Aktiv športne vzgoje

 

Program športne vzgoje

 

Z novo sodobno športno dvorano na Gimnaziji Franceta Prešerna so se nam uresničili pogoji za izvajanje kakovostne športne vzgoje. Naš temeljni cilj je delovati v skladu z vizijo šole, strateškimi cilji ter dosegati primerljiv standard športnega znanja naših dijakov z ostalimi dijaki v Sloveniji in Evropi.


Strategija načrtovanja programa za športno vzgojo izhaja iz naslednjih izhodišč:

  • strukture in značilnosti vpisanih dijakov,
  • značilnosti poklicev, ki jih bo večina dijakov opravljala,
  • koncepta poučevanja in vzgajanja,
  • individualizacije pouka (dijaki s posebnimi učnimi potrebami – športniki, trajno bolni dijaki in dijaki s posebnimi potrebami).


Pri športni vzgoji se v štirih letih gimnazijskega programa izvajajo vsebine, ki presegajo okvir samega pouka športne vzgoje. Namen teh vsebin je dijake seznaniti z novimi športi, jim približati naravo in jih navajati na aktivno preživljanje prostega časa. Tako v prvem letniku v mesecu januarju organiziramo zimski tabor v Cerknem. Traja pet dni in je namenjen učenju alpskega smučanja in deskanja na snegu (začetni in nadaljevalni tečaj).

 

V dogovorjenem terminu z vodstvom olimpijskega bazena v Kranju s prvimi letniki opravimo tudi dvajseturni tečaj plavanja in tako izkoristimo idealne pogoje za učenje oz. izboljševanje plavalnih tehnik.

 

V drugem letniku takoj na začetku septembra organiziramo petdnevni letni tabor v Osilnici ob Kolpi. Vsebina tabora je izredno pestra in raznolika, saj se dijaki seznanijo s kanuizmom, kajakaštvom, raftom, lokostrelstvom, športnim plezanjem, kolesarstvom, preživetjem v naravi in različnimi naravoslovnimi vsebinami.

 

Vključitev dijakov v nadstandardne programe se jim prizna kot OIV. Nenazadnje ne smemo pozabiti na izredno dobre pogoje za učenje športne vzgoje na naši šoli. Ob zunanjih igriščih za košarko, nogomet, odbojko na mivki, stezi za tek imamo še odlično opremljeno veliko dvorano, ki se lahko pregradi, plezalno steno in pa veliko plesno dvorano. Vse te prostorske pogoje in bogato športno opremo kakovostno izkoriščamo.

 

Ker imamo na šoli zelo veliko odličnih športnikov tako v športnih kot tudi ostalih oddelkih, se dijaki udeležujejo poleg ŠKL- ja še drugih šolsko športnih tekmovanj na regijskem in državnem nivoju. Naši dijaki tako dosegajo odlične uspehe v alpskem smučanju, deskanju na snegu, rokometu, odbojki, nogometu, judu, akrobatiki, atletiki, plavanju, streljanju z zračno puško, kolesarstvu, športnem plezanju itd. in s tem pomagajo pri promocij šole.

 

Seveda ne smemo pozabiti na naše vrhunske športnike, ki so uspešno zaključili šolanje pri nas v običajnem ali športnem oddelku, kot so: Primož Peterka, Polona Zupan, Mitja Mežnar, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Žiga Pavlin, Nejc Dežman in drugi.

 

Z veseljem se vračajo k nam in mi smo ponosni na njih.