizacije in njihove vzroke. Sama velja za eno tistih slikark, ki dokazujejo, da je slikarstvo še vedno lahko svež in inovativen medij.

 

Že v času šolanja na ekonomski gimnaziji je navduševala s svojimi umetninami. Sama pravi, da si je od nekdaj želela postati umetnica, zato je imela tudi v času šolanja ves čas jasen cilj – biti sprejeta na Akademijo. Kot velike uspehe si šteje prav uspešno opravljene sprejemne izpite na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in opravljeno maturo.

 

V oktobru 2017 so v ljubljanski galeriji Equrna odprli razstavo njenih slik z naslovom Made in Germany, ki so nastale v Leipzigu, kjer Suzana živi in ustvarja. Na njej so predstavljena zelo aktualna dela, ki proučujejo vizualno zgodovino zahodne obrambne arhitekture. Razstavljene slike in kolaži so odraz vse večje nestrpnosti, pa tudi postavljanja različnih miselnih in materialnih ovir.

 

V spomin na srednješolska leta je profesorici francoščine Mariji Vreček Sajovic podarila veliko sliko »Petelin«, ki še danes krasi učilnico na Gimnaziji Franceta Prešerna.