ZAKLJUČNI DOGODEK KAMPANJE POZOR(!)NI ZA OKOLJE

 

V petek, 19. maja 2017, se je pod taktirko Boštjana Gorenca – Pižame na starem Bazenu Kranj iztekla Goodyearova kampanja Pozor(!)ni za okolje. Gimnazija Franceta Prešerna je bila del projekta vseh sedem let, v tem času smo opazili velik premik pri okoljevarstveni osveščenosti tako dijakov kot tudi zaposlenih, v zadnjih letih pa predvsem pri trudu za zmanjševanje ogljičnega odtisa. Zaključni dogodek je zaznamoval tudi izid EKOzbornika (http://www.pozornizaokolje.si/o_projektu/ekopraktik).

 

Zaključni filmček kampanje Pozor(!)ni za okolje, si lahko pogledate na tej povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=z4wByWMfLNk

 

Mentorica na GFP Vesna Arh, mag.

 

 

PREDAVANJI V OKVIRU PROJEKTA POZOR(!)NI ZA OKOLJE

 

Film 2016 / 2017

 

 

 

PREDAVANJE ZA DIJAKE 1. LETNIKOV, torek, 14. 2. 2017 – Življenjski krog odpadka (predavateljica: Tjaša Kranjec, SLOPAK)

V naravi odpadni produkti organizmov postanejo hrana ali vir materiala za druge organizme, na koncu se predelajo v humus, ki je podlaga za rastline, in krog je sklenjen.

Današnja potrošniška družba za svoj obstoj in delovanje porabi veliko količino energije in vi­rov. Pri tem nastajajo stranski produkti, ki onesnažujejo okolje (vodo, zrak, prst); ostanki, ki niso več uporabni za nadaljnjo obdelavo, pa predstavljajo odpadek. Odpadki so tudi vsi izdelki, ki jih po uporabi zavržemo. Odlaganje ni dovoljeno brez ocene odpadka, ki opredeli ta postopek kot ustrezen, zato ni problem le prostor za odlaganje odpadkov, ampak tudi neizvajanje postopkov ločenega zbiranja, ponovne uporabe, recikliranja in izrabe energije odpadkov.

 

PREDAVANJE ZA DIJAKE 2. LETNIKOV, ponedeljek, 30. 1. 2017 – Ponovna uporaba računalnikov (predavateljica Barbara Čufer, TIP in TAP)

Industrijski proizvajalci si vedno bolj prizadevajo za zmanjšanje okoljskih vplivov njihovih izdelkov. S hitrimi izboljšavami v tehnologiji se večina računalnikov prepozna kot odvečna oprema že v roku dveh let, ne pa na koncu njihove funkcionalne življenjske dobe, ki je približno 10 let. Problem elektronskih odpadkov (e-odpadki) ni le njegova vse večja količina, temveč tudi njegovo toksičnost. Uporaba toksičnih kovin in materialov v računalnikih ima vpliv na okoljska in zdravstvena tveganja. Zato je podaljšana odgovornost ključnega pomena za omejitev negativnih vplivov, ki se povečujejo na globalni ravni.

 

Mentorica projekta na GFP Vesna Arh, mag.

 

 

GIMNAZIJA FRANCETA PREŠERNA Kranj

 

Dijaki in zaposleni Gimnazije Franceta Prešerna smo v kampanjo Pozor(!)ni za okolje vključeni že od samega začetka. V šestih letih stalnega izobraževanja in izboljševanja smo se razvili v osveščene prebivalce prelepe Gorenjske. Ni nam namreč vseeno, kakšno okolje bomo pustili naslednjim generacijam.

 

Od tekmovanj v pravilnem ločevanju odpadkov, učenju na napakah, težnji po nenehnem izboljševanju, pa vse do zmanjšanja ogljičnega odtisa, ki je osrednja tema letošnje kampanje, smo vsako leto z raznimi aktivnostmi skrbeli, da bi bili naravi in našemu okolju čim bolj prijazni.

 

Vsako leto v mesecu oktobru in aprilu organiziramo zbiralni akciji papirja in tekstila. Z zbiralnimi akcijami starega papirja pomagamo socialno šibkejšim dijakom, vreče z zbranim tekstilom pa smo podarili humanitarnemu Društvu UP z Jesenic.

        

Že več kot 10 let zapored zbiramo zamaške. Z zbranimi zamaški smo v teh letih pomagali številnim otrokom in odraslim z različnimi zdravstvenimi težavami (pomagali smo dijaku z Raven na Koroškem pri nakupu stopniščne vzpenjače, več otrokom s cerebralno paralizo pri nakupu prirejenih vozil, dvigal, vozičkov … Tudi letos je polnih že 8 velikih vreč, ki čakajo na odvoz k pomoči potrebnim.

                                                                      

Za tonerje, baterije, kartuše in e-odpadke imamo na naši šoli prav posebna mesta za zbiranje.

 

V januarju smo organizirali EKOdan. Dijaki so poslušali predavanje Loške komunale o pravilnem ločevanju odpadkov, na delavnicah pa so s svojo inovativnostjo in kreativnostjo ustvarjali čudovite izdelke.

 

Na INFOdan so si bodoči dijaki lahko ogledali razstavo plakatov in izdelkov ter se ustavljali ob ličnem EKOkotičku, ki so ga oblikovali EKOfrendi GFP.

EKOfrendi GFP so ustvarili leseno drevo, v katerega so vžgani simboli, povezani z ekotematiko. Tako smo v letošnjem šolskem letu simbolično posadili drevo, ki sedaj krasi naš EKOkotiček. Pri svojem delu smo sledili smernicam letošnje kampanje.

    

V šolskem letu 2015/16 je nastala tudi EKOpesem Gimnazije Franceta Prešerna

EKOfrendi so v predpisanem roku oddali tudi EKOfilmček, ki je trenutno v fazi glasovanja.

 

Kaj pa naše drevo? Ravno v teh dneh dobiva novo podobo. V deželo je prišla pomlad in drevo se je odelo v cvetoče barve.                                                         

 

EKOfrendi Gimnazije Franceta Prešerna z mentorico Vesno Arh