Skoči na glavno vsebino

KATJA BIDOVEC – fotografija je iz hobija prerasla v obsesijo

 


Foto: osebni arhiv, Arne Hodalič

 

Katja Bidovec, Kranjčanka in nekdanja dijakinja naše gimnazije, se je nad fotografijo navduševala že v srednji šoli. Takrat je sicer večino svojega časa posvečala igranju košarke, kljub temu smo jo na gimnaziji spodbujali tudi k fotografiranju, saj je že takrat pokazala zanj velik talent. V četrtem letniku smo na šoli razstavili njene prve fotografije, nekaj od njih še danes visi na hodniku gimnazije.

 

Katja je leta 2016 končala podiplomski študij na Katedri za medijske in komunikacijske študije. Njena fotografija je iz hobija prerasla “v pravo obsesijo”, kot sama večkrat poudari. Najbolj se navdušuje nad ulično fotografijo, njeno delo pa izraža zanimivo mešanico klasične kompozicije in inovativnih pogledov mlajše generacije. Najraje zahaja v dežele na vzhodu, saj so po njenem mnenju bolj fotogenične in zanimivejše, drugačne od tistega, česar smo vajeni doma. Vedno znova želi videti svet, ki je moškim popolnoma prepovedan in v katerega nikoli ne bodo vstopili, svet, v katerem prebivajo le ženske. Poleg ženskega sveta, kot mu rada reče, v fotografski objektiv velikokrat zajame tudi motive, ki so povezani z vzhodnimi kulturami in tam prevladujočimi religijami.

 

Kot prva Slovenka je Katja osvojila drugo mesto na Nikonovem natečaju, kjer je sodelovalo več kot enaindvajset tisoč fotografov. Sodelovala je tudi pri številnih drugih skupinskih razstavah in imela pet samostojnih razstav. Za fotografske dosežke je prejela komunikološko nagrado Hanna Hardta za izstopajoče dosežke študentk in študentov medijskih in komunikacijskih študij, ki jo podeljujeta Katedra za medijske inkomunikacijske študije ter Slovensko komunikološko društvo.

 

Danes Katja veliko sodeluje s priznanim slovenskim fotoreporterjem Arnejem Hodaličem, s katerim v soavtorstvu predstavljata projekt »Izginjajoče kulture«. Projekt sta predstavila tudi dijakom GFP. Njena razstava je bila na šoli na ogled več mesecev.

 

Katja poleg fotografije nadaljuje z vodenjem družinske slaščičarne v Kranju.


Posodobljeno 21. 11. 2023