Odgovorni turist varuje raznolikost kultur, ljudi in okolja

 

V projektu mladi iz štirih partnerskih šol svoje podjetniške spretnosti in družbeno odgovornost razvijajo na področju odgovornega turizma, ki spodbuja zavedanje turistov o njihovem vplivu na naravno in kulturno dediščino destinacije, ustvarja pa tudi pozitivne učinke na lokalno gospodarstvo in povečuje blagostanje lokalne skupnosti.

   

V projektu sodelujemo štiri partnerske šole iz Slovenije, Češke, Bolgarije in Litve, skupno 32 dijakov v starosti med 15 in 19 let ter njihovi mentorji. Aktivnosti v projektu so spoznavanje in učenje o odgovornem turizmu ter oblikovanje 10 principov odgovornega turizma, ANG, po katerih izvajamo naše aktivnosti. Sledi raziskovanje priložnosti za razvoj odgovornega turizma v lokalnem okolju ter priprava popotniškega programa, vzporedno s temi aktivnostmi pa razvijamo tudi podjetniške spretnosti. Vrhunec projekta so kratkoročne izmenjave skupin dijakov, kjer izvajamo popotniške programe po principih odgovornega turizma.

 

Po osem dijakov iz štirih gimnazij Češke, Litve, Bolgarije in Slovenije se je  med 9. in 14.  majem 2016 srečalo na prvi mobilnosti v Rumburku in Nacionalnem parku Czech Switzerland na severu Češke PRVA IZKUŠNJA SKUPNEGA ODGOVORNEGA POTOVANJA, o tem so posneli dva zgovorna predstavitvena filma. https://www.youtube.com/watch?v=Zii-sNrJgxw&feature=youtu.be

 

 

 

 

Septembra 2016 smo se srečali v Bolgariji. Prvi dan smo se spoznavali med seboj, se učili cirilice, o bolgarskih tradicionalnih jedeh in zgodovini dežele. Naslednji dan smo spoznavali Sofijske znamenitosti, obiskali lokalno tržnico in etnografski muzej. Dva dni in pol smo preživeli v nacionalnem parku Vitosha in se učili teamskega duha. Na koncu smo v nacionalno mešanih skupinah pripravili predstavitve o tem, kako smo med celotnim potovanjem uresničevali principe odgovornega potovanja. Fotogalerija

 

Aprila 2017 smo potovali v Litvo, kjer so nas sprejeli v glavnem mestu Vilna oz. Vilnius. Program je bil ponovno v smislu odgovornega potovanja. Že prvi dan smo se pridružili vsesplošni čistilni akciji in tako naredili nekaj koristnega za naše gostitelje in okolje. Z javnim prevozom smo potovali v nacionalni park Labanore, kjer smo kolesarili in veslali. Srečalli smo se z litvanskimi okoljevarstvenimi organizacijami, ki so nas spodbujale k sodelovanju v okoljevarstvenih projektih. Udeleženci so v skupinah ustvarili kratke videofilme o naših aktivnostih, povezava na FB stran.

 

 

 

Letošnjo jesen smo kot odgovorni turisti raziskovali lokalno turistično ponudbo podjetij v Sloveniji.

 

Naši gostje, ki večinoma prihajajo iz večjih mest, so bili navdušeni nad lepo pokrajino, a so nam povedali, da je največji vtis na njih naredilo sodelovanje z domačini, ki so jim predstavili lokalno kulturo in svoje podjetje. Veliko aktivnosti smo organizirali, pri tem so bili zelo aktivni gostiteljski dijaki z Gimnazije Franceta Prešerna. Na kratko opišimo le nekatere: v Ljubljani smo obiskali tržnico, udeleženci so v skupinah poiskali lokalne pridelovalce in jih intervjuvali o tem, kako je voditi lastno malo podjetje. V Drugi violini, restavraciji v stari Ljubljani, v kateri strežejo ljudje s posebnimi potrebami, so nam skuhali kosilo. Gostiteljski dijaki so svoje vrstnike peljali v svoj kraj in jim ga predstavili.

 

»Popotniki in turisti ne bi smeli kupovati v supermarketih, hrano bi morali kupovati pri lokalnih ponudnikih in poiskati bi morali lokalne prevoznike ter ponudnike prenočišč. To je odličen način, da podpreš lokalno skupnost in pogosto spoznaš nove, zanimive ljudi. Upam, da se bom nekega dne vrnila v Slovenijo in ponovno srečala ljudi, ki sem jih spoznala,« je v svojih utrinkih s potovanja zapisala dijakinja iz Litve.

 

https://www.youtube.com/watch?v=oNpiyAOg3H0

 

Film o celotnem projektu:

https://www.youtube.com/channel/UCI5ZjQkikotQYK5-kaegmTQ/

 

Facebook stran projekta: https://www.facebook.com/Responsible-traveller-values-diversity-of-cultures-people-and-environments-1078441552203277/

 

Eseji udeležencev

 

Način, na katerega to izvajamo, je v šolskem prostoru inovacija, pomembna tudi zato, ker šole v svojih programih ponujamo vedno več mobilnosti za mlade. V tem kontekstu se nam zdi vzgoja za odgovorni turizem področje, ki ga je potrebno vključiti tudi v šolski prostor.

 

Projekt je bil odobren s strani CMEPIUS-a na razpisu Erasmus + Ključni ukrep 2, Strateška partnerstva na področju splošnega izobraževanja, sklep o odobritvi. Projekt traja od 1. 9. 2015 do 31. 12. 2017.

 

V projektnem timu sodelujemo profesorji Andreja Gasser, Sabina Konc, Polona Petek, Anže Štucin ter Romana Čemažar kot koordinatorica.

 

Sklep o izboru in sofinanciranju vlog

 

     

 

OBJAVE V MEDIJIH

VARUJMO RAZNOLIKOST LJUDI, KULTUR IN OKOLJA, Šolski razgledi, december 2017

Odgovorni turist varuje raznolikost ljudi, kultur in okolja

Razvijajo odgovorni turizem, Kranjčanka, oktober 2016

Mepi odprave so oblika odgovornega turizma

Mladi nas učijo odgovornega turizma; Viva, Maj 2016

Objava o začetku projekta; Kranjčanka, Oktober 2015

 

VIRI O ODGOVORNEM TURIZMU

http://www.slovenia.info/?ps_zelene_definicije=2548&lng=1

http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/meznar-katja.pdf

http://www.liberty-slovenia.com/Druzbeno-odgovorni-turizem

http://www.responsibletravel.com/

http://www.responsibletravel.org/index.php

 

SPLETNE STRANI PARTNERSKIH ŠOL

http://www.jp2.lt/index.php?page=DOFE&year=1617&lang=LT
http://www.erasmusplus.wz.cz/en/erasmus.php
http://www.parvamatematicheska.com/news-bg-2/338-patuvay-otgovorno-erasmus-responsible-travel-pchmg-2016.html

 

FOTOGALERIJA