Skoči na glavno vsebino

NEŽA COLJA –  ples je način njenega življenja

 

Foto: osebni arhiv

 

Neža Colja je ena najperpektivnejših slovenskih plesalk latinsko-ameriških in standardnih plesov.

 

Neža trenira latinsko ameriške in standardne plese v plesnem klubu ŠRKD Diamant v Ljubljani. O plesu pravi: »Ples je več kot samo šport, je tudi umetnost, prepuščanje svojega telesa glasbi in ritmu. Ples me vedno navdihuje in motivira in je nepogrešljiv del mojega življenja. Ples, ki ga treniram, ni individualen šport, zanj je pomembna dobra usklajenost med plesalcema, skupni interesi, cilji. Dva morata postati eno. In to je največja umetnost latinsko-ameriških in standardnih plesov, ki jo lahko dosežeš le z urami in urami treningov, s skupno preživetim časom, s pogovori in spoznavanjem soplesalca.«

 

Nežin soplesalec je Bolgar Stefan Chiari, ki živi blizu Gorice v Italiji. Odločila sta se, da zastopata Slovenijo in sta člana slovenske plesne zveze. Zaradi odličnih rezultatov tekmujeta tudi za državno reprezentanco. Skupaj sta plesala samo dva meseca, saj je Neža zamenjala soplesalca, in že sta januarja 2020 osvojila naziv državnega podprvaka v standardnih plesih. Jeseni pa sta, po tem, ko plesalci niso imeli tekem zaradi epidemije, na državnem prvenstvu v latinsko-ameriških plesih zasedla odlično tretje mesto.

 

Oba obiskujeta srednjo šolo v bližini svojega doma, trenirata namreč v Sloveniji in Italiji. Neža z veseljem pove: »Profesorji na Gimnaziji Franceta Prešerna so zelo razumevajoči in podpirajo moje želje, zato mi je lažje usklajevati šolske obveznosti s plesnimi treningi. Šolo delam na daljavo, tudi sicer, ne samo v obdobju epidemije. Tri dni trenirava v Italiji, takrat tam tudi živim, tri dni v Ljubljani. Povsod imava svoj team vrhunskih trenerjev, s katerimi se dobro razumeva in jim povsem zaupava. Ob takem tempu je najpomembnejša dobra organizacija in podpora družine. Ne glede na vse okoliščine nama motivacije za ples in treninge ne manjka. Presrečna sem, da lahko treniram in res mi ni problem preživeti cel dan v plesni dvorani. Veselim se novih izzivov. Ob dobrih treningih s svojim soplesalcem lahko dosežem to, za kar živim. S Stefanom se zelo dobro razumeva, dopolnjujeva, imava enako vizijo, enake cilje in želje za najino plesno prihodnost,« je povedala simpatična Neža.